Susan Greenfield

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Susan Greenfield
Susan greenfield.jpg
Született 1950. október 1. (67 éves)
Hammersmith
Állampolgársága brit
Házastársa Peter Atkins (1991–2005)
Foglalkozása
Tisztség Member of the House of Lords
Iskolái St Hilda's College
Kitüntetései
 • Brit Birodalom Rendjének parancsnoka
 • Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagja
 • Fellow of the Royal Society of Edinburgh (2007)

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Susan Greenfield témájú médiaállományokat.

Susan Adele Greenfield, Greenfield bárónő, CBE (1950. október 1. –) brit tudós, írónő, rádióelőadó, a Lincoln College (Oxford-i Egyetem) szinaptikus gyógyszertani professzora, a Royal Institution igazgatója 1998-tól és a Lordok Házának tagja (bárónői címe miatt). 2006. február 1-jén kinevezték az edinburghi Heriot-Watt Egyetem kancellárjának. Az oxfordi St Hilda's College-re járt.

Kutatási területe[szerkesztés]

Főleg az agyi fiziológiát kutatja, különös tekintettel az Alzheimer- és Parkinson-kóros megbetegedések etiológiájára, de jobban ismert tudományos ismeretterjesztői tevékenységéről. Oxfordban egy multidiszciplináris csoportot vezet agyi mechanizmusok kutatása céljából, neurodegenerációs problémákkal egyetemben. Cége, a Brainboost Ltd az Alzheimer-kór nemgyógyszerészeti módon való megközelítésén dolgozik.

Élete[szerkesztés]

Egy táncos és egy villanyszerelő lányaként látta meg a napvilágot Londonban. Chiswickben nőtt fel és az oxfordi St. Hilda's College-ben tanult. Az Oxfordi Egyetem Gyógyszertani Tagozatán szerezte DPhil (a filozófia doktora) fokozatát. Számos tudományos könyvet írt az agyról és a tudatról rendszeresen tart nyilvános előadásokat tévében és rádióban egyaránt. 2000-ben "Brain Story" címmel tévésorozatot vezetett a BBC2-n.

Greenfield 1991-ben összeházasodott az Oxfordi Egyetem fizikai kémia professzorával, Peter Atkinsszel, de 2005-ben elváltak.

1994-ben ő tartotta a Royal Institution karácsonyi előadását "Utazás az agy középpontjába" címmel, melyet a BBC később megrendelt tőle.

1995-től 1999-ig, mint Gresham orvostudományi professzor tartott előadásokat.

1996 óta a gyógyszerészet professzora a Lincoln College-ben, Oxfordban.

Három kutatási és biotechnológiai céget létesített: a Synapticát, a Brainboostot, és a Neurodiagnostics-ot, amelyek neurológiai megbetegedésekkel foglalkoznak, mint például az Alzheimer-kór.

2000 januárjában a Brit Lovagrenddel tüntették ki (rangja parancsnok "Commander"), amellyel tudománynépszerűsítő tevékenységét jutalmazták. 2001 júniusában nemesi címet kapott, amely feljogosítja a Greenfield bárónő megnevezésre.

Sokan úgy vélik, tudományos tekintélye miatt nyilván tagja az évente 32 tagot megválasztó Angol Királyi Természettudományos Társaságnak (Royal Society). Ez azonban tévhit, ugyanis csupán jelölték a tagságra, amelyet már többször is elutasítottak, mondván, hogy a népszerűség nem ok a bekerülésre.

Díjai[szerkesztés]

Susan Greenfield bárónő 2013-ban

Könyvei[szerkesztés]

 • Utazás az elme központjaiba (Journey to the centres of the mind)
 • Fogalmak a sejtidegélettanban
 • Megmagyarázzuk az emberi értelmet, kalauz az emberi test vezérlő központjához[1]
 • Az emberi agy (The Human Brain)
 • A holnap emberei (Tomorrow's people)
 • Identitás a XXI. században (The Quest for Meaning in the 21st Century)

Társszerzőként[szerkesztés]

 • Utazás az agy központjaiba
 • Agyhullámok

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]