JAX-B

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A JAX-B (Java Architecture for XML Binding - Java Architektúra XML kötéshez) lehetővé teszi a Java fejlesztők számára, hogy feltérképezzék a Java osztályt XML reprezentáción keresztül. A JAXB két fő jellemzője: képes a Java objektumokat XML állományokba menteni és onnan visszatölteni. Más szavakkal, a JAXB képes a memóriából adatokat XML formátumúra átalakítani, anélkül, hogy meg kellene valósítani a programban az XML mentés és beolvasás műveleteket. Hasonlóan működik, mint az xsd.exe és az XmlSerializer a .NET keretrendszerben.

A JAX-B különösen hasznos, ha a specifikáció komplex és gyakran változik. Ebben az esetben rendszeresen változik az XML-séma definíciója azért, hogy a Java definíciókkal szinkronban tartsuk, ami sok időt vesz igénybe és növeli a hibák lehetőségét.

A JAX-B a Java SE platform része, és az egyik API a Java EE platformban, továbbá része a JWSDP-nek (Java Web Service Development Pack) is. Fontos része még a WSIT-nek. A JAX-B a Java SE 1.6 verziója óta létezik.

A JAX-B 1.0 kiadása a JSR 31[1] jelű Java Community Process fejlesztés eredménye. 2006 óta, a JAX-B 2.0 verziója a JSR 222[2] jelzésű fejlesztés keretein belül készül. A specifikációnak megfelelő referencia implementáció a CDDL licenc alatt érhető el a jaxb.java.net oldalon.

Használata[szerkesztés]

Az xjc eszköz használható arra, hogy az XML-séma és más séma fájlokat (úgy mint Java 1.6, RELAX NG, XML DTD és WSDL támogatottak a tapasztalatok alapján) fogad és Java class-okat generál.[3] Az osztályok a java.xml.bind.annotation.* névtérből származó annotációkkal vannak ellátva, például: @XmlRootElement és @XmlElement. Az XML listák a java.util.List adattípussal vannak megvalósítva. A létrehozó és a visszatöltő objektumok a JAXBContext egy példányán keresztül hozhatók létre.

Továbbá a JAX-B tartalmazza a schemagen eszközt, amely lényegében elvégzi az xjc munkájának ellenkezőjét (létrehozza az XML sémát annotált osztályok egy csoportja alapján).

Alapértelmezett adattípus kötések[szerkesztés]

Az alábbi táblázat felsorolja a JAX-B-beli XML Schema (XSD) adattípusait Java adat típusokra leképezve.[4]

XML séma típus Java adattípus
xsd:string java.lang.String
xsd:positiveInteger java.math.BigInteger
xsd:int int
xsd:long long
xsd:short short
xsd:decimal java.math.BigDecimal
xsd:float float
xsd:double double
xsd:boolean boolean
xsd:byte byte
xsd:QName javax.xml.namespace.QName
xsd:dateTime javax.xml.datatype.XMLGregorianCalendar
xsd:base64Binary byte[]
xsd:hexBinary byte[]
xsd:unsignedInt long
xsd:unsignedShort int
xsd:unsignedByte short
xsd:unsignedLong java.math.BigDecimal
xsd:time javax.xml.datatype.XMLGregorianCalendar
xsd:date javax.xml.datatype.XMLGregorianCalendar
xsd:g javax.xml.datatype.XMLGregorianCalendar
xsd:anySimpleType (for xsd:element of this type) java.lang.Object
xsd:anySimpleType (for xsd:attribute of this type) java.lang.String
xsd:duration javax.xml.datatype.Duration
xsd:NOTATION javax.xml.namespace.QName

Verziók[szerkesztés]

  • Java SE 7: JAX-B 2.2.3 (JSR 222, maintenance release 2)[5]
  • Java SE 6: JAX-B 2.0 (JSR 222)[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Cikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Java Architecture for XML Binding című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.