Szövegírás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A szövegírás egy marketing- vagy reklámszöveg megalkotását jelenti, melynek témája lehet egy termék, egy vállalat, személy, vélemény vagy eszme. Célja, hogy a szöveg célközönségét a termék vagy szolgáltatás megvásárlására, a szövegben foglalt eszme elfogadására motiválja.

Szövegírásnak számít a célzott e-mailek, szlogenek, webszövegek, online reklámok, televíziós vagy rádiós szövegek, sajtóközlemények, útmutatók, brosúrák, katalógusok, képeslapok és más, a marketingkommunikáció kategóriájába tartozó szövegek megalkotása. A szövegírók emellett írhatnak még a közösségi médiában megjelenő szövegeket is, például blogbejegyzéseket, tweeteket és posztokat közösségi oldalakra.[1] A tartalommarketing része a szövegírás, de a két fogalom nem fedi egymást tökéletesen.

Szövegírói munka[szerkesztés]

A szövegírókat általában PR-ral, marketinggel foglalkozó cégek, reklám- és keresőmarketing-ügynökségek alkalmazzák. Találhatunk szövegírókat ugyanakkor olyan vállalatoknál is, amelyeknek nem kifejezetten profilja a szövegírás, csak marketingtevékenység végzése céljából alkalmaznak szövegírókat, így például nagyvállalatok PR- és marketingrészlegein, bolthálózatoknál stb. Szintén alkalmaznak szövegírókat a médiában – televízióknál, újságoknál, internetes portáloknál, könyvkiadóknál és magazinoknál. A szövegíró lehet szabadúszó, aki végezheti munkáját az ügyfél irodájában vagy egy tartalomfejlesztéssel foglalkozó cég külsős munkatársaként, illetve akár otthonról is.[2]

Magyarországon igen kevés a kifejezetten szövegírásra, tartalomfejlesztésre specializálódott ügynökség. Ezek a cégek általában szabadúszó szövegírókat, illetve teljes vagy részidejű munkatársakat alkalmaznak, akiknél sokszor követelmény a kommunikációs, marketing- vagy nyelvészeti irányú végzettség. A szövegíró cégek rendszerint más – webtartalmat érintő – szolgáltatásokkal együtt kínálják a szövegírást, úgymint marketingtanácsadás, közösségimédia-tanácsadás, keresőoptimalizálás, lektorálás, szövegellenőrzés,[3] weboldaltervezés.

A szövegíró általában egy kreatív csapat tagjaként dolgozik, a reklámügynökségeknél gyakran működik együtt a művészeti vezetővel (art directorral). A szövegíró teljes felelősséggel tartozik a reklámszövegek verbális és/vagy szöveges tartalmáért, amelyet a megrendelő elvárásainak megfelelően köteles megalkotni. Feladata, hogy koherens, megfelelően felépített szöveget alkosson, amely olyan módon hat a célközönségre, hogy a kívánt érzelmi választ váltsa ki. A művészeti vezető a vizuális kommunikációért felel, és esetenként felügyeli a teljes munkafolyamatot, elsősorban a nyomtatásban megjelenő munkáknál. Egyes esetekben, ha a megrendelőnek nincsenek konkrét elvárásai, a kreatív csapat feladata az alapötletek kitalálása is.

A szövegírók munkája sok esetben hasonló a technikai szövegírókéhoz (a szakkifejezéseket, szakzsargont ismerő és rutinosan használó, elsősorban technikai dokumentációkat előállító szövegírók), a két munkakörben gyakoriak az átfedések.[4] A technikai szövegírás célja azonban nem a meggyőzés, hanem az információszolgáltatás. A szövegíró tehát például megírhatja a reklámot, amely eladja a kocsit, a technikai szövegíró pedig annak használati útmutatóját.

2023-ban a mesterséges intelligencia használata a szövegírás feladatain belül is megjelent. A ChatGPT jelentősen átalakította a szövegek megalkotásához elengedhetetlen kutatómunkát és információszerzést. Ezzel együtt nem váltja ki teljesen a szövegírók munkáját, hiszen nem képes a kreativitás, az élettapasztalat és az érzelmi reakciók alkalmazására.[5]

Szövegírási feladatkörök[szerkesztés]

Webszövegírás[szerkesztés]

Napjainkban az egyik leggyakoribb megbízás, amelynek célja, hogy a weboldalakat a szövegíró olyan tartalommal töltse fel, amely a látogatókat a weboldalon maradásra, a szolgáltatás vagy áru megrendelésére, illetve későbbi, lehetőleg rendszeres visszatérésre motiválja. A szövegnek ugyanakkor arra is alkalmasnak kell lennie, hogy az internetes keresők minél könnyebben megtalálják az oldalt, így tehát a webes szövegírás célja az új látogatók szerzése, illetve a meglévő látogatók partnerekké (megrendelőkké, vásárlókká stb.) konvertálása.

Webes szövegeknél elsődleges, hogy logikusan felépített, megfelelően tördelt szövegek keletkezzenek, amelyek elősegítik a honlapon való eligazodást és minden szükséges információt átadnak.

Keresőoptimalizálás (SEO)[szerkesztés]

Szigorúan véve nem tartozik a szövegírás keretei közé, napjainkban azonban mégis fontos részét képezi annak, gyakorlatilag a webszövegírás elengedhetetlen eleme. A keresőoptimalizálás célja, hogy a weboldalon található egyedi, megfelelő hosszúságú és releváns szövegek a weboldalt az internetes keresők találati listájában minél előbbre sorolják, elősegítve ezzel azt, hogy a potenciális érdeklődők rátaláljanak.

A weboldalakon található szövegeknek tehát teljesen egyedieknek kell lenniük, mivel a keresőmotorok szigorúan ellenőrzik, másolt, duplikált szövegről van-e szó, és ha ilyet találnak, azt hátrébb sorolással büntetik. Ugyanilyen fontos a releváns kulcsszavak megfelelő arányban történő szerepeltetése. Ezt a jó szövegíró úgy képes megoldani, hogy a kész szöveg természetesnek hat, az olvasónak nincs olyan érzése, hogy azt csakis a keresőmotor számára írták volna. Ez természetesen azért is fontos, mert a jó webszövegnek nem csak az új látogatók megszerzése, hanem azok megtartása, motiválása is a funkciója.

A keresőoptimalizált szövegírás, vagyis a SEO szövegírás a tartalom megírásának egy módja, hogy a keresőmotorok előtt is láthatóvá váljon egy-egy tartalom egy adott kulcsszóra.[6]

Hírlevelek[szerkesztés]

Hírlevelek és DM levelek írásakor fontos, hogy a szövegíró tömören, de informatívan foglalja össze a mondanivalót, és hogy olyan szöveget hozzon létre, amely további érdeklődésre ösztönzi a fogadó felet. Ez azért is fontos, mert napjainkban rengeteg kéretlen hírlevél, spam érkezik szinte minden e-mail fiókba. A hírlevélnek tehát ahhoz, hogy valóban felkeltse a potenciális vásárlók figyelmét, ki kell emelkednie a spamek közül. Ehhez az kell, hogy egy érdekes témát taglaló, kutatásokkal, adatokkal alátámasztott, jól felépített, a szakmai szempontoknak megfelelő szövegről legyen szó Ezért előnyös, ha a szövegíró tisztában van olyan dolgokkal, mint a motivációkutatások eredményei, a marketing pszichológiája és nem utolsósorban kreatív nyelvi megoldásokat tud alkalmazni.

PR-cikkek[szerkesztés]

Akár a hírlevelek esetében, a pr-cikkeknél is az a fontos, hogy a potenciális partnerek figyelmét felkeltse a szöveg. Így tehát nem elég, ha egy terméket, szolgáltatást vagy céget kimerítően bemutat a szöveg, aktivizálnia is kell az olvasókat. Éppen ezért itt is fontosak a marketingpszichológiai elemek, és hogy a szövegíró képes legyen jól felépített, átgondolt szöveget létrehozni, amely képes a megfelelő érzelmi válaszok kiváltására.

Források[szerkesztés]

  1. Tartalommarketing területek. [2014. december 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. december 20.)
  2. The types of copywriter and copywriting (angol)
  3. Copywriters.co: Editing and Proofreading Archiválva 2014. szeptember 29-i dátummal a Wayback Machine-ben (angol)
  4. Copywriter Vs. Technical Writer: What’s the Difference? Archiválva 2013. május 15-i dátummal a Wayback Machine-ben (angol)
  5. Megkérdeztük a ChatGPT-t, tényleg elveszi-e a marketing szövegírók munkáját (magyar nyelven). ATP, 2023. július 12. (Hozzáférés: 2023. július 12.)
  6. Keresőoptimalizált szövegírás: Hogyan írj olyan SEO szöveget, amit a Google is szeret? (magyar nyelven). Zsófi Hámori, 2022. április 13. (Hozzáférés: 2023. április 19.)