Svéd Livónia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Svéd Livónia
16291721
Svéd Livónia címere
Svéd Livónia címere
Svéd Livónia zászlaja
Svéd Livónia zászlaja
Általános adatok
FővárosaRiga
Hivatalos nyelveksvéd, észt, lett, lív, német, latin
Államvallásevangélikus kereszténység
Pénznemtallér
Kormányzat
Államformadomínium
UralkodóII. Gusztáv Adolf
ElődállamUtódállam
 Lengyel-Litván LivóniaOrosz birodalom - Lív kormányzóság 
A Wikimédia Commons tartalmaz Svéd Livónia témájú médiaállományokat.

Svéd Livónia (Svéd: Svenska Livland) a Svéd Birodalom domíniuma volt 1629 és 1721 között. Ez a terület magába foglalta a modern Észtország déli részét (beleértve az Ösel szigetet is, amit Dánia a Brömsebroi béke következtében megszerzett), valamint a modern Lettország északi részét (a mai Vidzeme), ami a lengyel-litván Lív hercegség nagy részét jelentette. A svédek az 1600 és 1629 között zajló svéd–lengyel háborúk során szerezték meg ezeket a területeket. Livónia egyes részei és Riga városa már 1621-ben svéd ellenőrzés alá kerültek, majd az Altmarki tűzszünet 1629-ben szentesítette a megszállást. Ám az egész terület csak 1660-ban, az Olivai béke értelmében, lett formálisan is Svédország része. A Wenden Vajdaság kisebbik része megmaradt a Lengyel–Litván Unió ellenőrzése alatt és az Inflanty Vajdaság ("Lív vajdaság") nevet kapta. Ez a terület megfelel a mai Latgalenak Lettországban.

Ebben az időben Riga volt a Svéd Birodalom második legnagyobb városa. Más balti-tengeri domíniumokkal egyetemben Livónia is a svéd dominium maris baltici része volt. Ezzel ellentétben, Svéd Észtország, amely 1561-ben önkéntesen vetette magát alá a svéd uralomnak, érintetlenül megtarthatta a hagyományos helyi törvények nagy részét. Svéd Livóniában az egységes politika elvét alkalmazták XI. Károly uralkodása alatt: eltörölték a jobbágyságot, a parasztok számára elérhetővé vált az oktatás, valamint a katonai, a közigazgatási vagy az egyházi karrier, a nemeseknek pedig át kellett ruházniuk birtokaikat a királyra a nagy redukció értelmében. 

A területet azután elfoglalta az Orosz Birodalom a nagy északi háború folyamán, majd az észt és lív feladást követően 1710-ben megalakult a Lív kormányzóság. Formálisan Oroszországnak az 1721-es nystadi béke értelmében engedték át LivóniátÉsztországot és Svéd Ingriát.

Főkormányzók[szerkesztés]

A domíniumot kinevezett főkormányzók igazgatták, de megőrizte saját országgyűlését.

Livónia és Kurzeme Frederik de Witt (1616-1698) térképén, módosította és publikálta Pieter Mortier 1705-ben

Itt állomásozó katonai különítmények [szerkesztés]

Svéd gyalogos és lovas ezredek[szerkesztés]

Gyalogezredek
Lovasezredek

Ideiglenes lovassági ezredek:

Lásd még[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  • Andrejs Plakans, A Concise History of the Baltic States, Cambridge University Press, 2011, pp. 105ff.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Swedish Livonia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.