St. Hubertus (likőr)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
St. Hubertus
Egy üveg St. Hubertus a hagyományos formájú üvegben.
Egy üveg St. Hubertus a hagyományos formájú üvegben.

Típus Likőr
Származási hely Magyarország,
Alapítás 1904
Gyártó Zwack Unicum Nyrt
Főbb összetevők


gyógy- és fűszernövények, cukor, karamell, citromsav és finomszesz
Alkoholtartalom33% V/V ± 0,3% V/V %
A gyártó weboldala

A St. Hubertus – közkedvelt nevén „hubi” – magyar növényi likőr. Gyártását a Braun Testvérek kezdte meg a 20. század elején, ma pedig a Zwack Unicum Nyrt. tulajdona. Korábbi, 40%-os[1] alkoholtartalmát mára – több lépcsőben – 33%-ra csökkentették.

Összetevői[szerkesztés]

Hasonlóan legtöbb likőrtársához a készítésének receptje titkos. A likőr alapja finomszesz, legfontosabb ízanyaga pedig a narancshéjkivonat, valamint egyéb fűszerek egyszerű illetve lepárolt kivonata. Emellett cukrot, az (egyébként zöldesbarnás) színt beállító szeszkaramellt és citromsavat tartalmaz. A likőrt rövid ideig tölgyfahordóban érlelik, majd 33% alkoholtartalommal palackozzák.[1][2][3]

Története[szerkesztés]

Régebbi likőrcímkék

Az első magyar likőrgyártó vállalkozások a 19. századtól kezdtek nevezetessé válni. Az első likőrgyárosok gyakran egyaránt foglalkoztak borkereskedéssel, szeszfőzéssel, illetve ecetgyártással. A legrégebbi hazai ecet- és likőrgyárat Braun Lajos alapította 1839-ben. A vállalkozás hamar ismertté vált és sorra nyerte a hazai és külföldi kiállítások díjait, egyik korai oklevelüket Kossuth Lajos és gróf Batthyány Lajos is ellátta kézjegyével. Kezdetben a Braun likőr mellett már brandyt és rumot is készítettek. Braun halála után fiai vitték tovább a hagyományt és „Braun Testvérek” néven a századfordulón 80-90 munkást foglalkoztattak üzemükben. Abban az időben egyre nagyobb versenyhelyzet alakult ki és az ismert márkák mellett (például a budapesti Dréher-féle Cabinet Brandy, az esztergomi Shrank Testvérek Meggy lelke likőrje, valamint a pécsi Geiger Kálmán által gyártott Mecseki itóka) mellett is igazi hírnevet vívott ki magának saját találmányuk a Hubertus.

Braun Géza ötlete alapján a budapesti kereskedelmi és iparkamaránál 1904. november 10-én kapta meg a védjegy besorolást 12009. sorszám alatt, kék alapon arany dombornyomásos, St. Hubertus felirattal. További termékeik voltak még a Braun brandy és Braun Cherry brandy. Az akkor már részvénytársasági formában működő vállalat a harmincas években jutott a csúcsra és 6 millió pengő körüli forgalmat ért el. Az üzlet apáról fiúra szállt és a család tagjai soha nem szerepeltek a politika vagy a közélet színterén. A Braun Testvérek Rt.-t 1949-ben államosítják, ami azt jelenti, hogy a termelés szünetelt és az üzem pedig leállt az 1956-os harcok során, hiszen a korábbi épületek is elpusztultak. A „pártállami Hubi” azonban nem, hiszen a Magyar Likőripari Vállalat, majd 1984-től a Budapesti Likőripari Vállalat (Buliv) készítette továbbra is.

A rendszerváltás után[szerkesztés]

Hubertus 33 logó

Az 1991-es privatizációja során gyártási engedélyét – akárcsak a Széchenyi lánchíd újjáépítésének tiszteletére 1949-ben gyártani kezdett Lánchíd brandyt – a Zwack Unicum Nyrt. szerezte meg. A napjainkban is népszerű likőr, az elmúlt években jelentős márkafejlesztésen ment keresztül. A korábbi pártállamban ráruházott kommersz szerepből jelentősen előrelépett. Napjainkban már a Zwack italok közé sorolt Hubertusra fordított reklámkampány és megújított design eredményeképpen egyre szélesebb körben fogyasztják.

Megjelenésében megmaradt a vadászok védőszentjére Szent Hubertuszra utaló szarvas fej az agancsok közötti kereszt motívum és a kék-arany színvilág. Az üveg azonban egyedi kivitelű előkelőbb benyomást tükröző lett, valamint St. Hubertus 33 néven a fiatalabb generációt megcélozva fejlesztették ki újabb változatát. Az ital-zene összekapcsolódásaként a márkanév népszerűsítésére megjelent támogatóként vagy szervezőként a Zwack Unicum Nyrt. több hazai zenei fesztiválon vagy fiatalok részére szervezett táborokban.[4]

Források[szerkesztés]

  1. a b szerk.: dr. Sólyom Lajos: Likőripari Kézikönyv. Mezőgazdasági Kiadó, 199. o. (1978). ISBN 963-203-411-X 
  2. A Nagy Kommerszteszt. Tizenegy súlyos töményet kóstolt az Index mindenre elszánt csapata. Index.hu. (Hozzáférés: 2009. október 3.)
  3. Régi Panda, Likőrtípusok. [2009. augusztus 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 3.)
  4. St. Hubertus színpad az ital hivatalos weboldaláról. [2008. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 3.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]