Szalámi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Herz szalámi plakátja, 1900
A világhírű magyar szalámi az 1954-es Lipcsei kiállításon
Nemespenésszel borított téliszalámi rúd

A szalámi (olasz eredetű szó, olaszul: Salame) füstölt kolbász-különlegesség, Magyarország egyik hagyományos exportcikke. Tartós, sokáig elálló termék.

Téliszalámi[szerkesztés]

Nevét arról kapta, hogy sokáig kizárólag télen készült. A téliszaláminak titulált termék a tél (november–február) hónapokat szinte veszteség nélkül átvészelte és az eredeti textúrához hasonló állagot mutatott. Hűtés nélkül a nyári melegben is hosszú ideig tárolni lehet. Készítésének titkát Herz Ármin hajózási vállalkozó olasz hentesmesterektől leste el, majd hazatérése után 1888-ban szalámigyárat alapított Magyarországon (2012-ben lebontották, a HERZ termékeket a Bonafarm Csoport tagja, a Pick Szeged Zrt. gyártja). A Herz szalámi védjegye a szalámirudakon megtalálható H betűvel kombinált hajóhorgony, amely a Herz téliszalámi eredetiségét jelöli és garantálja. Napjainkban sajnálatos módon sok hamisítványt árusítanak „téliszalámi” néven belföldön és külföldön egyaránt.

Olaszországban[szerkesztés]

Az olasz szalámi (salame) erősen füstölt kolbász, amelyet leginkább Tirol olaszok lakta részén és Lombardiában, nevezetesen Bolognában és Veronában készítenek. Fűszerül fokhagymát adnak hozzá, a húst nem vágják nagyon finomra. A belet erősen megtömik hússal, s zsineggel erősen leszorítják. Csak disznóhúst használnak erre a célra.

Magyarországon[szerkesztés]

Magyarországon a szalámi többnyire sovány disznóhúsból készül. A két legismertebb magyar szalámi a Pick szalámi (1869-től) és a Herz szalámi (1888-tól). A Herz szalámi az 1896-os Millenniumi Kiállításon nagydíjat nyert, majd 1900-ban a Párizsi Világkiállításon szintén nagydíjat kapott.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]