Száraz és mezofil cserjések

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kökényes

A száraz és mezofil cserjések növénytársulástani osztályát (Rhamno-Prunetea Rivas-Goday et Borja-Carbonell 1961) sajátos megjelenésük és szerkezetük miatt különböztetik meg az erdőktől. Ez az álláspont vitatott; Magyarországon leginkább Jakucs Pál ellenezte.[1] Legtöbb hazai társulásuk viszonylag kevésbé kutatott. Ennek fő oka, hogy állományaik gyakran zavartak, leszegényedettek, ezért már az egyes társulások meghatározása is körülményes.

Elterjedésük, előfordulásuk[szerkesztés]

Amint erre az osztály neve is utal, a szárazabb éghajlatú vidékeken gyakoriak. Többnyire az erdőket szegélyezik, de meglehetősen gyakran fordulnak elő önálló foltokban is.

Fajösszetételüket jelentős mértékben meghatározza:

  • egyrészt az éghajlat (így Nyugat-Európa erdőszegélyeiben az óceáni klíma miatt a bázikus talajú mezotróf erdők (Fagetalia) fajai élnek, a Kárpát-medence erdőszélein viszont – a szubkontinentális éghajlat miatt – az erdős sztyeppek fajai;
  • másrészt, hogy milyen asszociációkkal (erdő, gyep, szántó) érintkeznek, és ezeket miként hasznosítják (kaszálják, legeltetik, növényeket termesztenek rajtuk),
  • harmadrészt, hogy e cserjések mekkora foltokon nőnek.

A cserjések lehetnek természetesek és másodlagosak. Egyes, bokorerdőkkel érintkező cserjések a szubmediterrán mezofil tölgyesek és sziklaerdők (Orno-Cotinion) társulásaiba (pl. a madárbirscserjésekhez (Cotoneastro tomentosi – Amelanchieretum), mások a szubkontinentális tölgyesek és elegyes xeroterm erdők (Aceri tatarico-Quercion) társulásaihoz — pl. (Waldsteinio-Spiraeetum mediae) — is sorolhatók. Részben így járt el a 20 század közepén Soó Rezső. Ugyanígy helyezhető a tatár juharos lösztölgyes (Aceri tatarico-Quercetum roboris) mellé a törpe mandulacserjés (Prunetum tenellae).

Szerkezetük[szerkesztés]

Legfelső szintjük a cserjeszint, amiben többnyire nagy regenerációs képességű, gyakran vegetatívan is erősen terjeszkedő fajok nőnek. Ezek a sok tápanyagot felvevő, honos cserjefajok jól alkalmazhatók a tájidegen fafajok és lágyszárúak visszaszorítására.

Karakterfajaik[szerkesztés]

A cserjék között többnyire a rózsafélék dominálnak. A leggyakoribb cserjefajok:

Társulástani felosztásuk[szerkesztés]

Magyarországon az osztály egy rendjéből — kökénycserjések avagy xeroterm cserjések (Prunetalia spinosae R. Tx., 1952) — három társuláscsoport összesen nyolc társulása fordul elő.

1. melegkedvelő szubmediterrán cserjések (Berberidion Br-Bl.) három hazai társulással:

2. kontinentális sztyeppcserjések (Prunion spinosae Soó, 1947) három hazai társulással:

3. szubkontinentális sziklai cserjések (Spiraeion mediae Borhidi & Varga Z., 1999) két hazai társulással:

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]