Steve Irwin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Steve Irwin
Steve Irwin.jpg
Született 1962. február 22.[1]
Essendon
Elhunyt 2006. szeptember 4. (44 évesen)[2][1]
Batt Reef
Állampolgársága ausztrál
Házastársa Terri Irwin (1992–2006)
Gyermekei
  • Bindi Irwin
  • Robert C. Irwin
Szülei Bob Irwin
Foglalkozása
  • természettudós
  • televízióműsor-vezető
  • újságíró
  • színész

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Steve Irwin témájú médiaállományokat.
Stewe Irwin

Stephen Robert Irwin (1962. február 22.2006. szeptember 4.), ismertebb nevén a Krokodilvadász, ausztrál természettudós és televíziós személyiség. Legismertebb műsora a Krokodilvadász, című természetfilmsorozat, amit világszerte, köztük Magyarországon is vetítettek.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Irwin Essendonban született, Melbourne külvárosában. Apai ágról ír származású. A család 1970-ben Queenslandbe költözött, Irwin itt tanult a Landsborough State Schoolban és a Caloundra State High Schoolban. Szülei, Bob és Lyn Irwin létrehozta a Queensland Reptile and Fauna Parkot, itt nőtt fel Irwin krokodilok között és más hüllőktől körülvéve.

1991-ben ismerkedett meg az oregoni származású amerikai természettudóssal, Terri Raines-szal, akivel 1992. június 4-én házasodtak össze. A queenslandi Australia Zoo tulajdonosai és fenntartói voltak. Két gyermekük született, Bindi Sue Irwin (1998) és Robert Clarence "Bob" Irwin (2003). 2003-ban sok kritika érte amiatt, hogy miközben egy krokodilt etetett, néhány hónapos fiát tartotta másik kezében.

2002-ben segédkezett, illetve szerepet vállalt a szintén ausztrál The Wiggles együttes "Wiggly Safari" című zenés filmjében.

2006. szeptember 4-én Low Isles partjainál egy tüskés rája támadta meg. Mellkasa bal oldalán érte a sérülés, ami a halálát okozta.[3]

A szűk körű családi temetés utáni nyilvános búcsúztatáson videóüzenetben fejezte ki részvétét többek között Russell Crowe, Cameron Diaz és Kevin Costner is. A búcsúztató beszédet az akkor nyolcéves Bindi Irwin olvasta fel, aki bejelentette: folytatni szeretné édesapja életművét, s 2007 januárjától „Jungle Girl” címmel állatokról szóló filmsorozatot indít gyerekeknek. A Bindi, a dzsungel lánya természetfilmsorozat végül két évadot ért meg.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]