Szír ortodox egyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szír ortodox egyház
شهادة توثيق البرامج للسريان الأرثوذكس (Syriac orthodox COA).jpg

Vallás kereszténység
Felekezet ókeleti, miafizita
Eredet ősi alapítású
Lelkészi vezető II. Efrém Ignác
Tisztsége pátriárka
Tagság több, mint 2,6 millió[1] és 1,2 millió a malankarai részegyház tagja[2]
Nyelv arámi, arab, malajálam
Alapítva apostoli alapítású
Státusz autokefál
Székhely Damaszkusz, Szíria

A Szír ortodox egyház weboldala

A szír ortodox egyházat a hagyomány szerint Péter és Pál apostol alapították. Másik elterjedt elnevezésük: jakobita keresztények, nyugati szírek.[3]

Eleinte Szíriában nesztoriánus hitet követtek, csak később lettek a miafizitizmus hívei. Az antiochiai miafizitizmus igazi atyja Szeverosz antiochiai pátriárka (512-538) volt. Az ő működése nyomán a patriarkátus két részre szakadt, Szíria kontinentális része átállt a miafizita hitre.

De Jusztinianosz császár Szeveroszt letettnek nyilvánította. Szeverosz Egyiptomban keresett menedéket magának. Szíriában pedig elkezdődött a miafiziták véres üldözése. Jusztinianosz császár azonban visszahívta a száműzött Szeveroszt Egyiptomból. Később Jusztinianosz császár újra üldözni kezdte a miafizitákat, akiket csak Jakob Baradai megjelenése mentett meg a teljes kipusztulástól. Ő a miafizitizmus védelmére kelt Szíriában, létrehozta az önálló miafizita egyházat, mely az állami egyház ellen fordult. Jakob Baradai minden erejét felhasználva igyekezett megszervezni a miafizita közösségeket és kialakítani a saját egyházszervezetét, papokat és püspököt is szentelt. Jakob Baradai 578-ban hunyt el. Követőit tehát róla nevezték el jakobitáknak.

A szíriai ortodox egyház autonóm részegyháza a Szír malankara ortodox egyház.

Története[szerkesztés]

A 451-es khalkedóni egyetemes zsinaton szakadás következett be az antiochiai patriarchátus hívei között. Ennek következtében nagy többségük a ma szír ortodox egyház néven ismert, miafizita (téves megjelöléssel monofizita) irányzatú egyház követője lett. Mind a mai napig a szír ortodox egyház a legnagyobb az eredeti antiochiai patriarchátus jogutódjai között. A hívek egy kisebb csoportja az eredeti antiochiai patriarcátus keretében maradt, ők alkotják a mai ortodox irányzatú antiochiai ortodox egyházat.

Szakadások[szerkesztés]

Később a katolikus misszió hatására a szír ortodox egyház híveinek kisebb csoportja csatlakozott a római katolikus egyházhoz, így alakultak ki a szír katolikus egyház és a szír-malankár katolikus egyház nevű keleti katolikus egyházak.

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]