Ugrás a tartalomhoz

Spaarne

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Spaarne
A Spaarne elhelyezkedése Hollandia középső részén
A Spaarne elhelyezkedése Hollandia középső részén
Közigazgatás
OrszágokHollandia Hollandia
Földrajzi adatok
Hossz10,5 km
ForrásHaarlemmermeer, Hollandia
é. sz. 52° 20′ 20″, k. h. 4° 38′ 23″
TorkolatIJ, Hollandia
é. sz. 52° 24′ 55″, k. h. 4° 40′ 50″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Spaarne témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Spaarne Haarlem folyója Hollandia Észak-Holland tartományában. Neve valószínűleg a régi holland nyelv spier szavából származik, ami nádat jelent.

Vízügyi története[szerkesztés]

Hollandia vízrajzilag tulajdonképpen a Rajna és a Maas kiterjedt deltavidéke, amit a holland lakosság sok évszázados munkával a saját szükségletei szerint alaposan átalakított. A Spaarne ezen belül eredetileg a Haarlemmermeer tava és az IJ vize közötti természetes vízfolyás volt. Már a 13. században gátat és zsilipet építettek az IJbe vezető torkolatánál, itt alakult ki Spaarndam falu. Ez volt a Rajna-torkolatvidék vízügyi társulatának legfontosabb talajvíz- és belvíz-levezető helye.

A Haarlemmermeer 1852-ben történt kiszárítása után a Spaarne az így kialakított poldert körülvevő, az abból kiemelt vizeket folyamatosan elvezető körcsatornát kötötte össze az ugyancsak új Északi-tengeri csatornával (Noordzeekanaal) és azon keresztül az IJjel. A szabályozás miatt az átfolyó víztömeg csökkent, a folyó sekélyebb lett.

A Noordzeekanaal 1876-ban elkészült teljes kiépítése után az IJ nagy részét is polderesítették, kivéve egy kis részét Spaarndam közelében. Spaarndamtól a Spaarnéből érkező víz a C jelű mellékcsatornán jut el a Noordzeekanaalba.

A Spaarne megmaradt szakaszát is jelentősen átépítették, szélesítették, mélyítették, zsilipeit bővítették a 19. század végén a mellé települt ipar és Haarlem városa szállítási és közlekedési igényeinek megfelelően.

Források[szerkesztés]

  • Bert Sliggers e.a.. De loop van het Spaarne; de geschiedenis van een rivier (A Spaarne – egy folyó története) (holland nyelven). Haarlem, Schuyt (1987) 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Spaarne című holland Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.