CPanel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A cPanel egy Linux rendszerű webkiszolgáló vezérlő felület, amely grafikus felületet biztosít, és automatizált eszközöket tartalmaz a webtárhelyek kezelésének egyszerűsítésére.

Leírása[szerkesztés]

A cPanel három szintű eszközkészlettel rendelkezik, funkcionálisan elkülönítve az adminisztrátoroknak, viszonteladóknak és weblaptulajdonos végfelhasználóknak szánt eszközöket, hogy a weblapok és a szerver különböző szempontoknak megfelelően legyenek kezelhetők egy szabványos böngészőn keresztül. A GUI felületen túl a cPanel rendelkezik parancssori és API alapú eléréssel, mely külső szoftver gyártók, Web hosting cégek és fejlesztők számára lehetővé teszi, a rendszerük adminisztrációs feladatainak automatizálását. A cPanel úgy lett tervezve, hogy egyaránt funkcionálhasson dedicated server-ként és virtual private server-ként is, és támogassa a centOS, Red Hat Linux, és a FreeBSD rendszereket. A programtámogatás tartalmazza az Apache, PHP, mySQL, Postgres, Perl, Python, és BIND programokat. Az e-mail-támogatás tartalmazza a POP3, IMAP, SMTP szolgáltatásokat. A cPanel általában a 2082-es porton érhető el.

Történet[szerkesztés]

A cPanel eredetileg a Speed Hosting nevű (ma már nem létező) cég számára készült kezelő felületnek. Az eredeti szerző J. Nicholas Koston volt, akinek érdekeltsége volt a Speed Hosting-ban. A Web King gyorsan használni kezdte a cPanel-t miután összeolvadt a Speed Hosting-gal. A Speed Hosting és a Web King összeolvadása után az új cég szervereit a Virtual Development Inc-hez (VDI), ma már nem működő szerver központba vitték. Egy a J. Nick Koston és a VDI között létrejött megállapodás során csak a VDI ügyfelei használhatták a cPanelt. Ebben az időben kicsi volt a verseny a kezelőfelületek terén, a két fő választás a VDI és az Alabanza volt. A cPanel 3 1999-ben jelent meg; a cPanel 2-höz képest a legfőbb változás az automatikus upgrade funkció és a Web Host Manager volt.

A cPanel 3 hajlamos volt hibázni és nem volt jó felhasználói felülete. A felület akkor fejlődött tovább, amikor Carlos Rego a Wizards Hostingtól készített egyet és a cPanel alaptémájává vált. Végül belső problémák léptek fel a VDI és J. Nick Koston között, és a cPanel két különböző programra bomlott cPanel és WebPanel néven. a WebPanel volt a VDI által futtatott verzió. Fő programozó nélkül a VDI képtelen volt bármilyen fejlesztésre a cPanelen és végül teljesen megszüntették a támogatását. J. Nick Koston folytatta a munkát a cPanel-en miközben a BurstNET-nél is dolgozik. Végül Nick jó idő múlva otthagyja a BurstNET-t, hogy teljesen a cPanellal foglalkozhasson. A cPanel folyamatosan frissül és fejlődik az évek alatt. Mára egy stabil, megbízható kezelőfelületté vált.

Kiegészítők[szerkesztés]

A felhasználók számára a cPanel kezelőfelületet biztosít számos gyakori művelethez, többek között a PGP kulcsok kezelése, crontab feladatok, mail és FTP felhasználók, levelező listák. Számos kiegészítő megvásárolható, az egyik legnépszerűbb a Fantastico, egy szkriptcsomag, mely automatizálja webes alkalmazások telepítését (a frissítéseket nem), olyanokat mint a WordPress, SMF, phpBB, Drupal, Joomla!, TikiWiki CMS/Groupware, Moodle és több mint 50 másikat. A cPanel néhány programcsomagot elkülönítve kezel az operációs rendszertől, automatikusan elvégzi a frissítéseket az Apache, PHP, MySQL szervereken, és a hozzájuk kapcsolódó csomagokon.

WHM (Web Host Manager)[szerkesztés]

WHM (Web Host Manager) egy web alapú eszköz a szerver rendszergazdái és a viszonteladók számára, mellyel a webszerver webtárhely hozzáférésit lehet menedzselni. Alapértelmezésben a WHM a 2086 és 2087-es porton érhető el. Úgy ahogy a program elérhető a fő rendszergazdáknak, ugyanúgy elérhető a viszonteladó jogosultságú felhasználóknak is. A viszonteladó felhasználóknak kisebb eszközkészletük van, mint a fő rendszergazdáknak, melyeket alapvetően a szerver rendszergazdája korlátoz, és kihatással van a szolgáltató által létrehozott felhasználók eszközeire is. A WHM-ből a szerver rendszergazda alapvető műveleteket is elérhet, mint például Apache fordítása, RPM csomagok frissítése.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a CPanel című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.