Szent Kasszián

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Kasszián
Született295
Elhunyt303 (7-8 évesen)
Sírhelyea Szent Rafael-székesegyház kriptája[1]
SablonWikidataSegítség
A Szent Rafael-székesegyház főoltárja, Dubuque, Iowa. Az oltárban található a Szent Kasszián maradványait tartalmazó láda

Szent Kasszián (latinul: Cessianus) (295–303) római katolikus szent és mártír. Nyolcévesen mártírhalált halt Diocletianus római császár üldözései során, 303-ban.

Történelem[szerkesztés]

XVI. Gergely pápa 1838-ban átadta Mathias Loras püspöknek Kasszián maradványait. Loras magával vitte a maradványokat az Egyesült Államokba.[2] A maradványokat az iowai Dubuque-ban található új Szent Rafael-székesegyház mellékoltárában helyezték el.[3]

Az 1980-as évek közepén végzett felújítás után úgy döntöttek, hogy Kasszián maradványait az új, szabadon álló főoltár alá helyezik el.[4] 1986. november 23-án Kasszián maradványait tartalmazó fadobozt a szentmise során helyezték el az oltárban, ahol jelenleg is van.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cessianus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.