Szabó Béla (játékvezető)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Szabó Béla (1944–) magyar nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Polgári foglalkozása vállalkozó, elnök-vezérigazgató.

Szabó Béla
Személyes adatok
Teljes névSzabó Béla
Születési dátum1944
Születési helyMagyarország
Egyéb foglalkozásElnök-vezérigazgató
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
19831989NB IJátékvezető
Nemzetközi játékvezetés
ÉvekKonföderációStátusz
19851989FIFA-tagJátékvezető
SablonWikidataSegítség

Pályafutása[szerkesztés]

Labdarúgóként[szerkesztés]

Fiatal korában labdarúgó játékos volt, majd edző illetve játékvezető lett. 1972-ig játszott különböző csapatokban, Játékos pályafutását az NB. III-as MEDOSZ Erdért gárdájánál fejezte be. Ezután hét évig edzősködött, többek között a Ferencváros utánpótlásánál. A játékvezetéssel párhuzamosan az Erdért csapatnál edzősködött.

Labdarúgó-játékvezetőként[szerkesztés]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés]

A játékvezetői vizsga megszerzését követően különböző labdarúgó osztályokban szerzete meg a szükséges tapasztalatokat. Az ellenőrök és sportvezetők véleménye alapján 1980-ban került az NB. II-es játékvezetői keretbe. 1983-ban az MLSZ JB vezetői válaszút elé állították: vagy edzősködés, vagy NB. I. A játékvezetést választva még ebben az évben, a HaladásVasas (1:0) találkozó vezetésével debütálhatott a legmagasabb osztályban. Az aktív játékvezetést 1989-ben a GyőrBékéscsaba (2:0) mérkőzés levezetésével fejezte be. Érdekesség, hogy az utolsó három bajnoki mérkőzésen - tudva, hogy kimarad a keretből - nem tudta teljesíteni a fizikai tesztet -, nem viselte a játékvezetői jelvényt. Foglalkoztatására jellemző, hogy az 1985/1986-os bajnoki idényben 15 mérkőzés levezetésére kapott lehetőséget. Első ligás mérkőzéseinek száma: 71

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés]

A Magyar Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága 1985-ben terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe. Több nemzetek közötti válogatott- és klubmérkőzést vezetett.

Sportvezetőként[szerkesztés]

Több labdarúgó egyesületnél (pl. Budapesti Erdért) edzői tevékenységet végzett. Rövid ideig (1998) az MLSZ Játékvezető Bizottság elnökségének tagja. A Limes Szabadidős Sportegyesület elnöke.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]