„Yettel Magyarország” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Visszavontam az utolsó  változtatást (2A01:5D0:837B:7500:3868:47D8:253C:FEFA), visszaállítva Texaner szerkesztésére
Címke: Kézi visszaállítás
15. sor: 15. sor:
| anyavállalata = [[PPF|PPF Csoport]]
| anyavállalata = [[PPF|PPF Csoport]]
| székház = Telenor2.jpg
| székház = Telenor2.jpg
| Operátor név = Telenor HU
}}
}}



A lap 2021. június 29., 21:47-kori változata

Telenor Magyarország Zrt.
Hivatalos névYETTEL MAGYARORSZÁG ZRT.
JelmondatA felfedezés szabadsága
Típuszártkörűen működő részvénytársaság
Alapítva1994. február (mint Pannon GSM)
SzékhelyTörökbálint, Magyarország
VezetőkJan Hanuš vezérigazgató
Iparágmobil távközlés
Termékekmobil távközlési szolgáltatások
Árbevétel177 mrd Ft (2009)
Alkalmazottak száma1214 fő (2009)
AnyavállalataPPF Csoport
Székház
Székház

Magyar cégjegyzékszám13-10-040409
A Telenor Magyarország Zrt. weboldala
SablonWikidataSegítség

A Telenor (2010. május 17-ig Pannon GSM) Magyarország második legnagyobb mobilszolgáltatója a hálózatán indított hanghívások száma alapján.[1] Anyavállalata beszámolója alapján azonban 2019 végén 3 millió 30 ezer előfizetéssel rendelkezett, és ezzel a harmadik legnagyobb mobilszolgáltató Magyarországon. [2] [3] A cseh PPF Csoport 75%-os és az Antenna Hungária 25%-os tulajdonában álló cég 1994-ben lépett a magyar piacra, ahol 2009-ben 29,4%-os, 2018. decemberében 28%-os piaci részesedéssel rendelkezett. A Pannon GSM 1993 decemberében jelentette be, hogy a magyarországi rádiótelefon-koncesszió egyik birtokosaként 1994 elején elindítja a kereskedelmi mobilszolgáltatást. A céget az Antenna Hungária, a Mol, a Videoton és a Wallis Holding, a dán, a finn, a holland és a norvég állami telefontársaság alapította közösen. Később a tulajdonosok fokozatosan szálltak ki a cégből, a norvég cég, a Telenor pedig 100 százalékra növelte tulajdonrészét a társaságban. 2018. július 31-ig a Telenor Magyarország tulajdonosa a norvég Telenor Csoport volt.  Az eljáró hatóságok jóváhagyását követően 2018. augusztus 1-jével lezárult a Telenor Csoport kelet-európai - magyarországi, bulgáriai, montenegrói és szerbiai - üzletágának eladása a PPF Csoport számára.

Vezérigazgatója 2016-tól Alexandra Reich volt, akinek 2018. augusztus 1-jével Jan Hanuš vette át a helyét.

2019. október 31-én bejelentették, hogy az állami tulajdonban álló Antenna Hungária 25%-os részesedést vásárol a PPF-től.[forrás?] 2019-ben piaci részesedése 27-28% körül alakult.[4]

A Telenor 125 ország 306 mobilszolgáltatójával áll roaming-kapcsolatban. Körzethívószáma: 20.

  • Előfizetőinek száma: 3,6 millió fő
  • Árbevétel: 230,0 milliárd Ft (2013)
  • EBITDA: 73,4 milliárd forint (2009)
  • Tőkeberuházások: 12,9 milliárd Ft (2009)
  • Dolgozók létszáma- átlagos statisztikai létszám: 1214 (2009)
  • Saját tulajdonú értékesítési pont és ügyfélszolgálat: 6 darab

Pannonból Telenor

A Pannon GSM cég 2003-ban került a norvég Telenor tulajdonába. 2006 februárja óta a kék Telenor-logót használja arculatában, 2010. május 18-án pedig a cégnév Pannon GSM Távközlési Zrt.-ről Telenor Magyarország Zrt.-re módosult,[5] ezzel a cég felvette a Telenor márkaidentitást. A névváltozás a cégnév mellett a márkanevet is érintette, így valamennyi márkával kapcsolatos tárgyon (logók, SIM-kártyák, szórólapok, brosúrák, értékesítési pontok stb.) a Telenor név szerepel, és az ügyfelek számlái ettől kezdődően a Telenortól érkeznek, a hívószámok (+36 20) azonban változatlanok maradnak.

Szolgáltatások

A hagyományos hangalapú mobilszolgáltatások területén a Telenor Magyarország minden ügyfele számára tud megfelelő megoldást biztosítani. Ezekhez a csomagokhoz, ajánlatokhoz rendszerint kedvezményes készülékeket is kínál, amelyek között éppúgy megtalálhatók a legalapvetőbb igényeket kielégítő készülékek, mint a nagy tudású okostelefonok.

A mobilinternet a SIM kártyának köszönhetően gyakorlatilag mindenhol elérhető, ahol van mobilhálózat. A szolgáltatás EDGE hálózaton az ország 99%-át lefedi,[6] míg a nagy adatátviteli sebességet biztosító 3G/HSPA hálózat 2010 tavaszán már 563 településen[7] elérhető.

2008 végén megkezdődött a 14,4 Mbps adatátviteli sebességhez szükséges infrastruktúra kiépítése is, 2010 áprilisától pedig tesztelik az LTE (Long Term Evolution) technológiát, így a magyar mobilinternet-felhasználók akár már 2012-re hozzáférhetnek a világ leggyorsabb mobil széles sávú technológiájához.

Digitális Magyarország

A Telenor 2010-ben jelentette be a Digitális Magyarország programját.[8] A kezdeményezés oly módon aknázza ki a mobilinternetes kommunikációban rejlő lehetőségeket, hogy egyszerre szolgálja a gazdasági fejlődést és a társadalom érdekeit. Célja, hogy 2013-ra Magyarország lakosságának többsége hozzáférhessen mobil széles sávhoz, és hogy 2020-ra általánosan elérhetővé váljon a technológia ami – széles körű munkaerő piaci szegmenst teremtve – megadja a lehetőséget az országnak, hogy felzárkózzon a kontinens legfejlettebb digitális területeihez.

Vállalati felelősségvállalás

A Telenor kiemelt figyelmet fordít az egyes országok kulturális különbségeiből adódó jellegzetességekre. Minden országban törekszik arra, hogy megértse a legfontosabb helyi kihívásokat, és globális tapasztalatuk hozzáadásával olyan szolgáltatásokat alakítanak ki, amelyek kifejezetten az ott élők mindennapjait könnyítik meg.

Vállalások:

  • a telekommunikáció segítségével összekötni az embereket,
  • biztonságos termékeket fejleszteni,
  • népszerűsíteni a biztonságos internetezést a gyermekek számára,
  • a lehető legkisebb öko-lábnyomot hagyni,
  • elősegíteni, hogy az üzleti partnerek felelős elvek szerint működjenek.

Telenor Ház

A Telenor új irodaházát 2009. szeptember 22-én adták át, amely nem csupán Magyarország egyik legmodernebb és „legzöldebb”, interaktív vállalati központja, hanem egy új, itthon eddig kevéssé ismert mobil munkastílust is képvisel.[9]

Az irodaház alapkövét 2007 szeptemberében rakták le Törökbálint határában a Tétényi-fennsíkot átszelő Égett-völgyben,[10] az épület 2009 júniusában készült el, a hivatalos átadóra pedig szeptember 22-én került sor. Magyarország egyik legmodernebb és „legzöldebb”, interaktív vállalati központjának koncepciójában az anyavállalat, a Telenor fornebui székháza szolgált példaként. A törökbálinti irodaház 26 500 négyzetméteren, a parkolókkal együtt 34 890 négyzetméteren helyezkedik el, kilenc épületszárnyra tagolódik, az épületrészek 2–3 emeletesek.

Az új irodaház tervezésénél és kivitelezésnél a környezettudatosság és a fenntarthatóság elveit tartották szem előtt. Az épület a nyolchektáros Égett-völgy területének mindössze 7,55 százalékát foglalja el a megengedett 30 százalék helyett. A terület 69 százaléka zöldterület marad, bár az előírás mindössze 40 százalék lenne.

A Telenor Házban található Magyarország legnagyobb megújuló energiaforrását alkalmazó, geotermikus hőszivattyúkra alapozott hűtési-fűtési rendszere, amely 180 darab, 100 méterre fúrt hőszonda segítségével biztosítja a hideg-meleg vizet az épület hőmérsékletének szabályozásához. Az Telenor Házban dolgozók melegvíz-igényéről 168 négyzetméter összfelületű napkollektor gondoskodik. Ekkora napkollektor felület a székház melegvíz ellátásához szükséges energia 60%-át képes napenergiából előállítani.[forrás?] A különböző épületfunkciókat számítógéppel vezérelt, intelligens központi épületmenedzsment-rendszer irányítja.

Összefoglalóan:

  • Bruttó alapterület: irodaház és IT 26 500 m², garázs 8400 m².
  • Parkolóhelyek: 300 a garázsban, 300 a felszínen.
  • Telek beépítettsége: 7,5% (a megengedett 30% helyett).
  • Az épületet Zoboki Gábor Ybl Miklós-díjas építész tervezte.[11]
  • Az épület kivitelezője: Arcadom Zrt.[12] és a Narva Kft[13]
  • A hőszivattyús rendszer tervezője és kivitelezője: HGD Kft.[14] és[15]

Társadalmi felelősségvállalás

2004-ben a Pannon volt az első olyan vállalat, amely – társadalmi szerepvállalásának részeként –, mobiltelefonok visszaváltását népszerűsítő akciót vezetett be Magyarországon, és azóta is folyamatosan gondoskodik a már nem használt készülékek szakszerű szétszereltetéséről, újrahasznosításáról, amelynek keretében a vállalat ügyfelei eddig több mint 81 tonna (81 660 kg) újrahasznosítható hulladékot adtak le.[16]

A sport világában a Telenor (Pannon) a magyar jégkorong és a női kézilabda válogatott főtámogatója.

Díjai, elismerései

Good CSR díj – 2008,[forrás?] 2009[17]

„Legnagyobb magasan csüngő gyümölcs” 2009[18]

A Pannon 2009 szeptemberében átadott új irodaháza, a Pannon Ház a vállalat környezettudatos megoldások iránti elkötelezettségét jelző, magas elismerésben részesült: az irodaházban kiépített hőszivattyús rendszer a KÖVET Egyesület „Legnagyobb magasan csüngő gyümölcs” díját érdemelte ki. A KÖVET Egyesület 2009-ben nyolcadik alkalommal hirdette meg az Ablakon Bedobott Pénz pályázatot, amelyre környezeti és gazdasági hasznot egyaránt hozó intézkedésekkel lehetett nevezni.

Legjobb Női Munkahely 2007[19]

A Pannon a női munkavállalóknak szóló munkaszervezési megoldásaival kiérdemelte a Világgazdaság című napilap „Legjobb Női Munkahely 2007” különdíját.

Summa Artium Kortárs művészetért díj[20]

2007-ben a Pannon nyerte el a Summa Artium Kortárs művészetért díját, mellyel a mobilszolgáltató kiemelkedő kultúratámogatói tevékenységét ismerték el. A díjat hagyományteremtő céllal azok elismerésére hozták létre, akik sokat tesznek a művészeti mecenatúra megerősödéséért és kiteljesedéséért.

"Investor in People" díj[21]

A díjat a munkatársak értékteremtő fejlődésére legtöbbet szánó szervezetek kaphatják meg.

Az emberi erőforrások fejlesztésnek legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését 2004 februárjában Kelet-Közép-Európában először a Pannon nyerte el. A nemzetközi szakemberekből álló testület döntése alapján 2007-től a Pannon továbbra is méltó a díj használatára.

Üzleti Etikai Díj[22]

A multinacionális nagyvállalatok kategóriájában 2006 novemberében a Pannon nyerte el a Budapest Klub Alapítvány és a Piac és Profit üzleti magazin által alapított Üzleti Etikai Díjat. A zsűri értékelése alapján a Pannon üzleti életben mutatott magatartása a gazdasági élet szereplői számára követendő példa.

„Style in the business” díj[23]

A Pannon 2006 februárjában elnyerte a "Style in the business" díjat a Budapest Business Journaltól. A lap testületének döntése szerint a Pannon mint a magyar távközlési piac sikeres szolgáltatója érdemelte ki a díjat, azzal a minősítéssel, hogy a társaság, különös tekintettel a közcélú egészségügyi intézmények támogatásában valamint a Pannon Példakép Alapítvány működésében megtestesülő társadalmi szerepvállalásával, kulcsszerepet játszik a felelősségteljes üzleti kultúra kialakításában és ápolásában.

„Legjobb ügyfélszolgálat 2004” díj[24]

A Pannon nyerte el a Legjobb ügyfélszolgálat 2004 címet a Connect-olvasók szavazatai alapján.

„Leadership Award 2005” díj[25]

A Pannon Mobil EKG a távdiagnosztikát az egészségügy és a sport területén is forradalmasító berendezése elnyerte az IT-Business magazin „Leadership Award 2005” díját, és a XIV. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton elismerésben részesült.

Jegyzetek

  1. Mobilpiaci jelentés – 2019. I. félév. Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 2019. december 6. (Hozzáférés: 2020. január 16.)
  2. Előfizetőinek száma 2019 végén. (Hozzáférés: 2020. augusztus 19.)
  3. Vodafone előfizetőinek száma: --> 2020 --> Full Year --> Spreadsheet --> Regional results. (Hozzáférés: 2020. augusztus 19.)
  4. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság mobilpiaci jelentése, 2015. IV. – 2019. IV. negyedév. nmhh.hu. NMHH (2020. április 29.) 15. o. (Hozzáférés: 2020. május 7.)
  5. Holnaptól Telenor névre vált a Pannon. hvg.hu
  6. Mobil szélessáv lefedettség (EDGE). telenor.hu
  7. Teljes településlista. telenor.hu. [2010. május 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 20.)
  8. Digitális Magyarország. telenor.hu. [2010. május 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 20.)
  9. Telenor Ház. telenor.hu. [2010. szeptember 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 30.)
  10. Elhelyezték a Pannon új irodaházának alapkövét. telenor.hu. (Hozzáférés: 2010. május 19.)[halott link]
  11. Pannon GSM Távközlési Zrt. Központi székház, Törökbálint. zda.hu. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 9.)
  12. Irodaházak. arcadom.hu. [2010. március 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 9.)
  13. Pannon CHQ. narva.hu. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 9.)
  14. Hőszivattyú. hgd.hu. (Hozzáférés: 2010. november 10.)
  15. A Telenor hőszivattyús rendszere. hgd.hu. (Hozzáférés: 2010. november 10.)
  16. 81 tonna mobilt juttattak vissza a Pannonhoz. csrhirlevel.hu. (Hozzáférés: 2010. április 9.)[halott link]
  17. Good CSR: a Coca-Cola, a Pannon és a Richter kapott díjat. hrportal.hu. (Hozzáférés: 2010. április 9.)
  18. Környezeti Megtakarítás Díj. ablakonbedobottpenz.hu. [2009. április 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 9.)
  19. CSR: csupán kirakat?. hrportal, 2008. június 2. (Hozzáférés: 2010. április 9.)
  20. 'Summa Artium díjasok 2005-2008'. summa-artium.hu. (Hozzáférés: 2010. április 9.)
  21. Investor in People díjas szervezetek Magyarországon. iip.hu. [2010. május 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 9.)
  22. 'Üzleti Etikai Díj 2006' (magyar nyelven). hirek.prim.hu, 2006. november 9. (Hozzáférés: 2010. április 9.)
  23. Style in the business-díj a Pannon GSM-nek. mediainfo.hu, 2006. február 7. (Hozzáférés: 2010. április 9.)
  24. A Legjobb ügyfélszolgálat címét nyerte el a Pannon GSM. pannon.hu, 2005. június 30. (Hozzáférés: 2010. április 9.)
  25. Elismerések. iseesec.hu. [2010. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 9.)

Külső hivatkozások