„Webtárhely” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
AsgardBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: [[Category: → [[Kategória:
43. sor: 43. sor:


==Referenciák==
==Referenciák==
<div class="references-small">
<!--See http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Footnotes for an explanation of how to generate footnotes using the <ref(erences/)> tags-->
<references/>
<references/>
</div>


==További linkek==
==További linkek==

A lap 2008. május 26., 13:50-kori változata

A shared web hoszting szolgáltatás vagy másnéven virtuális webtárhely szolgáltatás egy olyan internetes szolgáltást ért a köztudat, ahol egy kiszolgáló szerver erőforrásait web server több felhasználó között osztják fel. Minden felhasználó egy a rendszer által dedikált tárhelyet foglal el, aminek nyilvános tartalma egyedi domain néven érhető el. [1] Kisebb forgalmú szájtot költséghatékonyan lehet bérelt webtárhelyen üzemeltetni.

Leírás

A webhoszting szolgáltatásnak általában tartalmaznia kell system administration felületet a nagyszámú felhasználó kézbentartható és hatékony kezeléséhez. A webtárhely szolgáltatáshoz gyakran további szolgáltatások is járnak: email postafiók szolgáltatás POP3 és IMAP, kimenő levelezés biztosításához SMTP szerver, a domain nevek kiszolgálásához és kezeléséhez DNS adminisztráció szolgáltatás. Különlöges esetkeben a webhoszting szolgáltatást virtualizált szerveren VPS vagy dedikált szerveren biztosítja a szolgáltató.

Osztott hoszting szolgáltatás tipikusan web alapú adminisztrációs felületet biztosít a felhasználók számára cPanel, DirectAdmin, Plesk, InterWorx, Helm, H-sphere, Ensim, Sphera vagy más adminisztrációs rendszert. A legtöbb nagy tárhely szolgáltató saját fejlesztésű admininisztrációs rendszert használ.

Osztott tárhelyszolgáltatók rendszerint az egyes szolgáltatásokoat fizikailag elkülönített kiszolgáló rendszereken oldják meg, az ügyfélkiszolgáló és adminisztrációs rendszer, a levelező kiszolgáló, az adatbázis szerver, a webszerver fizikailag elkülönített kiszolgálókon működik. A legtöbb webkiszolgáló alacsony költségű open source Linux vagy FreeBSD operációs rendszer alapú LAMP szerver. A legnagyobb szolgáltatók használnak Microsoft Windows alapú vagy SUN Solaris operációs rendszeren működtetett kiszolgáló eszközöket is. Népszerű rendszeradminisztrációs rendszerek elérhetőek Linux és Windows platformokon is azonos szolgáltatásokkal. Az egyes operációs rendszerekre épített szolgáltatások lényegében meghatározzák a felhazsnáló által elérhető technológiák csoprtját is. Windows alapú wenhoszting esetén a felhasználó választhat akár ASP.NET és Microsoft SQL Server de akár PHP és MySQL Server támogatást is; míg LAMP szerver esetén csak PHP scriptnyelvű webszájtokat készíthet MySQL Server támogatással.

Egyre népszerűbb a JAVA alapú webhoszting szolgáltatások használata is. JAVA alapú webhoszting esetén a Sun Solaris operációsrendszer választása előnyös. Nagyobb szolgáltató GoDaddy.com (USA) Windows; míg 12web.hu (Magyarország) Sun Solaris 10 és Windows operációs rendszert használ. Az 12web.hu-nál PHP, JAVA/JSP és ASP.NET szolgáltatások is rendelhetőek, míg a GoDaddy.com PHP és ASP.NET támogatást biztosít.

Számos osztott webtárhely szolgáltató van világ szerte, ami a felhasználók számára előnyös árversenyt eredményez. Egy általános célú weboldalt kellően alacsony áron el lehet helyezni az interneten földrajzi helytől függetlenűl. Üzleti felhasználási célú weboldalt célszerű a földrajzi helyhez közeli szolgáltatónál elhelyezni aminek eredményeként fizetési, számlázási vagy ügyféltámogatási problémák könnyen elkerülhetőek.

Megvalósítás

Osztott (Shared) webhoszting lehet név-alapú vagy IP-alapú

Név alapú virtuális hoszting

A name-based virtual hosztingot nevezik shared IP hosting virtual hosts ugyan is egy fizikai szerver gépen ugyan azon az IP címen IP address érhető el több site is.

Amikor web böngésző elküld egy HTTP/1.1 kérést a web server felé, akkor a web server kérésben szereplő hostname alapján dönti el azt hogy mely siteot kell a kliensnek megmutatni.

IP-alapú virtuális hoszting

Az IP-based virtual hosztingot nevezik még dedikált IP hosztingnak is. Minden virtuális hoszt saját egyedi IP címmel rendelkezik. A webszerver több fizikai hálózati eszközre, vagy több virtiális hálózati eszközre van konfigurálva. A webszerver az IP cím alapján dönti el hogy mely weboldalt kell megmutatni a látogatónak. Elsődleges oka a dedikált IP cím használatának a saját egyedi SSL certificate használata https protokolon keresztül.

Hátrányok

Név alapú virtuális hoszting néhány esetben nem választható:

  • Amikor a kliensek nem internet böngészőt használnak ezért nem küldik el a hostname-et a kérésekben. Néhány régebbi böngésző HTTP/1.0 nem használ retrofitted a host mezőt ami csak a HTTP/1.1 protokoltól kezdődően jelent meg. (The "Host" header that distinguishes between various DNS names sharing a single IP address was optional in HTTP/1.0; it is mandatory in HTTP/1.1, issued in 1999 as RFC 2616.)
  • Amennyiben titkosított HTTPS kapcsolaton kell elérni a weboldalt, vagy minden azonos IP címen elérhető névbázisú virtuális hosztal kiszolgált weboldal ugyan azon digitális tanúsítványon lesz kénytelen osztozni; dedikált IP hoszting szolgáltatást kell használni. Ennek az az oka hogy a SSL/TLS handshake után a kiszolgáló titkosítva kapja meg a kliensek által lekért virtuális hoszt nevét a HTTP headerből. A kiszolgáló az IP cím alapján képes kiválasztina a kommunikáció során használatba kerülő SSL Certet. A TLS protokol, leírását az RFC 3546 - Transport Layer Security (TLS) Extensions, specifikálja. Legtöbb hoszting szolgáltató HTTPS hosztot csak egyedi IP címen biztosít, aminek további járulékos költségei vannak.
  • Régebbi böngésző, vagy olyan speciális kliensalkalamzás esetén ahol a HTTP headerben nem kerül elküldésre a hosztnév a webszerver nem fogja azonosítani a kért weboldalt, és az alapértelmezett oldalt fogja elküldeni a kliensnek.

Referenciák

  1. Glossary of Terms. activesoft.be. (Hozzáférés: 2008. május 7.)

További linkek