„Sablon:Vitrin/5” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
aNincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
====[[Edinburgh]] (A kiemelt státuszt megkapta: 2011. 03.18.)====
====[[Haarlem]] (A kiemelt státuszt megkapta: 2011. 04. 15.)====


[[Fájl:EdinburghFromCastle.jpg|150px|jobbra]]
[[Fájl:Haarlem Spaarne.jpg|150px|jobbra]]
'''Haarlem''' város és közigazgatási egység ([[község]], ''gemeente'') [[Hollandia|Hollandiában]], [[Észak-Holland]] tartomány fővárosa. A [[Spaarne]] folyó mentén, a [[Kennemerland]] történelmi tájegységben, a [[Randstad]], a hatodik legnagyobb európai [[konurbáció]] északi részén terül el.
'''Edinburgh''' ([[Nemzetközi fonetikai ábécé|IPA]]: {{IPA|[ˈɛdɪnb(ʌ)ɹə]}} {{kiejtés|En-uk-Edinburgh.ogg}}; [[Skót gael nyelv|skót gaelül]]: ''Dùn Èideann'' {{IPA|[tuːn ˈeːtʃən]}}; magyaros fonetikai átírása: edinboró) [[Skócia]] fővárosa és második legnagyobb lélekszámú városa.


[[Amszterdam]]tól húsz kilométerre nyugatra, a tengerparthoz közel, a [[Tulipán|tulipántermesztésre]] nagyon alkalmas [[homok]]talajon fekszik. Évszázadok óta a tulipántermesztés központja, ezért is kapta a virágváros becenevet. Több mint {{szám|150000}} lakosával [[Hollandia]] tizenharmadik legnagyobb községe.
A [[Dél-skót-felföld]] keleti partján található, a Forth folyó [[deltatorkolat]]ának déli részén. Edinburgh kikötője [[Leith]]. A vulkanikus eredetű területen elterülő várost [[626]]-ban alapította [[Northumbriai Edvin]], és a [[15. század]]ban lett Skócia fővárosa. A híres [[Edinburgh-i Egyetem]]nek köszönhetően a [[felvilágosodás]] korának egyik központjává vált. A történelem során számos esetben volt csaták színtere; kifosztották, egy része tűzvészben megsemmisült, de lakói kiemelt figyelmet fordítanak történelmi hagyatékuk megőrzésére, környezetük ápolására olyannyira, hogy [[1995]]-ben az Óvárost és az Újvárost az [[UNESCO]] a [[Világörökség]] részévé választotta.
A különleges természeti adottságú, kedvező fekvésű, történelmi nevezetességekben és látnivalókban bővelkedő város gazdasága főleg a turizmusra és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatóiparra épül. A nagyszámú bank és az infrastrukturális háttér kiépítése lendületet adott a nemzetközi konferencia- és üzleti turizmusnak is.


Haarlem első írásos említése a [[10. század]]ból maradt fenn. [[1245]]-ben városi jogokat kapott [[II. Vilmos holland gróf]]tól. A középkor végére Hollandia egyik legjelentősebb városa lett. Az újkor kezdetén [[textilipar]]áról volt nevezetes, valamint a holland festészet haarlemi iskolájáról.
Edinburgh élénk kulturális életének gerincét a szinte egész évben folyamatosan zajló [[fesztivál]]ok adják, melyek közül kiemelkedik a minden év augusztusában megrendezett [[Edinburgh-i Fesztivál]] és az ehhez szervesen kapcsolódó [[The Fringe]], ami a világ legnagyobb nemzetközi művészeti fesztiválja. A fesztiváleseményeken kívül a kulturális létesítmények sokasága kínálja programjait. Az UNESCO 2004-ben, a világon elsőként, Edinburgh-nak adományozta a City of Literature (Az Irodalom Városa) díjat.


A [[20. század]] elejére Amszterdam mellett háttérbe szorult, az évszázados gazdasági versengés a két város között a holland főváros javára dőlt el. Ez hozzájárult ahhoz, hogy Haarlem óvárosa meg tudta őrizni műemléki jellegét, hagyományos városképét. Haarlem ma főleg szolgáltató város, lakosai körül sokan járnak dolgozni Amszterdamba.
<div align="right">''([[Edinburgh|Tovább a szócikkhez]]…)''<!--

<div align="right">''([[Haarlem|Tovább a szócikkhez]]…)''<!--
EZT ITT A DIVBEN NE CSERÉLJÉTEK LE!!! --></br><small>{{szerkeszt|Sablon:Vitrin/5|frissít}}</small></div>
EZT ITT A DIVBEN NE CSERÉLJÉTEK LE!!! --></br><small>{{szerkeszt|Sablon:Vitrin/5|frissít}}</small></div>

A lap 2011. július 17., 21:09-kori változata

Haarlem (A kiemelt státuszt megkapta: 2011. 04. 15.)

Haarlem város és közigazgatási egység (község, gemeente) Hollandiában, Észak-Holland tartomány fővárosa. A Spaarne folyó mentén, a Kennemerland történelmi tájegységben, a Randstad, a hatodik legnagyobb európai konurbáció északi részén terül el.

Amszterdamtól húsz kilométerre nyugatra, a tengerparthoz közel, a tulipántermesztésre nagyon alkalmas homoktalajon fekszik. Évszázadok óta a tulipántermesztés központja, ezért is kapta a virágváros becenevet. Több mint 150 000 lakosával Hollandia tizenharmadik legnagyobb községe.

Haarlem első írásos említése a 10. századból maradt fenn. 1245-ben városi jogokat kapott II. Vilmos holland gróftól. A középkor végére Hollandia egyik legjelentősebb városa lett. Az újkor kezdetén textiliparáról volt nevezetes, valamint a holland festészet haarlemi iskolájáról.

A 20. század elejére Amszterdam mellett háttérbe szorult, az évszázados gazdasági versengés a két város között a holland főváros javára dőlt el. Ez hozzájárult ahhoz, hogy Haarlem óvárosa meg tudta őrizni műemléki jellegét, hagyományos városképét. Haarlem ma főleg szolgáltató város, lakosai körül sokan járnak dolgozni Amszterdamba.