Standard Widget Toolkit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Standard Widget Toolkit
Eclipse IDE, egy SWT alapú alkalmazás
Eclipse IDE, egy SWT alapú alkalmazás

Fejlesztő Eclipse Foundation
Legfrissebb stabil kiadás 4.4 (2014. június 6.) +/-
Legfrissebb fejlesztői kiadás ismeretlen +/-
Programozási nyelv Java
Operációs rendszer többplatformos
Platform Java virtuális gép
Elérhető több nyelven
Állapot aktív
Kategória Java widget toolkit
Licenc Eclipse Public License
A Standard Widget Toolkit weboldala

A Standard Widget Toolkit vagy SWT a Java programozási nyelv ablakkezelésre és grafikus felhasználói felületek létrehozására szolgáló komponensgyűjteménye. Ellentétben az AWT-vel és a Swinggel, az SWT nem része a szabvány Java API-nak. Az SWT egy alternatíva az AWT és a Swing helyett.

Az SWT-t eredetileg az IBM fejlesztette ki, de jelenleg az Eclipse Foundation végzi a fejlesztést és a karbantartást. Az első SWT-t használó alkalmazás az Eclipse volt.

Java GUI történelem[szerkesztés]

Az első java GUI komponenskészlet az AWT volt, ami a Java Developer Kit 1.0 verziójában jelent meg. Az AWT natív (az operációs rendszer által adott) GUI objektumokat csomagolta Java kódba. A natív GUI komponensek használata nem felelt meg a Java platformfüggetlen filozófiájának, mert túl közel engedte a natív kódot a programozóhoz, s ezzel a Java kód hordozhatóságát rontotta.

Erre a problémára adott megoldást a Swing, amit a J2SE 1.2 verzióban vezetett be a Sun. A Swing komponensek Javában íródtak, és nem a natív GUI komponensekre támaszkodnak, hanem mélyebb operációs rendszer hívásokkal rajzolják meg a komponenseket.

Az Eclipse megalkotásakor az IBM fejlesztők nem voltak elégedettek a Sun által nyújtott GUI megoldásokkal, így sajátot írtak. Így született meg az SWT.