Susan Greenfield

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Susan Greenfield
Susan greenfield.jpg
Született

Hammersmith
Állampolgársága brit
Házastársa Peter Atkins (1991–2005)
Foglalkozása
Tisztség Member of the House of Lords
Iskolái St Hilda's College
Kitüntetései
 • Brit Birodalom Rendjének parancsnoka
 • Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagja
 • Fellow of the Royal College of Physicians
 • Michael Faraday Prize (1998)
 • Fellow of the Royal Society of Edinburgh (2007)[3]

A Wikimédia Commons tartalmaz Susan Greenfield témájú médiaállományokat.

Susan Adele Greenfield, Greenfield bárónő, CBE (1950. október 1. –) brit tudós, írónő, rádióelőadó, a Lincoln College (Oxford-i Egyetem) szinaptikus gyógyszertani professzora, a Royal Institution igazgatója 1998-tól és a Lordok Házának tagja (bárónői címe miatt). 2006. február 1-jén kinevezték az edinburghi Heriot-Watt Egyetem kancellárjának. Az oxfordi St Hilda's College-re járt.

Kutatási területe[szerkesztés]

Főleg az agyi fiziológiát kutatja, különös tekintettel az Alzheimer- és Parkinson-kóros megbetegedések etiológiájára, de jobban ismert tudományos ismeretterjesztői tevékenységéről. Oxfordban egy multidiszciplináris csoportot vezet agyi mechanizmusok kutatása céljából, neurodegenerációs problémákkal egyetemben. Cége, a Brainboost Ltd az Alzheimer-kór nemgyógyszerészeti módon való megközelítésén dolgozik.

Élete[szerkesztés]

Egy táncos és egy villanyszerelő lányaként látta meg a napvilágot Londonban. Chiswickben nőtt fel és az oxfordi St. Hilda's College-ben tanult. Az Oxfordi Egyetem Gyógyszertani Tagozatán szerezte DPhil (a filozófia doktora) fokozatát. Számos tudományos könyvet írt az agyról és a tudatról rendszeresen tart nyilvános előadásokat tévében és rádióban egyaránt. 2000-ben "Brain Story" címmel tévésorozatot vezetett a BBC2-n.

Greenfield 1991-ben összeházasodott az Oxfordi Egyetem fizikai kémia professzorával, Peter Atkinsszel, de 2005-ben elváltak.

1994-ben ő tartotta a Royal Institution karácsonyi előadását "Utazás az agy középpontjába" címmel, melyet a BBC később megrendelt tőle.

1995-től 1999-ig, mint Gresham orvostudományi professzor tartott előadásokat.

1996 óta a gyógyszerészet professzora a Lincoln College-ben, Oxfordban.

Három kutatási és biotechnológiai céget létesített: a Synapticát, a Brainboostot, és a Neurodiagnostics-ot, amelyek neurológiai megbetegedésekkel foglalkoznak, mint például az Alzheimer-kór.

2000 januárjában a Brit Lovagrenddel tüntették ki (rangja parancsnok "Commander"), amellyel tudománynépszerűsítő tevékenységét jutalmazták. 2001 júniusában nemesi címet kapott, amely feljogosítja a Greenfield bárónő megnevezésre.

Sokan úgy vélik, tudományos tekintélye miatt nyilván tagja az évente 32 tagot megválasztó Angol Királyi Természettudományos Társaságnak (Royal Society). Ez azonban tévhit, ugyanis csupán jelölték a tagságra, amelyet már többször is elutasítottak, mondván, hogy a népszerűség nem ok a bekerülésre.

Díjai[szerkesztés]

Susan Greenfield bárónő 2013-ban

Könyvei[szerkesztés]

 • Utazás az elme központjaiba (Journey to the centres of the mind)
 • Fogalmak a sejtidegélettanban
 • Megmagyarázzuk az emberi értelmet, kalauz az emberi test vezérlő központjához[4]
 • Az emberi agy (The Human Brain)
 • A holnap emberei (Tomorrow's people)
 • Identitás a XXI. században (The Quest for Meaning in the 21st Century)

Társszerzőként[szerkesztés]

 • Utazás az agy központjaiba
 • Agyhullámok

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]