„HŽ 1142 sorozat” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
kisebb formai javítások
a (kisebb formai javítások)
A '''HŽ 1142''' a [[Hrvatske željeznice|Horvát Vasút]] (HŽ) univerzális Bo’Bo’ [[tengelyelrendezés]]ű [[villamosmozdony]]a. Az első [[tirisztor]]os szabályzású villamosmozdony-sorozat, amit [[Horvátország]]ban - az akkori [[Jugoszlávia|Jugoszláviában]] - fejlesztettek és gyártottak. A mozdony terveit a [[HŽ 1141]] (korábbi [[JŽ 441]]) sorozatra alapozták, de a kor technikai követelményeinek megfelelően sokkal erősebb és modernebb mozdonytípust szerkesztettek.
 
== Története ==
Az [[1980]]-as évek elején a jugoszláv vasút ([[JŽ]]) belgrádi igazgatósága a [[JŽ 441.7]] sorozatnál (most [[HŽ 1141]] sorozat) korszerűbb mozdonyt keresett, amely abban az időben a legmodernebb mozdonya volt a vasútnak. A [[Končar]] gyár együtt működve a [[Janko Gredelj]] gyárral, megtervezte és leszállította a JZ számára a prototípust [[1981]]-ben. Néhány év tesztelés után a vasút további 15 mozdonyt rendelt a gyártól, amelyek [[1984]] és [[1989]] között készültek el. A '''HŽ 1142''-es sorozatú mozdony 2400 kW-os villamosfékkel, automatikus megállítórendszerrel és rádióval van felszerelve.
 
Az 1980-as évek végén a [[szarajevó]]i igazgatóság (most [[Bosznia-Hercegovinai Vasutak]]) nagy érdeklődést mutatott a típus iránt. Öt mozdonyt kívánt beszerezni, azonban ezt a háború megakadályozta.
A mozdonyok a mai napig üzemelnek, azonban egyet selejtezni kellett, mert a háború alatt [[1991]]-ben olyan súlyosan károsodott, hogy már nem állították helyre.
 
== A HŽ 1142 Magyarországon ==
A HŽ a horvát államadóság ellenértékeként a [[MÁV|Magyar Államvasutaknak]] 5 db villamosmozdonyt adott át, hogy a [[MÁV]] a saját vonalain üzemeltesse. A mozdonyok erre az időszakra [[Dombóvár]]ra lettek államosítva, a [[Budapest]] - [[Pécs]] és [[Dombóvár]] - [[Nagykanizsa]] vonalon közlekedtek.
 
== Külső hivatkozások ==
{{commonscatCommonskat|HŽ Class 1142}}
* [http://www.railfaneurope.net/ric/1142.htm RailfanEurope.net] {{en}}
* [http://www.hznet.hr/iSite3/Default.aspx?sec=121 HŽ Website] {{hr}}
* [http://www.koncar-kev.hr/hrv/prikaz.asp?txt_id=1963 Končar Website] {{hr}}
 
{{Vasúti vontatójárművek Horvátországban}}
131 512

szerkesztés

Navigációs menü