Szabó István Mihály

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szabó István Mihály
Született 1925. augusztus 19.
Baja
Elhunyt 2015. augusztus 31. (90 évesen)
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása mikrobiológus,
ökológus,
egyetemi tanár,
akadémikus

Szabó István Mihály (Baja, 1925. augusztus 19.2015. augusztus 31.) magyar mikrobiológus, ökológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kutatási területe a talaj- és vízi mikroorganizmusok, valamint azok ökológiája volt. Nevéhez fűződik a mikrobiológus-képzés bevezetése a magyar felsőoktatásban.

Életpályája[szerkesztés]

1944-ben a Magyar Államvasutaknál volt forgalmi gyakornok, majd 1945-ben beiratkozott a Tisza István Tudományegyetem (ma: Debreceni Egyetem) Természettudományi Karának biológia–földrajz szakára, Itt szerzett középiskolai tanári diplomát 1950-ben (ekkor az egyetem neve már Debreceni Tudományegyetem volt). Ennek megszerzése után az egyetem Általános Állattani Intézetében kapott tanársegédi állást. 1952-ben az MTA Tihanyi Biológiai Intézetében lett aspiráns, majd 1954-ben az MTA Soproni Talajbiológiai Laboratóriumába ment át, itt tudományos munkatársi beosztásban kezdett el dolgozni. 1960-ban az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézethez került, szintén tudományos munkatársként. 1974-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem mikrobiológiai tanszékén kapott egyetemi tanári kinevezést, illetve megbízták a tanszék vezetésével. A tanszéket huszonegy éven át vezette. 1995-ben nyugdíjba vonult, egy évvel később a Gyógyszerkutató Intézet műszaki főtanácsadója lett, innen 2003-ban távozott. Magyarországi munkái mellett négy évig volt tanulmányúton többek között Kairóban, Havannában, Los Angeles-ben és Chicagóban.

1956-ban védte meg a biológiai tudományok kandidátusi, 1970-ben akadémiai doktori értekezését. Az MTA Általános Mikrobiológiai Bizottságának lett tagja, egy időben társelnöke volt. Emellett tagja volt az Ökológiai Bizottságnak és a Magyar Nyelvi Bizottságnak is. 1990-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2001-ben pedig rendes tagjává választották. Akadémiai tisztségei mellett 1992-ben a Magyar Környezetvédelmi Egyesület elnökévé választották, emellett a Magyar Szakírók Szövetsége vezetőségi tagja. Az Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica című tudományos szakfolyóirat szerkesztőbizottságába is bekerült, valamint a Magyar Orvosi Nyelv főszerkesztő-helyettese lett.

Munkássága[szerkesztés]

Fő kutatási területe a talaj- és vízi mikroorganizmusok, valamint azok ökológiája és a környezetvédelem. Nevéhez fűződik a felsőfokú mikrobiológus-, illetve mikrobiológus-technológus képzés magyarországi bevezetése.

A talaj- és vízi mikroorganizmusok területén elvégezte azon számítógépes elemzését, illetve a sugárgombák és baktériumok ökológiai vizsgálatát, valamint konvencionális (azaz a hagyományos) és numerikus rendszertani beosztását. Kutatta a gerinctelen állatok baktérium-anyagcserében segítő és közreműködő partnereit. Eredményei jelentősek a termőtalajok általános anyagforgalmi dinamikája területén. Egyik magyarországi bevezetője a szabadalmi és környezetvédelmi mikrobiológiának, így a tudományág eszközeit is felhasználják a környezetkárosodás visszafogásánál. Jelentős volt szakírói munkássága is.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

 • Nívódíj (Akadémiai Kiadó, Magyar Mezőgazdasági Kiadó)
 • Magyar Felsőoktatásért Emlékplakett (1994)
 • Fehér Dániel-emlékérem (2000)
 • Kitaibel Pál-emlékérem (2005)

Főbb publikációi[szerkesztés]

 • Microbial Communities in a Forest-Rendzina Ecosystem. The Pattern of Microbial Communities (1974)
 • Evaluation of Criteria Used in the ESP Cooperative Description of Type Strains of Streptomyces and Streptoverticillium (társszerző, 1976)
 • A bioszféra mikrobiológiája I–IV. (1988–1998)
 • Az általános talajtan biológiai alapjai (1986, 1992, 2008)
 • Baktériumok intestinális közösségeinek szerveződése gerinctelen állatokban (1991)
 • Interactions Among Millipedes (Diplopoda) and Intestinal Bacteria (1992)
 • A magyar nép eredete. Az uráli népek eurázsiai-amerikai őstörténete, Mundus Magyar Egyetemi Kiadó, Budapest, 2004. 142 p.

Források[szerkesztés]