„Civilization IV” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Bevezető fordítása, kisebb javítások, átírások
Játékmenet; Civilizációk és vezetőik
42. sor: 42. sor:
2008. március 26.-ára 3 millió másolatot adtak el a játékból.<ref>http://web.archive.org/web/20080408234728/http://taketwovalue.com/documents/TTWO_Value.pdf#page=16</ref> 2007-ben egy összefoglaló kiadás jelent meg ''Sid Meier's Civilization IV: Complete'' néven, amely tartalmazta az alapjátékot, a két kiegészítőt és a Colonization átdolgozását.
2008. március 26.-ára 3 millió másolatot adtak el a játékból.<ref>http://web.archive.org/web/20080408234728/http://taketwovalue.com/documents/TTWO_Value.pdf#page=16</ref> 2007-ben egy összefoglaló kiadás jelent meg ''Sid Meier's Civilization IV: Complete'' néven, amely tartalmazta az alapjátékot, a két kiegészítőt és a Colonization átdolgozását.


== Játékmenet ==

A játék kezdetekor a játékos beállíthatja, hogy milyen pályát generáljon a játék, előre beállított játék alapján, vagy a játékos által beállított paraméterek alapján. A megadható paraméterek: a játékosok száma, az éghajlat, a játéktér földrajzi tulajdonságai (például tundra, hegyvidék, nagy tavak). A játékos ezután 18 civilizáció közül választhat, vagy rábízhatja a játékra a választást. Minden civilizáció egy valóságos nemzeten alapul, és mindegyik egy vagy több avatárt ad a játékosnak (több esetén választani kell), a választott civilizáció alapján (Franciaországhoz Napóleont, Amerikához [[George Washington|Washingtont]]/[[Abraham Lincoln|Lincolnt]]/[[Franklin D. Roosevelt|Rooseveltet]]). Továbbá egy speciális technológiákat és egységeket, amelyeket csak a választott civilizáció hasznáhat. A játék előtt a játékos megadhatja a számítógép által vezérelt ellenfelek ügyességét. Amikor a játék elkezdődik a játékos és ellenfelei véletlenszerűen szétoszlanak a négyszögekre osztott terepen. A pálya nagyobb része ismeretlen marad a játékos számára, amíg az egységei nem derítik fel a térkén azon részeit, vagy nem cserél térképeket más civilizációkkal, vagy nem szerez olyan technológiát amivel feltérképezheti a terepet. Amint egy egység felderít egy körzetet a négyszögek információit is látja, de ha a terület az egységek látókörén kívül esik már nem láthatja a terep információit. Mindegyik négyszögnek különböző típusú terepe van (mező, tundra, sivatag), amely meghatározza a hozzáférhető és kinyerhető nyersanyagokat és az egységek gyorsaságát a terepen.

Minden kör alkalmával, a játékosnak lehetőse adódik, hogy bármely egységeit mozgassa a terepen, különféle feladatokat hajtson végre egységeivel, szabályozza városait, diplomatikus lépéseket tegyen és átnézze a jelenlegi helyetét. A játékos egy felderítő és egy városalapító egységgel kezdi a játékot. Ahogy a játékos fejlődik, újabb városokat építhet és növelheti a haderejüket.


== Civilizációk és vezetőik ==
== Civilizációk és vezetőik ==


A Civilization IV-ben a következő népek közül választhatunk: amerikai, angol, [[arab]], azték, egyiptomi, [[francia]], [[görög]], [[inka]], indiai, [[japán]], kínai, mali, [[mongol]], [[német]], [[orosz]], [[perzsa]], római, [[spanyol]]. Ezeknek a népeknek vezetőt is kell választanunk. (franciáknál pl. [[I. Napóleon francia császár|Bonaparte Napóleon]], a rómaiaknál: Julius Caesar) Minden néphez tartozik egy speciális saját egység, valamint egy épület. A vezetők pedig két-két a játékmenetet nagyban befolyásoló tulajdonsággal rendelkeznek (pl.: spiritualitás: nincs anarchia, a templomok gyorsabban épulnek).
A Civilization IV-ben a 18 nemzet közül választhatunk: amerikai, angol, azték, egyiptomi, francia, görög, indiai, inka, japán, kínai, malinéz, német, mongol, orosz, perzsa, római, spanyol. Minden néphez tartozik két technológia, egy speciális saját egység és egy épület. A vezetők pedig két-két a játékmenetet befolyásoló tulajdonsággal rendelkeznek (pl.: spiritualitás: nincs anarchia, a templomok gyorsabban épulnek).


A ''Warlords'' kiegészítővel elérhető a kóreai, viking és zulu nemzet is egy-egy vezetővel, és további 7 vezető az alapjátékban lévő nemzetekhez.
== A játék kezdete ==


A ''Beyond the Sword'' kiegészítő az arab/oszmán, a babióniai, az etióp, az indián, a khmer, a maja, a német-római és a sumér nemzeteket teszi elérhetővé, és újabb 7 vezetőt az alapjátékban szereplő nemzetekhez.
A játék kezdetén (normál beállításon) kr.e. 4000-ben indulunk és minden körrel 25 évet haladunk előre.
A játék jól tükrözi a kezdetleges korszakot ugyanis nekünk kell kifejleszteni pl.: a halászatot, vadászatot is. Az opciók megfelelő megválasztása által például a [[Feudalizmus]]-t a középkor előtt is kifejleszthetjük.


== Csaták a játékban ==
== Csaták a játékban ==

A lap 2013. szeptember 8., 19:02-kori változata

Sid Meier's Civilization IV
FejlesztőFiraxis Games
Kiadó2K Games & Aspyr
RendezőSid Meier (kreatív)
Michael Gibson
ProducerBarry Caudill
Jesse Smith & Dan Magaha
TervezőSoren Johnson (vezető)
Mark Cromer (vezető, audio)
Michael Curran (hang)
ProgramozóMustafa Thamer (vezető)
Soren Johnson (AI)
MűvészSteve Ogden (vezető)
Brian Busatti & Mark Shahan
Dorian Newcomb
Sven Dixon
ÍróPaul Murphy
ZeneszerzőJeffery L. Briggs
Mark Cromer
Michael Curran
Christopher Tin
SorozatCivilization
MotorGamebryo
PlatformokWindows, Mac OS X
Kiadási dátumMicrosoft Windows
Észak-Amerika:
2008. októrber 25.
Európa, Ausztrália:
2005. november 4.
Mac OS X
2006. június 30.
Legfrissebb kiadás
Stabil1.74
MűfajKörökre osztott stratégia
Játékmódokegyszemélyes, többszemélyes
KorhatárESRB: E10+
OFLC: PG
PEGI: 12+
Adathordozó2 CD, 1 DVD, letöltés
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
Minimum:
1,2 GHz-es processzor,
256 MB RAM,
64 MB-os videokártya,
hangkártya,
1,7 GB szabad lemezterület,
DVD-rom meghajtó
Ajánlott:
2 GHz-es processzor,
512 MB RAM,
128 MB-os videokártya pixel shader 2.0-s támogatással (ATI Radeon 9500 vagy jobb),
1,7 GB szabad lemezterület
A Sid Meier's Civilization IV weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Sid Meier's Civilization IV témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Sid Meier's Civilization IV (röviden Civilization IV vagy Civ4) egy körökre osztott számítógépes stratégiai játék, mely a Civilization sorozat negyedik tagja. A játékot a 2K Games & Aspyr adta ki 2005-ben. A játék 2005. október 25.-e és november 4.-e között jelent meg, Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában.

A Civilization IV egy körökre osztott stratégiai játék, amelyben a játékos, korlátozott nyersanyagokból, egy birodalmat épít. Egy normál beállítású játék i.e. 4000-ben kezdődik egy telepessel. Amint a játékos kiválasztotta a megfelelő helyet a város építésére, elkezdhet egységeket gyártani vagy épületeket építeni, továbbá bővíteni a birodalmát. Az alapbeállítások értelmében a játékos 5 különböző módon érheti el a győzelmet: leigázhat minden egyéb civilizációt; a világ népességének és földértékének legnagyobb pontszáma alapján; megépíthet és elküldhet egy űrhajót az Alfa Centauri csillagrendszerbe; a kultúra növelésével, három városát legendás szintre emelheti; vagy megválaszthatják a világ vezetőjánek az Egyesült Nemzeteken keresztül. Ha egyetlen civilizáció sem teljesíti a feltételeket a játékidőn belül (alapbeállításként 2050-ig), a legmagasabb pontszámot elérő nemzet győz.

A játék első kiegészítője, a Civilization: Warlords, 2006. július 4.-én jelent meg Észak-Amerikában és 2006. július 28.-án Európában. A második kiegészítp, a Civilization: Beyond the Sword, 2007. július 18.-a és július 30.-a között jelent meg világszerte. A Civilization IV játékmotorjának felhasználásával elkészült az 1994/95-ös Sid Meier's Colonization átdolgozása, a Civilization IV: Colonization, amely 2008. szeptember 23.-án jelent meg.

2008. március 26.-ára 3 millió másolatot adtak el a játékból.[1] 2007-ben egy összefoglaló kiadás jelent meg Sid Meier's Civilization IV: Complete néven, amely tartalmazta az alapjátékot, a két kiegészítőt és a Colonization átdolgozását.

Játékmenet

A játék kezdetekor a játékos beállíthatja, hogy milyen pályát generáljon a játék, előre beállított játék alapján, vagy a játékos által beállított paraméterek alapján. A megadható paraméterek: a játékosok száma, az éghajlat, a játéktér földrajzi tulajdonságai (például tundra, hegyvidék, nagy tavak). A játékos ezután 18 civilizáció közül választhat, vagy rábízhatja a játékra a választást. Minden civilizáció egy valóságos nemzeten alapul, és mindegyik egy vagy több avatárt ad a játékosnak (több esetén választani kell), a választott civilizáció alapján (Franciaországhoz Napóleont, Amerikához Washingtont/Lincolnt/Rooseveltet). Továbbá egy speciális technológiákat és egységeket, amelyeket csak a választott civilizáció hasznáhat. A játék előtt a játékos megadhatja a számítógép által vezérelt ellenfelek ügyességét. Amikor a játék elkezdődik a játékos és ellenfelei véletlenszerűen szétoszlanak a négyszögekre osztott terepen. A pálya nagyobb része ismeretlen marad a játékos számára, amíg az egységei nem derítik fel a térkén azon részeit, vagy nem cserél térképeket más civilizációkkal, vagy nem szerez olyan technológiát amivel feltérképezheti a terepet. Amint egy egység felderít egy körzetet a négyszögek információit is látja, de ha a terület az egységek látókörén kívül esik már nem láthatja a terep információit. Mindegyik négyszögnek különböző típusú terepe van (mező, tundra, sivatag), amely meghatározza a hozzáférhető és kinyerhető nyersanyagokat és az egységek gyorsaságát a terepen.

Minden kör alkalmával, a játékosnak lehetőse adódik, hogy bármely egységeit mozgassa a terepen, különféle feladatokat hajtson végre egységeivel, szabályozza városait, diplomatikus lépéseket tegyen és átnézze a jelenlegi helyetét. A játékos egy felderítő és egy városalapító egységgel kezdi a játékot. Ahogy a játékos fejlődik, újabb városokat építhet és növelheti a haderejüket.

Civilizációk és vezetőik

A Civilization IV-ben a 18 nemzet közül választhatunk: amerikai, angol, azték, egyiptomi, francia, görög, indiai, inka, japán, kínai, malinéz, német, mongol, orosz, perzsa, római, spanyol. Minden néphez tartozik két technológia, egy speciális saját egység és egy épület. A vezetők pedig két-két a játékmenetet befolyásoló tulajdonsággal rendelkeznek (pl.: spiritualitás: nincs anarchia, a templomok gyorsabban épulnek).

A Warlords kiegészítővel elérhető a kóreai, viking és zulu nemzet is egy-egy vezetővel, és további 7 vezető az alapjátékban lévő nemzetekhez.

A Beyond the Sword kiegészítő az arab/oszmán, a babióniai, az etióp, az indián, a khmer, a maja, a német-római és a sumér nemzeteket teszi elérhetővé, és újabb 7 vezetőt az alapjátékban szereplő nemzetekhez.

Csaták a játékban

A játékban az egységek szinteket lépnek, és ha ez megtörténik akkor kitüntetéseket adhatunk nekik (pl. + 20% erő város támadása esetén). Összesen 41 különböző harci képesség van.

Kereskedelem a játékban

A játékban 32-féle nyersanyaggal lehet kereskedni, de nyersanyagok kellenek egyes egységek előállításához is. (pl.: a lovagok előállításához szükséges ló és vas) Ugyanakkor egyes épületek is gyorsabban épülnek, ha megvan hozzájuk a megfelelő nyersanyagunk.(pl a piramis fele annyi idő alatt készül el, ha a kő mint nyersanyag rendelkezésünkre áll. A kereskedelem a játék folyamán fejlődik is, az újabb technológiák elérésével újabb lehetőségek nyílnak meg. (pl.: ha megismerjük a papír-t, a továbbiakban térképekkel is kereskedhetünk)

Vallások a játékban

A játékban hét vallás található: buddhizmus, konfucianizmus, kereszténység, hinduizmus, iszlám, zsidó vallás, taoizmus. A vallások legnagyobb előnye, hogy a velünk egyező vallású civilizációk jobban kedvelnek minket, háborúkban jó eséllyel támogatnak is. A vallást misszionáriusokkal lehet terjeszteni.

Technológia

Összesen 85 technológia van az alapjátékban.

A győzelem elérése a játékban

A győzelem a játékban általában 6 különböző módon szerezhető meg:

  • pontszám győzelmet arat az a civilizáció, aki a legtöbb ponttal rendelkezik, mikor a játék eléri az előre meghatározott körszámot (Ez a játék kezdetekor meghatározott sebesség függvényében 330 és 1500 kör közt változik) avagy időben kifejezve i.u. 2050-et.
  • diplomácia (Diplomatic Victory), melyet az ENSZ vezetőjeként az ENSZ-ben lehet megszavaztatni.
  • kultura (Cultural victory). Ennél három olyan várost kell birtokolni, melynek kulturális pontszáma eléri a "Legendary" szintet (normál játéksebesség esetén 50 000 kulturális pont; "epic" sebesség esetén 75 000 kulturális pont szükséges).
  • uralmom (Domination victory), ehhez a világ területének és népességének több mint 65 százalékát birtokolni kell.
  • űrverseny (Space Race victory), az első játékos nyer, aki megépíti az űrhajót, amely telepeseket szállít az Alpha Centauri csillagrendszerbe.
  • hódítás (Conquest Victory), melynél le kell igázni az összes rivális nemzetet.

A Worldbuilder mód

A játékban elhelyezett "csalásra" is használható rész. Segítségével egységek, technológiák és épületek kérhetők, de nevéhez hűen a környezet tulajdonságait is be lehet állítani ezen opció segítségével. Használatához szükséges az ajánlott konfiguráció, mert e nélkül a játék általában lefagy vagy drasztikusan lelassul.


Külső hivatkozások

Ez a szócikk részben vagy egészben a Civilization IV című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

  1. http://web.archive.org/web/20080408234728/http://taketwovalue.com/documents/TTWO_Value.pdf#page=16