Star Trek: Bridge Commander

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Star Trek: Bridge Commander
Fejlesztő Totally Games
Kiadó Activision
Tervező Bill Morrison
Tony Evans
Jess VanDerwalker
Derek Chester
Dorothy Fontana
Motor Gamebyro
Platformok Windows
Kiadási dátum
Műfaj repülőszimulátor
Játékmódok egyjátékos, többjátékos
Adathordozó CD-ROM

A Star Trek: Bridge Commander egy harci repülőszimulátor videójáték. Az Activision adta ki 2002-ben Windowsra a Star Trek sorozatra alapozva. A játékmagazinok ismertetői általában kedvezően fogadták, a legtöbb esetben 80% fölé pontozták.

A történet egy újonnan kinevezett kapitány köré szerveződik, akit a Maelstorm-ban lévő csillag felrobbanásának körülményeinek vizsgálatára rendelnek. A rejtély felkutatásában Jean-Luc Picard és Data is alkalmanként feltűnik. Úgy tűnik, hogy egy szélhámos kardassziai felelős mindenért, egy új ismeretlen fajú fegyvert alkalmaz az alfa kvadráns fajainak megfélemlítésére. A kapitány és a legénysége megkapja a USS Sovereign parancsnokságát, hogy harcoljon ez új fenyegetés ellen a Föderációért.

Jellemzők[szerkesztés]

A hajó legénysége a történet szerint kulcsszerepet tölt be a rejtély megoldásában. A játékot nagy mértékben kiegészítették a STBC játékosai, Galaxy osztályú hajók váltak elérhetővé, köztük néhány név szerint is (Saucer Seperation, USS Prometheus); NanoFX mod nagyot dob a játékon. A Star Trek Bridge Commandert ma már nem lehet megvásárolni, mert a fejlesztő csapat és a terjesztő szakított egymással és nem folytatják a játék fejlesztését.

Az ígéretek szerint hamarosan megoldott lesz, hogy a játékos a hajót bejárhassa és több belső elemével is interakcióba kerülhessen. A legtöbb játékos kevésnek találja azt az egy kampányt (két délután alatt végigjátszható), amely a játék része, ezért inkább az interneten terjesztett modokkal kiegészített játékkal játszanak csatákat többjátékos módban.

Játékmenet[szerkesztés]

A játék egy egyszerű küldetéssel indul a USS Dauntless fedélzetén, amely egy bolygó körül orbitális pályán tartózkodik valahol a Maelstrom Vesuvi naprendszerében az elsőtiszt (a játékos) irányítása alatt. Wright kapitány kiküldetésben van egy kompon, amikor hirtelen a Vesuvi csillaga felrobban. A robbanás szele elpusztítja a rendszerben lévő űrállomásokat, kolóniákat és a kapitány űrkompját. A USS Dauntless elhagyja ugyan a naprendszert, de komoly károkat szenved. A hajó sikeresen visszatér a Föderáció egyik dokkjába, ahol javításokon esik át és feltöltik készleteit. Az elsőtisztet (a játékost) kapitánnyá léptetik elő. A játékos hamarosan találkozik a Csillagflotta egyik híres kapitányával, Jean-Luc Picard-ral. A hajó otthagyja a dokkot és a 12-es csillagbázisra megy, amely a Maelstrom szektor központi irányító bázisa.

A 12-es csillagbázisról Liu admirális arra utasítja az új kapitányt, hogy a Vesuvi eset következtében megsérült Geki és Heaven kolóniák megsegítésére szállítson le orvosi eszközöket és személyzetet, majd Picard-t juttassa el a Klingon Nagytanács elé. Picard kapitány bemutatja az új első tisztet, akit a játékos mellé rendeltek, Picard kapitányt kérve tanácsokat kaphatunk az űrhajó irányítását illetően. Miután a USS Dauntless felvette az ellátmányt a 12-es csillagbázisról hiperugrást hajt végre a Heaven kolónia felé. Mivel a kolóniát – melyet Soams igazgató vezet – felé tartó kőtörmelékek fenyegetik, a USS Dauntless kisebb darabokra lövi szét azokat. A Vesuvi 6 bolygón lévő Heaven kolónia megkapja az ellátmányt, de a Dauntless nem folytathatja az útját, mert Liu admirális arra utasítja, hogy a Tevron rendszerben a USS Sovereign segítségére siessen.

A Tevron rendszer külső bolygójánál a USS Sovereign mozgásképtelen és két békés klingon vészmadár veszi körül; Draxon kapitány a Ran'Kuf fedélzetéről figyelmeztet, hogy két álcázott hajó követte. Ebben a pillanatban két romulán harci-madár lép ki az álcából, Torenn kapitány a Soryakről a föderációt vádolja a Vesuvi napjának felrobbantásával – aminek következtében több kolóniájuk megsérült; Draxon azonban fegyverrel válaszol a vádakra és csak a USS Dauntless segítségével tudja megfutamítani a romulán hadihajókat. Picard kapitány átszáll a klingon hajóra, hogy mihamarabb a Nagytanács elé járulhasson. A USS Zhukov érkezik a rendszerbe, hogy kikísérje a Sovereignt a biztonságba. A USS Dauntless pedig visszatér a Vesuvi rendszerbe, hogy a Geki kolóniát is megsegítse.

A felszerelés Geki kolóniára való sugárzásakor egy segélykérés érkezik a szubtéren keresztül a Beol rendszerből: egy kardassziai teherhajót egy romulán harci-madár támad. A Dauntless azonnal a segítségére siet és megfutamítja a Soryaket, vonósugárral megmenti az egy aszteroida felé sodródó Karoon kardssziai teherhajót; a technikai segítséget azonban elutasítják és a rakományukat is zavaró-mezővel védelmezik. Liu admirális azonban inkább a Serris naprendszerben lévő furcsa jelenségek felkutatására rendeli a Dauntlesst.

Serris 2. bolygójánál rejtőzködve a föderációs hajó kihallgatja egy galor és egy keldon osztályú kardassziai hajó, illetve egy ferengi marauder, a Krayvis közötti beszélgetést, Kardasszia fegyvert vásárolt. A ferengik a föderáció szövetségesei, és a szerződés tiltja a fegyverek eladását. A kardassziaiak elmennek, a USS Dauntless kilövi a Krayvis hiperhajtóművét és kérdőre vonja a legénységet, DaiMon Pragg-ot, de nem tudnak meg semmit. A kardassziaiak visszatérnek, hogy elpusztítsák a ferengi hajót, de a Dauntless ezt megakadályozza.

Liu admirális jelentkezik, hogy a Biranu állomásnál klingon és kardassziai hajók gyülekeznek, a USS Dauntless az egyetlen hajó a körzetben, aki úrrá lehet a szituáción. Amint a Dauntless megérkezik tüzet nyitnak egymásra, a Biranau-állomásáról Picard arra utasítja a föderációt, hogy maradjon ki – hiszen még nem kötöttek szövetségi szerződést egyik fajjal sem – a konfliktusból; azonban a kardassziaiak a semleges állomásra is tüzet nyitnak, így a föderációs hajó annak védelmére kel és megfutamítják a kardassziaiakat. Draxon kapitány üldözőbe veszi őket és arra kéri a Dauntlesst is, hogy kövesse, de Picard javaslatára inkább az állomás mellett marad. Néhány perc múlva kardassziai hajók támadnak az állomásra; az állomás evakuálására érkezik parancs, de addig meg kell védeni azt.

A támadók a kardassziai Arterius házhoz tartoznak, akik a Kardassziai Birodalom engedélye nélkül kezdtek kalóz akciókba. A játékost és legénységét a USS Sovereign hajóra helyezik át. Első feladatuk a hajó letesztelése a Savoy rendszerben. Azonban meg kell szakítani a teszteket, mert a Vesuvi rendszer – ahová a USS Berkley már megérkezett – eseményeinek kivizsgálása elsőbbséget élvez. Romulánok is oda tartanak, de megérkezéskor a játékos nem találja őket. Haley kapitány a Berkleyről átsugározza Data parancsnokot és a Sovereign megújuló pajzsait kihasználva behatolnak a törmelék-felhőbe, hogy megvizsgálják az aszteroida darabokat. A második navigációs pontnál megtalálják a csillag egy darabját és Data megállapítja, hogy külső hatás folytán robbant fel a csillag. Berkley vészhívást küld, de mire a Sovereign odaér a támadók már visszavonultak. Data követi a szubtér-nyomokat, de nem sikerül egyértelműen megállapítania az irányt; egy romulán harci-madár roncsára bukkan a Sovereign, amikor két újabb harci-madár lép ki a hipertérből a föderációt vádolva annak elpusztításával. A Sovereign a törmelékfelhőben rejtőzik el előlük.

Liu admirális az Itari, Voltair, Xi Entrades rendszerekbe őrjáratra küldi a föderációs hajót. Krayvist a kardassziai támadástól újra megmenti a föderáció; tőle tudjuk meg, hogy nem a romulánok a felelősek a támadásokért. A USS Sovereign védelmére kel egy romulán hajónak, majd a pajzsát is leengedi, hogy bizonyítsa békés szándékait; így a romulán parancsnok megbízik a föderációs kapitányban.

Klingonok vészjelzést küldenek a Belaruz rendszerből, de a Sovereign későn érkezik. Megtudjuk, hogy a klingon JonKa az eltűnt GonDrev hajót kereste, mikor ismeretlen jármű támadta meg őket. A szkenner kimutatja a GonDrev roncsait, amikor kardassziaiak lépnek ki a hipertérből és Matan, az Arterius ház feje tüzet nyit a szövetségesekre, de azok visszaverik őket. A klingonok üldözőbe veszik őket és a Sovereign is követi példájukat. A klingonok nagyon hálásak, de a Liu admirális visszarendeli a hajót a 12-es csillagbázisra.

A Sovereign parancsba kapja a kardassziai előretolt állások keresését és megsemmisítését, különösen a hajógyárak elpusztítását. A felderítést megszakítja a JonKa randevúra hívása a Belaruz rendszerbe, ahol megtudjuk Korbus kapitánytól, hogy valamilyen kardassziai tevékenység folyik ott. Teherhajók nyomait követve ismeretlen konfigurációjú hajót pillantanak meg, de az megszökik. Csata kezdődik az ismeretlen hajók és a kardassziaiak ellen, amint Data beméri a teherhajók és az ismeretlen konfigurációjú hajó útvonalát a Sovereign oda utazik. Majd elrejtőzik az aszteroidamező közepében és kihallgatják a kardassziaiak és egy addig ismeretlen faj – a kessok – kommunikációját. Azonban hamarosan felfedezik a föderációs hajót és rátámadnak, de a Sovereignnek sikerül a 12-es Csillagbázisra visszamenni.

A USS Enterprise és a USS Sovereign közös küldetést kap: pusztítsák el a Chambana rendszerben lévő kardassziai hajógyárat; a teljesítés után a Sovereign visszatér a 12-es Csillagbázisra.

Liu arra utasítja a játékost, hogy fejezze be a USS Geronimo által félbehagyott küldetést; találjon meg egy kardassziai előretolt állást. Egy álcázott állomást találnak, amely védelmi rendszere működésbe lép; a szenzorok kilövésével teszi a Sovereign működésképtelené és átsugározzák Datat, hogy feltörje információs rendszerét. Ekkor kardassziaiak megpróbálják elpusztítani az állomást, de a Sovereign megvédi azt; miután Data visszatért, elpusztítják az állomást, hogy más ne férhessen hozzá az információkhoz. Információkat találnak egy különös eszközről, amely az Alioth rendszerben van. Liu a 12-es Csillagbázisra rendeli a Sovereignt, majd parancsba adja, hogy keresse meg az eszközt.

Az Alioth 6-nál sikerül megtalálni és szkennelni az eszközt a szatellitek elkerülésével titokban. Data lemegy a felszínre, de a Sovereignt felfedezik és hatalmas kardassziai erő érkezik az elfogására. Data azt javasolja, hogy lőjék ki a szatelliteket és hagyják őt hátra. Így a Sovereign visszatér a 12-es Csillagbázisra.

Az Arterius ház hadat üzen a föderációnak; A Sovereign feladata a támadók föltartóztatása az Artrus naprendszerben. Majd a USS Devore és a USS Venture segítségére kell sietnie az Ona rendszerbe. Mivel nagy sereg közeledik, evakuálják a Savoy Állomást, amelyet – többek között – a Sovereign fedez, majd elkíséri a kompokat a 12-es Csillagbázisra. A USS Nightingale fedezésével bízzák meg a játékost egy sérült hajó legénységének a kimentésekor. Majd vészcsatornán jelentkezik a USS Dauntless a Serris rendszerből, de mire odaérnek, a hajó már elpusztult, a legénységet azonban sikerül kimentenie a Nightingalenek. Így visszatérnek a 12-es Csillagbázisra.

Ezután a USS Khitomer vezetése alatt megpróbálja a föderáció visszafoglalni a Savoy Állomást; a Sovereign feladata megakadályozni a kardassziai erősítés dokkolását, az elfoglalt állomás elpusztítását. A feladat végeztével a kapitány visszatér a 12-es Csillagbázisra.

A Sovereign feladata most egy kardassziai parancsnokság és ellenőrzőállomás helyének meghatározása a Prendel, Riha, Tezle, és Yiles naprendszerek titokban való felkutatásával. A Tezle 1 szondázásával a játékos sikeresen meghatározza a pontos helyet, és visszatérnek a 12-es Csillagbázisra. Prendel naprendszerben meg kell küzdenünk néhány kardassziai hajóval, majd Willis parancsnok a Khitomerről a Tezle rendszerbe rendeli a Sovereign't. Egy kommandós különítményt kell fedezni a kardassziai parancsnokság felszámolására, akik azonban nem járnak sikerrel; egyre több kardassziai és kessok hajó érkezik; csak akkor menekülhetünk vissza a 12-es Csillagbázisra, ha az összes űrkomp visszatért a Khitomerre.

A 12-es csillagbázis felé nagy kardassziai támadó erő tart. El kell pusztítani a támadó hajókat és a robbanószerrel megrakott teherhajókat – egy rövid időre besegít a USS Enterprise és a Geronimo is.

Sovereign a semleges Albirea rendszerbe szállítja Saalek nagykövetet, hogy találkozzon a romulán és a klingon nagykövettel. Azonban a kardassziaiak rajtaütnek a találkozóhelyen, akiket legyőznek a leendő szövetségesek, de a klingonok a romulánokat árulással vádolják és a Vor'Cha rátámad a harci-madárra. A Sovereign azonban megakadályozza a katasztrófát. Közben a semleges állomáson megkötik a szövetséget és a nagykövetek visszatérnek a fajukhoz.

Sovereign új küldetést kap: pusztítsa el az Ascela-beli ellátmány-központot; a meglepetéshez azonban az előretolt érzékelőket is el kell pusztítani a Poseidon, Artrus, Geble és Serris rendszerekben. A Geronimo vészjelzést küld ez idő alatt a Xi Entrades rendszerből, miután segítségére volt a játékos, csatlakozik hozzá a feladat végrehajtásában.

Végre marad egy kis idő Data megmentésére; előbb el kell pusztítani az Alioth 6 mellett lévő állomást, hogy oda juthassunk. Litvok Nor (Deep Space Nine) elpusztítása után csak nehezen sikerül Dataval kapcsolatba lépni. Az eszközről az információkat a 12-es Csillagbázisra visszajuttatja a Sovereign; ez az eszköz felelős a nap felrobbantásáért.

Az új küldetés az, hogy megtalálja és elpusztítsa a föderáció ezeket az eszközöket. Több rendszert kutatnak át az eszközök jelét követve: Riha, Ceblrai, ahol megküzdenek kardassziai és kessok erőkkel is; a Belaruz rendszerben sikerül kapcsolatot felvenni egy kessok hajóval; ráébrednek, hogy a Kessok Kormányt félrevezették a kardassziaiak. Hogy értesítsék őket, az Omega Draconis rendszerbe kell jutniuk a kardassziai tachyon-sugárzót elpusztítva. Amint sikerült kapcsolatba lépni a kessok állammal azok szövetségeseivé vállnak a föderációnak. Három kessok-kardassziai hibrid hajó lép ki a hipertérből és Matan fenyegeti a föderációt a szubtéradásban. Azonban a föderáció és szövetségesei megsemmisítik őket. Egyik sem volt Matan hajója, kilép az álcából és azt ígéri, hogy felrobbantja a napot, majd hiperugrást hajt végre, de megjelenik több hibrid-hajó. Az utolsó pillanatban megjelenik az Enterprise is, így a Sovereign Matan üldözésébe kezdhet.

A nap már elkezdett összeomlani, csak úgy lehet megállítani, ha a napformáló eszközt inverzére fordítják és újra a napra lőnek. Matan álcázva van; a kommunikáció során azonban bemérhetjük, ilyenkor az álcázó generátort kilőheti a Sovereign. Amikor Data átszáll a napformálóra, Matan megpróbálja azt elpusztítani; a Sovereign a szenzorainak, motorjának kilövésével hatástalanítja Matan hajóját. Matan a napba zuhan, így az univerzum újra megmenekül.

Külső hivatkozások[szerkesztés]