Szórakoztató regények

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szórakoztató regények
(könyvsorozat)

Szerzőtöbb szerző
Első kiadásának időpontja19431944
Nyelvmagyar
Témakörszépirodalom
Részei34 kötet

A Szórakoztató regények[1] a Bodnár István Könyvkiadó[2] füzetes kisregény sorozata volt, amelynek keretében 1943-44-ben több mint 30 kötet jelent meg. A sorozatot a Globus Nyomda nyomtatta.

Jellemzői[szerkesztés]

A kötetek 15 x 11 cm méretben, általában 32 oldal, néha 48 oldal terjedelemben jelentek meg. A borítók vörös-fekete kétszín nyomással készültek. Felül világos sávon piros betűkkel a sorozatcím. Alatta piros háttérrel fekete-fehér fotóból készített, a kisregény témájára utaló, a piros háttérrel némileg montázsra emlékeztető kép, rajta a szerző neve és a mű címe valamint az ár világos körben: 50 fillér.

Szerzők, fordítók[szerkesztés]

A sorozatban néhány hazai szerző - köztük Bodnár István - mellett olyan klasszikusok jelentek meg mint Voltaire, Puskin, Chateaubriand, vagy Turgenyev. Az újabbak közül Guy de Maupassant, Henryk Sienkiewicz. Néhány kötetet Bodnár fordított oroszból.

A sorozatban megjelent művek[szerkesztés]

A köteteket nem sorszámozták. Az alábbi lista a kiadás éve azon belül cím szerinti.

Online: A linkre kattintva az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Elektronikus Könyvtárában (MEK) elolvasható, letölthető (meghallgatható) példányok:

  • EK - E-könyvek a sorozat eredeti számából digitalizált szövege különféle formátumokban (általában az eredeti oldalainak fotózott példánya is).

A lista átrendezhető a fejlécben látható nyilak segítségével, például cím vagy írók neve szerint.

Források[szerkesztés]

  • Interneten elérhető adatbázisok, különösen MOKKA Magyar Országos Közös Katalógus (www.mokka.hu)

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. A Grafit Public kiadó 2002-ben indított azonos címmel sorozatot, de úgy tűnik, csupán két regény jelent meg a keretében: Valentine Williams: A Tuskólábú és Nigel Worth: Roger Sinclair gyémántjai.
  2. A Laurella megcsókolt kötetben kiadóként a Kelet Könyvkiadó Vállalat lett feltüntetve, Bodnár István pedig felelős kiadóként.
  3. MOKKA adatbázisában. Elírás?
  4. a b c MOKKA adatbázisában a kiadó a Globus Ny.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]