EclipseLink

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
EclipseLink
Fejlesztő Eclipse Foundation
Legfrissebb stabil kiadás 2.6.0 (2015. március 10.) +/-
Legfrissebb fejlesztői kiadás ismeretlen +/-
Programozási nyelv Java
Operációs rendszer multi-platform
Platform Java platform
Állapot Aktív
Kategória Objektum relációs leképzés
Licenc Eclipse Public License
Eclipse Distribution License
Az EclipseLink weboldala

Az EclipseLink egy nyílt forráskódú Eclipse Persistence Services projekt az Eclipse Foundation-től. A szoftver egy bővíthető keretrendszert biztosít, amellyel a Java fejlesztők képesek különféle adat szolgáltatásokkal kommunikálni pl. adatbázisokkal, webszolgáltatásokkal, Objektum XML leképzésekkel (angol rövidítéssel OXM), vállalati információs rendszerekkel (angol rövidítéssel EIS). Az EclipseLink számos perzisztencia sztenderdet támogat, ideértve a következőket:

Az EclipseLink a TopLink terméken alapul, amelynek Oracle közreadta a forráskódját az EclipseLink projekt létrehozásához.[1] Az eredeti hozzájárulás a TopLink 11g kódbázisa volt, és a teljes kódbázist az összes tulajdonságával együtt közre adták, de csak a EJB 2 Container-Managed Persistence (CMP) valamint néhány kisebb Oracle alkalmazás szerver specifikus integrációt eltávolítottak belőle. Ez különbözik a TopLink Essentials GlassFish közreadásától, amely nem tartalmaz néhány kulcs vállalti szintű funkciót. A csomag nevét megváltoztatták, valamint a kód egy részét és a konfigurációt eltávolították.

A TopLink projek Mapping Workbench felhasználói felülete szintén közzé lett adva. Az EclipseLinket szánták a perzisztencia további folytatójának az mind az Oracle-nél és mind TopLink-nél. Az Oracle TopLink következő fő kiadása valamint az Oracle alkalmazás szerver a szándékok szerint tartalmazni fogja az EclipseLink-et.

EclipseLink támogatja az OSGi környezetben való használatot.

A Sun Microsystems az EclipseLink projektet választotta a JPA 2.0 referencia implementációjának.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Eclipse Persistence Platform (EclipseLink) FAQ. Oracle. [2007. március 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 10.)
  2. Eclipse Announces EclipseLink Project to Deliver JPA 2.0 Reference Implementation. Eclipse Foundation, 2008. március 17. (Hozzáférés: 2008. július 27.)

Webinar[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]