Steven Pressfield

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Steven Pressfield
2011-ben
2011-ben
Élete
Született 1943. szeptember 1. (76 éves)
Port of Spain, Trinidad és Tobago
Steven Pressfield weboldala

Steven Pressfield (Port of Spain, Trinidad és Tobago, 1943 –) angolszász író.

Élete[szerkesztés]

Diplomáját a Duke Egyetemen szerezte 1965-ben, majd a tengerészethez ment. Házasságkötését követően New Yorkba költözött, ahol a Benton & Bowles kiadónál helyezkedett el. 3 éven belül elvált, és egy furgonban kényszerült lakni egy folyóparton. Mindenféle munkát elvállalt: vezetett traktort Kaliforniában, tanított egy iskolában New Orleans városában, olajmezőkön dolgozott Louisianában, de gyümölcsöt is szedett Washington államban.

Ez idő alatt befejezett három novellát, melyek egyike sem látott napvilágot. Miután a harmadikat megsemmisítette, 1980-ban, New Yorkban választás elé állította magát: ha írás, akkor felköti magát, ha fej, akkor pedig Hollywoodba megy. Feldobott egy érmét… és fej jött ki.

A következő 15 évben 34 színművet írt. Ezek némelyikét nem írta alá, pedig ismert film lett belőle. Felfedezte magának Gandhi kedvenc könyvének, a Bhagavad-gíta című műnek a világát. Ennek eredménye egy regény lett (Bagger Vance legendájaThe Legend of Bagger Vance: A Novel of Golf and the Game of Life), amit később Robert Redford filmesített meg 2000-ben.[1]

Ezt követően kezdte írni azokat az ókori görögökről szóló könyveit, amelyek híressé tették, és meghozták számára az írói elismerést. Nemcsak a nagyközönség, de a hadászati szakma is felfedezte munkáit: szerepelnek a tengerészet és a katonai akadémiák kötelező olvasmányainak listáján.

2003-ban Spárta tiszteletbeli polgárává avatta Steven Pressfield-et (A tűz kapui Thermopűléről, Leonidász hőseiről szól).

Magyarul[szerkesztés]

Kötetek[szerkesztés]

E-könyv[szerkesztés]

  • A művészet háborúja. Nyerd meg a belső kreatív harcot; előszó Robert McKee, ford. Vörös Amadea; Apollo–Vörös Amadea, Érd, 2016; pdf; ISBN 978 963 12 7733 3

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]