Székelyudvarhelyi KC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Székelyudvarhelyi KC
Csapatadatok
Teljes csapatnév Székelyudvarhelyi Kézilabda Klub
Becenév SZKC
Székhely Székelyudvarhely, Románia Románia
Alapítva 2005
Klubszínek piros, fehér
Stadion Városi Sportcsarnok
Vezetőedző Szerb Dragan Djukic
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
Székelyudvarhelyi KC honlapja

A Székelyudvarhelyi Kézilabda Club (románul HC Odorheiu Secuiesc) egy 2005-ben alapított kézilabdaklub Székelyudvarhelyen.

Története[szerkesztés]

A székelyudvarhelyi férfi-kézilabdázás az 1930-as években indult útjára, de hivatalos nagypályás mérkőzéseken csak 1940 és 1944 között vettek részt a város csapatai. A második világháború után viszont olyan csapat verbuválódott össze a helyi fiatalokból, amely évekig Románia legjobbjai közé tartozott. Az Autosport első számú csapata rendszeresen az A-osztály élmezőnyében végzett, 1949-ben pedig a csapat második számú kerete tartományi bajnokságot nyert – a negyvenes évek vége a férfi-kézilabdázás fénykora volt. 1950-től Spartak Sportegyesület lett a csapat neve, ekkor több játékos elhagyta az együttest egyetemi tanulmányaik miatt. A Spartak kiesett a legfelsőbb osztályból, azonban ekkor komoly utánpótlás-nevelés kezdődött a városban, amelynek hamarosan meglett az eredménye: 1957-ben ifjúsági országos bajnokságot nyertek az udvarhelyi ifik. A nagycsapat a zónabajnokságban folytatta szereplését, majd visszajutott az A-osztályba. Nagy Sándor, Páhán Ernő és Danis Ferenc helyet kaptak a válogatott keretben is, s Udvarhelyen érett kitűnő kézilabdázóvá Barabás Árpád, aki az ötvenes években a Resicai CSM és a bukaresti C. C. A. (a mai Steaua elődje) játékosa volt, illetve több alkalommal szerepelt az akkor a világ élvonalába tartozó román nagypályás férfi kézilabda-válogatottban.

Az 1980-as években a város egyik gyára, a Tehnoutilaj védnöksége alá került a kézilabdacsapat, az utánpótlás-nevelést pedig a Sportiskola biztosította. Az ekkor Tehno néven szereplő klub mindig a másodosztályban szerepelt, és olyan játékosokat nevelt ki, mint például a kilencvenes években szép karriert befutott Csavar Zoltánt, Bartók Csabát, aki a Pick Szeged, a spanyol Ademar León, majd a Fotex Veszprém tagjaként több mint 200-szor volt magyar válogatott. A legifjabb generációból említést érdemel a szintén székelyudvarhelyi Ilyés Ferenc, aki a Pick Szeged, majd a Veszprém és a magyar válogatott állandó, oszlopos tagjává nőtte ki magát.

2005 júniusában a Székelyudvarhelyi ISK együttese megnyerte az országos nagyifjúsági kézilabda-bajnokságot. A bajnokcsapatra alapozva 2005 nyarán megalakult a Junior Kézilabda Club, amely az év őszétől megkezdte szereplését a Román Nemzeti Bajnokság A-osztályában, két év után, 2007-ben pedig Székelyudvarhelyi KC néven feljutott a Román Nemzeti Ligába. A 2009/2010-es bajnoki idényben bemutatkozott az európai nemzetközi kupákban is.

2018 januárjában dr. Verestóy Attila klubelnök halálát követően a klub visszalépett az élvonalbeli szerepléstől.[1]

Sikerek, díjak[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[2][szerkesztés]