Szekszárdi evangélikus templom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szekszárdi evangélikus templom
Vallás Evangélikus
Építési adatok
Építése 1928
Település Szekszárd

A szekszárdi evangélikus templom Szekszárd Bajcsy-Zsilinszky utcájában található. Neoklasszicista stílusban épült 1928-ban.

Története[szerkesztés]

Építtetője és első lelkésze, Németh Gyula 83 évesen halt meg. A templomot 1928. december 16-án Kapi Béla szentelte fel. Orgonája a 19. századból származik, Marschall József, Marcz Ádám műhelye alkotta meg 1800 körül, és a bonyhádi templomból került Szekszárdra az orgona 130 éves korában. 1800 körül készített orgonát 1989-91-ben restaurálta az Aquincum Orgonaépítő Kft. Több hangversenyen is használták. A restaurálás során Theisz Lőrinc György, Pászner Jenő vett részt a munkálatokban.

A templom oltárát katolikus hívő készítette. A szószék díszítése megjeleníti a Hegyi beszéd történetét, Wigand Edit, Wigand Jánosné készítették. A Szekszárdi Evangélikus templom keresztelő medencéje márványból készült, hozzá vörösrezet használtak.[1]

A templom oltárképét Szabó Dezső művész alkotta meg, 1940-ben Kapi Béla felszentelte. Szekszárd látképét ábrázolja. Tolna megyei öltözetben jelennek meg a Jézus körül a hívők. Mottója: „Jöjjetek énhozzám mindannyian”, Máté evangéliumának 11. fejezetéből.

1938-ban kivitelezték a rózsaablakokat. Az üvegen Lukács, Máté, Márk, János evangelisták láthatóak. Pál apostol és Luther Márton alakja is megjelenik. Az ablakra a gyülekezet adta össze a pénzt, adományokból, a családok nevei olvashatóak a színes üvegeken.[2][3][4]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]