„Széleslevelű ujjaskosbor” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Új oldal, tartalma: „{{Taxobox | name = Széleslevelű ujjaskosbor | védettség = V | eszmei_érték = 10 000 Ft | image = Knabenkraut 2286.jpg | image_caption = | regnum = Növén…”
(Nincs különbség)

A lap 2015. december 23., 18:40-kori változata

Széleslevelű ujjaskosbor
Magyarországon védett
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liiopsida)
Rend: Spárgavirágúak (Asparagales)
Család: Kosborfélék (Orchidaceae)
Nemzetség: Ujjaskosbor (Dactylorhiza)
Faj: D. majalis
Tudományos név
Dactylorhiza majalis
(Rchb.) P. F. Hunt et Summerh.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Széleslevelű ujjaskosbor témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Széleslevelű ujjaskosbor témájú médiaállományokat és Széleslevelű ujjaskosbor témájú kategóriát.

A széleslevelű ujjaskosbor (Dactylorhiza majalis) az orchideafélék vagy kosborfélék családjába tartozó, Magyarországon védett növény.

Megjelenése

15–50 cm magas évelő lágyszárú. Szára vastag, erőteljes, melyen általában 4–6, ritkábban 8 levél fejlődik. Mind a tő-, mind a szárlevelei 6–14 cm hosszúak és 3–5 cm szélesek, tojásdad-lándzsás alakúak, kissé hosszúkásak (leginkább az alsó szárlevelek tojásdad alakúak) és mindig a közepük a legszélesebb; jellemzően barna vagy feketés barna színű pettyeket, foltokat viselnek. Tömött, hengerszerű fürtvirágzatában többnyire bíborvörös, lilásvörös leplű virágok nyílnak – Magyarországon május és június folyamán –, de előfordulnak halványlila és fehér virágú példányok is. A virágokban található mézajak ép, vagy csak kissé karéjos (3 karéjú): a karéjok többnyire ugyanolyan hosszúak, vagy a középső legfeljebb csak kicsit hosszabb, mint az oldalsó kettő. A mézajak közepén bíborlila színű, patkóhoz hasonlító alakzat figyelhető meg. A virágok murvalevelei mindig hosszabbak a lepelleveleknél és sokszor ibolyás színnel futtatottak.

Élőhelye

Igényli a nedves talajokat, a mésztartalom iránt közömbös. Főleg lápréteken és hegyi réteken fordul elő, de mocsárréteken, kaszálókon, átmeneti lápok és forráslápok területén is megtalálható. Ismert magaskórós társulásokból és szőrfűgyepekben is. Magyarországon a Dunántúl nyugati részén gyakori, a Középhegység területén szórványosan fordul elő, az alföldeken pedig kimondottan ritka.

A Kőszegi-hegység területén megfigyelték a foltos ujjaskosborral (Dactylorhiza maculata) alkotott hibridjét, a Dactylorhiza × brauniit.

Források

  • szerk.: Farkas Sándor: Magyarország védett növényei. Mezőgazda Kiadó (1999). ISBN 9639239135  313. o.
  • Dactylorhiza majalis (Rchb.) Hunt et Summerh. In Simon Tibor: A magyarországi edényes flóra határozója: Harasztok–virágos növények. 4., átdolgozott kiadás. Budapest: Nemzeti Tankönyvkiadó. 2001. 723. o. ISBN 963-19-1226-4  
  • Molnár V. Attila: Kosborfélék – Orchidaceae. In Élővilág enciklopédia 2: A Kárpát-medence gombái és növényei. Ujhelyi Péter, Molnár V. Attila (társszerkesztő). Budapest: Kossuth Kiadó. 2006. 161 (149–166). o. ISBN 963-09-4851-6