Szent Skolasztika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Szent Skolasztika
SantaScolastica Montecassino.jpg
Születése
480. március 2.
Norcia
Halála
547. február 10. (66 évesen)
Villa Santa Lucia
Tisztelete
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Skolasztika témájú médiaállományokat.
Szent Skolasztika

Szent Skolasztika (480 körül–547) egy katolikus szent. Itáliában született, Nursiai Szent Benedek ikertestvére volt.

Élete[szerkesztés]

Apáca lett, egy közösséget vezetett Szent Benedek Monte Cassinó-i kolostorától öt mérföldre. Fiatal korától elkötelezett volt Isten mellett (egyes beszámolók szerint Benedeknél is istenfélőbb volt és Benedek Skolasztika halála után lett szent).

Legendája[szerkesztés]

A leggyakoribb róla szóló történet szerint évente találkozott testvérével, hogy együtt imádkozzanak és szent szövegekről és ügyekről beszéljenek.

Utolsó találkozásukkor, mikor Benedek estefelé vissza akart menni a kolostorába, Skolasztika tiltakozott és könyörgött, hogy maradjon folytatni a beszélgetést, Benedek azonban ragaszkodott a visszatéréshez. Ekkor Skolasztika imára kulcsolta a kezeit és egy pillanat múlva elsötétült az ég és vihar tört ki a ház környékén. Benedek felkiáltott:

„Nővérem, mit műveltél?”

Skolasztika így válaszolt:

„Látod, amikor téged kértelek, nem hallgattál meg. Most Istenhez imádkoztam, és ő rögtön meghallgatott. Most menj el, ha tudsz és térj vissza a kolostorodba.”

Benedek nem tudott visszamenni és az éjszakát beszélgetéssel töltötték. Három nap múlva Benedek megtudta, hogy Skolasztika meghalt.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]