Szír ortodox egyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szír ortodox egyház
شعار الكنيسة.jpg

Vallás kereszténység
Felekezet ókeleti, miafizita
Eredet ősi alapítású
Lelkészi vezető II. Efrém Ignác
Tisztsége pátriárka
Tagság 5 000 000[1]
Nyelv arámi, arab, malayalam
Alapítva apostoli alapítású
Státusz autokefál
Fő terület Szíria, Libanon, India
Székhely Damaszkusz, Szíria

A(z) Szír ortodox egyház hivatalos honlapja

A szír ortodox egyházat a hagyomány szerint Péter és Pál apostol alapították. Másik elterjedt elnevezésük: jakobita keresztények, nyugati szírek.

Eleinte Szíriában nesztoriánus hitet követtek, csak később lettek a miafizitizmus hívei. Az antiochiai miafizitizmus igazi atyja Szeverosz antiochiai pátriárka (512-538) volt. Az ő működése nyomán a patriarkátus két részre szakadt, Szíria kontinentális része átállt a miafizita hitre.

De Jusztinianosz császár Szeveroszt letettnek nyilvánította. Szeverosz Egyiptomban keresett menedéket magának. Szíriában pedig elkezdődött a miafiziták véres üldözése. Jusztinianosz császár azonban visszahívta a száműzött Szeveroszt Egyiptomból. Később Jusztinianosz császár újra üldözni kezdte a miafizitákat, akiket csak Jakob Baradai megjelenése mentett meg a teljes kipusztulástól. Ő a miafizitizmus védelmére kelt Szíriában, létrehozta az önálló miafizita egyházat, mely az állami egyház ellen fordult. Jakob Baradai minden erejét felhasználva igyekezett megszervezni a miafizita közösségeket és kialakítani a saját egyházszervezetét, papokat és püspököt is szentelt. Jakob Baradai 578-ban hunyt el. Követőit tehát róla nevezték el jakobitáknak.

A szíriai ortodox egyház autonóm részegyháza a Szír malankara ortodox egyház.

Története[szerkesztés]

A 451-es khalkedóni egyetemes zsinaton szakadás következett be az antiochiai patriarchátus hívei között. Ennek következtében nagy többségük a ma szír ortodox egyház néven ismert, miafizita (téves megjelöléssel monofizita) irányzatú egyház követője lett. Mind a mai napig a szír ortodox egyház a legnagyobb az eredeti antiochiai patriarchátus jogutódjai között. A hívek egy kisebb csoportja az eredeti antiochiai patriarcátus keretében maradt, ők alkotják a mai ortodox irányzatú antiochiai ortodox egyházat.

Szakadások[szerkesztés]

Később a katolikus misszió hatására a szír ortodox egyház híveinek kisebb csoportja csatlakozott a római katolikus egyházhoz, így alakultak ki a szír katolikus egyház és a szír-malankár katolikus egyház nevű keleti katolikus egyházak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Murre-van den Berg, Heleen.szerk.: Kurian, George Thomas: Syriac Orthodox Church, The Encyclopedia of Christian Civilization. Wiley-Blackwell, 2304. o (2011). ISBN 978-1-4051-5762-9 

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]