Szamosi Elza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szamosi Elza
Szamosi Elza 1905-ben Mimi szerepében
Szamosi Elza 1905-ben Mimi szerepében
Életrajzi adatok
Születési név Szamek Erzsébet
Született 1881. március 10.
Budapest
Elhunyt 1924. július 14. (43 évesen)
Budapest
Sírhely Kozma utcai izraelita temető
Házastársa Környey Béla
Pályafutás
Műfajok opera
Hangszer ének
Hang szoprán
Tevékenység opera-énekesnő
A Wikimédia Commons tartalmaz Szamosi Elza témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Szamosi Elza, Szamossy, született: Szamek Erzsébet (Budapest, 1881. március 10. – Budapest, 1924. július 14.) opera-énekesnő (drámai szoprán).

Élete[szerkesztés]

Színésznői pályafutását Németországban kezdte. Csak 1903-ban lépett fel először Magyarországon, amikor megnyitották a Királyszínházat. Később a Népszínházhoz szerződött, de 1904-ben már az Operaház társulatának tagja lett. Bemutatkozott szeptember 20-án, a Navarrai leányban, mint Anita. A tíz év alatt, amelyet az Operaház kötelékében töltött Szamosi Elza, művészi produkciója egyenletes, értékes emelkedést mutatott. Különösen mint a Puccini-operák hősnője aratott sok nagy sikert.

Amerikában vendégszerepelt 1906-ban, de egy évre rá visszatért az Operaházhoz. 1917-ben végleg megvált az Operaháztól, és Bécsben énekiskolát nyitott. Csendes, visszavonult életet folytatott, későbbi években énektanítással is foglalkozott, de színházban már csak a nézőtéren volt látható, ahol gyakran megjelent. Ott volt minden nevezetesebb operaelőadáson és sűrűn látogatta a hangversenyeket.

Családja[szerkesztés]

Szülei Szamek Jacques orvos és Goldstein Eugénia. Első férje Somló Nándor volt, akitől elvált. 1914. október 15-én, Budapesten ment férjhez Környey Béla operaénekeshez,[1] aki a bécsi Operaház tagja volt, Szamosi Elza miatta (is) Bécsbe költözött. 1921-ben elváltak,[2] Reiss József fővárosi nagykereskedő felesége lett, akivel haláláig együtt élt.

Főbb szerepei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]