Sweetbox

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sweetbox
Információk
Eredet Németország, USA
Alapítva 1995
Aktív évek 1995
Műfaj pop, R&B, dance, rap
Kiadó Warner Music Group
Avex Trax
Sony BMG
Tagok
Miho Fukuhara (2013–)
LogiQ Pryce (2013–)
Korábbi tagok
Kimberly Kearney (1995)
Dacia Bridges (1995–1996)
Tina Harris (1997–1999)
Jade Villalon (2000–2007)
Jamie Pineda

A Sweetbox weboldala

A Sweetbox egy zenei projekt, melyet GEO, azaz Roberto Rosan producer-zeneszerző és Heiko Schmidt producer alapított. Az évek folyamán több énekesnő is váltotta egymást a csapat élén. Az első nagyobb sikert Tina Harris közreműködésével érték el, az Everything’s Gonna Be Alright című számmal. Őt Jade Villalon követte, aki hét évig állt a csapat élén, majd Jamie Pineda, aki öt évig. Jelenlegi frontembereik Miho Fukuhara és Logiq Pryce.

Zenéjükre jellemző, hogy több stílus keveréke, a klasszikus zenétől a rapig rengeteg stílusjegy megtalálható benne. Különösen a Távol-Keleten népszerű.

Története[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

A Sweetbox-projektet 1995-ben hozta létre GEO. Az ezt követő két évben háromszor is cserélődött az énekesnő – az első kettőnek, Kimberley Kearneynek, illetve Dacia Bridgesnek csak kislemezei jelentek meg. 1997-ben Tina Harris vette át Bridges helyét, és nagy sikert aratott Everything’s Gonna Be Alright című dalával és Sweetbox című albumával. Harris a következő évben kilépett a Sweetboxból, és saját nevén folytatta zenei karrierjét.

Jade[szerkesztés]

Egy évvel Harris távozása után GEO találkozott a filippínó származású amerikai énekesnővel, Jade Villalonnal, és a Sweetbox újraalakult. A zenei stílus a korábbi hiphop- és R&B-irányból a pop felé tolódott el, de továbbra is megmaradt az a jellegzetességük, hogy több számnak komolyzenei alapja van. 2001-től 11 albumuk jelent meg, ebből öt stúdióalbum – Classified, Jade, Adagio, After the Lights, Addicted –, két válogatásalbum, egy koncertalbum, egy remixalbum, egy demókat és az előző lemezekről kihagyott számokat tartalmazó album és egy akusztikus album.

2007-ben Jade is kilépett a Sweetbox-projektből, és Jade Valerie néven énekel tovább. Novemberben Heiko Schmidt producer bejelentette, hogy új énekesnőt találtak, és 2008-ban megjelenik a következő album. Roberto „Geo” Rosan zeneszerző úgy döntött, ő is elhagyja a Sweetboxot és Jade-del dolgozik tovább, nem a Sweetbox új énekesnőjével, Jamie Pinedával.

Megújulás[szerkesztés]

2013-ban új énekesek érkeztek a Sweetboxba Miho Fukuhara énekesnő és LogiQ Pryce énekes/rapper személyében. 2013. június 24-én debütált az új felállás első slágere, a #Zeitgeist21. Ez az album címe is. A régi hangzásvilággal ellentétben az új formáció már csak nyomokban képviseli a klasszikus zenei elemeket.

A Sweetbox 2007-től kezdve már nem német székhelyű; Los Angelesben készülnek a dalok és a videók is. 2013 augusztusában jelent meg a Nothing Can Keep Me From You (Ain't No Mountain) című dal.

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok

További információk[szerkesztés]