Pierre Charles Silvestre de Villeneuve

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pierre Charles Silvestre de Villeneuve
Pierre Charles Silvestre de Villeneuve altengernagy
Pierre Charles Silvestre de Villeneuve altengernagy
Született1763. december 31.
Valensole
Elhunyt1806. április 22. (42 évesen)
Rennes
Állampolgárságafrancia
Nemzetiségefrancia francia
Foglalkozásafrancia arisztokrata, a francia haditengerészet tisztje
KitüntetéseiA Diadalívre gravírozott névlista
Halál okaszúrt seb
A Wikimédia Commons tartalmaz Pierre Charles Silvestre de Villeneuve témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Pierre Charles Silvestre de Villeneuve (Valensole, 1763. december 31. - Rennes, 1806. április 22.) francia altengernagy. A trafalgari tengeri ütközetben (1805) az egyesült francia-spanyol flottát vezette, ami alulmaradt a Horatio Nelson admirális parancsnoksága alatt álló brit királyi flottával szemben.

A haditengerészeti karrierje[szerkesztés]

Villeneuve 1778-ban lépett be a francia haditengerészetbe. Franciaország az amerikai gyarmatok szövetségese volt az amerikai függetlenségi háborúban. 1778-tól 1783-ig Villeneuve is részt vett ezekben a harcokban. A francia forradalom idején arisztokrata származása miatt elbocsátották a haditengerészettől. Robespierre bukása után sikerült visszatérnie a szolgálatba a francia földközi-tengeri flotta törzstisztjeként. 1796-ban előléptették és ellentengernagy lett. A francia flotta egyik részét vezette az angol flotta ellen a nílusi csatában Egyiptom partjainál 1798. augusztus 1-jén. Az angol flottát Horatio Nelson irányította. Hajóját csak visszavonulással sikerült megóvnia a pusztulástól. A hazaút során a brit kézen levő Málta szigeténél fogságba esett, de hamarosan szabadon engedték. 1801-től 1804-ig a Rochefort-ban állomásozó hajóraj parancsnoka volt. Louis-René Levassor de Latouche Tréville admirális halála után Denis Decrés, a haditengerészetért felelős miniszter javaslatára átvette a parancsnokságot a toulon-i egységek felett.

A trafalgari csata előzményei[szerkesztés]

1805-ben Villeneuve, aki időközben altengernagy lett, utasítást kapott, hogy flottáját Toulonból a Karib-tengerre vezesse és ott a bresti francia hajórajjal találkozzon. A szárazföldön francia fölény volt, de a tengeren a brit flotta volt az erősebb. A Földközi-tenger és Európa partjai az Atlanti-óceán mentén angol ellenőrzés alatt voltak. A francia és spanyol kikötők blokád alatt álltak. Villeneuve 1805. március 29-én ki tudott törni a toulon-i kikötőből, amit Nelson zárt körbe a flottájával. Átszelte az Atlanti-óceánt és Martinique szigetén várt egy hónapot a bresti hajórajra, de az nem érkezett meg. A cél az volt, hogy az angol flottát az európai tengerekről kiszorítsák és ezzel lehetővé tegyék a brit szigetek elleni francia inváziót. Villeneuve 1805 márciusában el tudta kerülni a brit flottát és értesülve annak nagyságáról úgy döntött, hogy Napóleon parancsával szembeszállva Cádiz kikötőjében keres menedéket. Napóleon utasítására 1805. október 18-án a francia-spanyol flotta elhagyta Cádiz kikötőjét, hogy Itáliában segítse a francia inváziót. 1805. október 21-én harcba keveredett a Trafalgar-fok közelében a nála jóval kevesebb hajóból álló, Horatio Nelson admirális által vezetett brit flottával. A trafalgari csata a francia-spanyol flotta katasztrofális vereségével végződött, így Napóleon inváziós tervei meghiúsultak.

A csata után[szerkesztés]

Villeneuve neve a Diadalív falán

Villeneuve brit hadifogságba került, de hamarosan elengedték és visszatért Franciaországba. 1806. április 22-én holtan találták több szúrással a testén Rennes-ben. A halál okát öngyilkosságban állapították meg, amit a vereség miatti csalódottságával és kétségbeesésével indokoltak

Emléke[szerkesztés]

A nevét felvésték a párizsi Diadalívre.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pierre de Villeneuve című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]