Stephan Lochner

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Stephan Lochner
(Stefan Lochner)
Született 1410[1]
Meersburg[2]
Elhunyt 1451 (40-41 évesen)[1]
Köln
Állampolgársága német
Foglalkozása
  • festőművész
  • illuminator
Halál okapestis
A Wikimédia Commons tartalmaz Stephan Lochner témájú médiaállományokat.
Madonna a rózsalugasban

Stephan Lochner (Meersburg am Bodensee, kb. 1400 és 1410 között– Köln, 1451) német festő, a késő gótikus festészet képviselője.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Lochner 1442-1451 között dokumentáltan Kölnben tevékenykedett, de valószínűleg már sokkal korábban ott élt.

Lochner leginkább a szép esésű anyagokba öltöztetett alakjairól ismerhető fel. Életművét nagyfokú természetesség jellemzi, amely a tájak, az alakok, az anyagok és mindenekelőtt az arcok ábrázolásában nyilvánul meg. A kölni városi tanács megbízásából ő készítette a székesegyháznak a város patrónusának az oltárát. A háromszárnyú oltárkép kívül az angyali üdvözletet ábrázolja; belső lapjain középen a trónoló Madonna a gyermek Jézussal, a napkeleti királyoktól és kíséretüktől körülvéve, jobbról Szent Gedeon a thébai légió élén, balról Szent Orsolya szüzeivel látható. A háromkirályok arca valószínűleg élethűen készült. Híres a „Madonna a rózsalugasban”„ című táblaképe, amelyet 1448 körül festett és amely ma a kölni Wallraf-Richartz-Múzeumban található. Valószínűleg az ő műve az „Ibolyás Madonna” a kölni érseki múzeumban. A budapesti országos képtárban is van egy Madonna-kép, amely alighanem az ő műhelyéből került ki. Feltűnő, hogy az általa készített képek és rajzok között nincs egyetlen passió sem.

Fa- és rézmetszeteinek kompozíciói a közép- és kelet-európai késő gótikus táblaképfestészet mintaképei. Figuráinak megformálása visszatükröződik például a csíki szárnyasoltár-táblákon is. (Csíkménaság, egykori főoltár, 1543, Budapest, Magyar Nemzeti Galéria)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. december 13.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Stephan Lochner című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]