Rich Ajax Platform

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rich Ajax Platform
Fejlesztő Eclipse Foundation
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Programozási nyelv Java
Operációs rendszer Platformfüggetlen
Kategória szabad szoftver
Licenc Eclipse Public License
A Rich Ajax Platform weboldala

A Rich Ajax Platform (RAP) egy nyílt forráskódú szoftver projekt, melynek célja, hogy lehetővé tegye a fejlesztők számára gazdag, Ajax alapú webalkalmazások készítését az Eclipse fejlesztési modell, pluginek, és egy kizárólag Java alapú API segítségével. Tekinthető a Rich Client Platform (RCP) webes megfelelőjének is, hiszen mindkettő hasonló API-kat és megközelítést alkalmaz, pusztán a célplatform tér el. Támogatja az ún. single sourcing-ot, amit azt jelenti, hogy a RAP segítségével készített alkalmazások háttérkódja könnyedén újrafelhasználható egy RCP alkalmazásban, ezáltal pedig a fejlesztőnek nem kell jelentős többletmunkát végezni, ha az üzleti alkalmazásuknak web- és desktop alapú felhasználói felülettel is rendelkeznie kell.

Felépítése[szerkesztés]

Az Equinox keretrendszerre épül. A RAP használatával készített alkalmazások üzleti logikáját tisztán Java nyelven kell megfogalmazni, amely majd a servlet containerben fog futni. Ez a réteg felelős a felhasználói felületen történő események kezeléséért.

Az UI felépítése az asztali alkalmazásoknál megszokott módon történik. Ehhez a RAP az RWT nevű SWT újraimplementációt biztosítja. Ebben a komponensben találhatóak a legnagyobb eltérések az RCP-től, hiszen a segítségével webes, és nem desktop megjelenítést kell biztosítani. Efelett helyezkednek el a JFace és Workbench nevű rétegek. Előbbi egy segédosztályokat tartalmazó gyűjtemény, ami leegyszerűsíti a benne implementált kész komponensek révén az UI fejlesztését. A segítségével megvalósítható az MVC szemlélet az alkalmazáslogikában. A Workbench ezzel szemben a nézetek kezeléséért és az ablakozásért felel, egy Eclipse szemléletű felhasználói felület modellt biztosít a fejlesztőnek.

A kliens oldali megjelenítés a Qooxdoo nevű JavaScript keretrendszer segítségével van megoldva. Ennek nagy előnye, hogy egy böngészőfüggetlen környezetet biztosít a megjelenítés, és az azt működtető szkriptek számára. Ez felel továbbá a felhasználói felületen történő események Ajax-szal történő továbbítására a háttérlogika felé szokványos HTTP rétegen keresztül. A RAP használatakor nem kell a webes fejlesztésnél megszokott kliens oldali HTML, CSS, vagy JavaScript kódokat írni, ezek automatikusan készülnek a Java nyelven megfogalmazott reprezentáció alapján.

Kiadások[szerkesztés]

Az új verzió kiadása az Eclipse következő kiadásával (Juno) összhangban fog történni.

Dátum Verzió Állapot
2011. szeptember 23. 1.4.1 Kész
2012. február 24. 1.4.2 Kész
2012. június 27. 1.5.0 Tervezett
2012. szeptember 24. 1.5.1 Tervezett
2013. február 25. 1.5.2 Tervezett

Külső hivatkozások[szerkesztés]