Szent Skolasztika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Skolasztika
Születése
480. március 2.
Norcia
Halála

Villa Santa Lucia
Tisztelete
Ünnepnapjafebruár 10.
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Skolasztika témájú médiaállományokat.

Nursiai Skolasztika (Scholastica de Nursia), egyházi nevén Szent Skolasztika (480 körül–547) a katolikus, az ortodox egyházak és az anglikán közösség szentje. Itáliában született, Nursiai Benedek ikertestvére volt.

Élete[szerkesztés]

Apáca lett, egy közösséget vezetett Szent Benedek Monte Cassinó-i kolostorától öt mérföldre. Fiatal korától elkötelezett volt Isten mellett, egyes beszámolók szerint Benedeknél is istenfélőbb volt.

Legendája[szerkesztés]

Szent Skolasztika

A leggyakoribb róla szóló történet szerint évente találkozott testvérével, hogy együtt imádkozzanak és szent szövegekről és ügyekről beszéljenek.

A legenda szerint, utolsó találkozásukkor, mikor Benedek estefelé vissza akart menni a kolostorába, Skolasztika tiltakozott és könyörgött, hogy maradjon folytatni a beszélgetést, Benedek azonban ragaszkodott a visszatéréshez. Ekkor Skolasztika imára kulcsolta a kezét, és egy pillanat múlva elsötétült az ég, és vihar tört ki a ház környékén. Benedek felkiáltott: „Nővérem, mit műveltél?” Skolasztika így válaszolt: „Látod, amikor téged kértelek, nem hallgattál meg. Most Istenhez imádkoztam, és ő rögtön meghallgatott. Most menj el, ha tudsz, és térj vissza a kolostorodba.”

Benedek nem tudott visszamenni, és az éjszakát beszélgetéssel töltötték. Három nap múlva Benedek megtudta, hogy Skolasztika meghalt. Benedeket Skolasztika halála után avatták szentté.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]