„Uranosz” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Uránosz lapot átneveztem Uranosz névre (az átirányítást felülírva): A görögben nem nagyon van á betű. Az efféle átnevezéseket illene előbb megbeszélni a vitalapon vagy az illetékes műhelyben.
á → a
1. sor: 1. sor:
'''Uránosz''' a [[görög mitológia|görög mitológiában]] az istenek első nemzedékéhez tartozik, az Ég istene. A [[római mitológia|római mitológiában]] [[Uranus]] a megfelelője.
'''Uranosz''' ({{ny-gr|Οὐρανός}}) a [[görög mitológia|görög mitológiában]] az istenek első nemzedékéhez tartozik, az Ég istene. A [[római mitológia|római mitológiában]] [[Uranus]] a megfelelője.


* Szülei: [[Aithér]] és [[Hémera]] (egyes mítoszokban viszont [[Gaia]] szülte magából)
* Szülei: [[Aithér]] és [[Hémera]] (egyes mítoszokban viszont [[Gaia]] szülte magából)
5. sor: 5. sor:
* Uranosz és Gaia gyermekei: a [[hekatonkheirek]], [[küklopszok]], [[Titán (mitológia)|titánok]] és [[Titán (mitológia)|titaniszok]].
* Uranosz és Gaia gyermekei: a [[hekatonkheirek]], [[küklopszok]], [[Titán (mitológia)|titánok]] és [[Titán (mitológia)|titaniszok]].


Mivel Uránosz félt attól, hogy gyermekei a hatalmára törnek, bezárta őket a föld mélyébe, a [[Tartarosz]]ba. De Gaia fellázította a gyermekeket és a legfiatalabb titán, [[Kronosz]], aki még szabad volt, a Gaiától kapott gyémántsarlóval megcsonkította apját (levágva annak nemi szervét). A kiömlő vércseppekből lettek az [[erinnüszek]]: [[Aléktó]], [[Tisziphoné]] és [[Mégaira]] és a [[gigászok]]. Egy másik változat szerint Uránosznak a tengerbe hullott hímtagjából született [[Aphrodité]]. Egy további mítosz szerint az ezüsttojásból született [[Erósz]], a vonzalom és a szeretet istene, aki magányától elborzadva visszabújt az ezüsttojásba, hívta életre Uránoszt, az ég, és Gaiát, a föld istenét.
Mivel Uranosz félt attól, hogy gyermekei a hatalmára törnek, bezárta őket a föld mélyébe, a [[Tartarosz]]ba. De Gaia fellázította a gyermekeket és a legfiatalabb titán, [[Kronosz]], aki még szabad volt, a Gaiától kapott gyémántsarlóval megcsonkította apját (levágva annak nemi szervét). A kiömlő vércseppekből lettek az [[erinnüszek]]: [[Aléktó]], [[Tisziphoné]] és [[Mégaira]] és a [[gigászok]]. Egy másik változat szerint Uranosznak a tengerbe hullott hímtagjából született [[Aphrodité]]. Egy további mítosz szerint az ezüsttojásból született [[Erósz]], a vonzalom és a szeretet istene, aki magányától elborzadva visszabújt az ezüsttojásba, hívta életre Uránoszt, az ég, és Gaiát, a föld istenét.


== Források ==
== Források ==

A lap 2010. szeptember 6., 17:53-kori változata

Uranosz (ógörögül: Οὐρανός) a görög mitológiában az istenek első nemzedékéhez tartozik, az Ég istene. A római mitológiában Uranus a megfelelője.

Mivel Uranosz félt attól, hogy gyermekei a hatalmára törnek, bezárta őket a föld mélyébe, a Tartaroszba. De Gaia fellázította a gyermekeket és a legfiatalabb titán, Kronosz, aki még szabad volt, a Gaiától kapott gyémántsarlóval megcsonkította apját (levágva annak nemi szervét). A kiömlő vércseppekből lettek az erinnüszek: Aléktó, Tisziphoné és Mégaira és a gigászok. Egy másik változat szerint Uranosznak a tengerbe hullott hímtagjából született Aphrodité. Egy további mítosz szerint az ezüsttojásból született Erósz, a vonzalom és a szeretet istene, aki magányától elborzadva visszabújt az ezüsttojásba, hívta életre Uránoszt, az ég, és Gaiát, a föld istenét.

Források

  • Pintér Zoltán: Mitológiai kislexikon az általános és középiskolák számára. Szalay Könyvkiadó 1996.
  • Offician Egyetemes Lexikon.Officina Nova Kiadó 1994. ISBN 963 8185 87 2
  • Magyar nagylexikon XVIII. (Unh–Z). Főszerk. Bárány Lászlóné. Budapest: Magyar Nagylexikon. 2003. 13–14. o. ISBN 963-9257-19-2  
  • Mitológiai ábécé. Gondolat Kiadó 1978. ISBN 963 280 610 7
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap