XML-séma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az XML-séma leírás egy XML-dokumentumról, ez alatt általában megkötéseket a struktúrán és dokumentum tartalmán az XML alap szintaktikai megkötései felett kell érteni. Ezek a megkötések kifejezéshez jutnak néhány nyelvtani szabály kombinációjával irányítva az elemek sorrendjét, logikai állítmányokkal, melyeket a tartalomnak ki kell elégítenie, adat típusokkal, melyek befolyásolják az elemek és attribútumok tartalmát, és más speciális szabályokkal, mint az egyediség és referenciális integritás megkötés.

Vannak kifejezetten az XML-sémák kifejezésére kifejlesztett nyelvek. A Document Type Definition (DTD) nyelv egy séma nyelv, mely relatív korlátolt képességekkel rendelkezik, melyből más haszon is van az XML-ben, nem csak sémák kifejezése. Még van két elterjedt XML-séma leíró nyelv: az XML Schema (nagy S betűvel) és a RELAX NG.

A gépezet, mely egyesíti az XML-dokumentumot egy sémával eltér séma nyelvenként. Az egyesítést el lehet érni jelöléssel az XML-dokumentumon belül vagy más külső módszerekkel.

Kis- és nagybetű[szerkesztés]

Gyakran előfordul, hogy az emberek összekeverik a "Schema" és "schema" kifejezést. A kisbetűs kifejezés az általános sémát jelöli, mint a DTD, XML Schema (vagyis XSD), RELAX NG, vagy más és mindig kisbetűvel kell írni, kivétel persze, ha mondat elején helyezkedik el. Az "XML Schema" (nagy S betű) kifejezés általánosan elfogadott jelentése pedig a W3C XML Schema.

XML-séma nyelvek[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]