„Littke család” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nincs méretváltozás ,  10 évvel ezelőtt
Évszám javítása ("1940-es évek")
(Évszám javítása ("1940-es évek"))
A Littke család az [[1700-as évek]] legelején telepedett le Pécsett. A [[19. század]] elején még elsősorban szabómesterséggel foglalkoztak és nagy vagyonra tettek szert. Ekkor született Littke Lőrinc (1809-1879), aki csecsemő korában agyhártyagyulladást kapott. Úgy maradhatott életben mégis, hogy fél éven át meleg borban fürdették és lágy kendőbe bugyolálták. Talán így fészkelte be magát a gyermeki lélekbe, az öntudatba a [[bor]] iránti érdeklődése. A családi tradíciók Lőrincet a szabómesterség felé irányították, ezért a mesterlevél megszerzése előtt vándorútra indult [[Ausztria|Ausztrián]], [[Németország]]on, [[Franciaország]]on és [[Olaszország]]on át. Kiváló mesterek műhelyeiben tanult és megismerte a szakma minden fortélyát. Miután hazatért, [[1831]]-ben feleségül vette Taite Johannát, aki egy szövetkereskedőnek volt a lánya.
 
Már házas volt, amikor elkezdett komolyabban [[Alkímia|alkímiával]] foglalkozni, keresve-kutatva a „bölcsek kövét”. Igen gyakran még az életével is játszott a kísérletek során. Ahhoz, hogy folytassa kísérleteit külső segítségre volt szüksége. Így jutott el a borkereskedelmi kapcsolatok kiépítésének ürügyével [[Pozsony]]ba az [[Esch és Társa pezsgőgyár]]ba, ahol a gyártási feltételekkel, az erjesztéssel és tárolással is megismerkedett. Pécsre visszatérve pincerendszert kereséséhez fogott, hogy megkezdhesse a gyártást. Így talált rá a Scitovszky tér 7. szám alatti pincelabirintusra. Az [[19401840-es évek]]ben mindemellett sikeres szénbánya-vállalkozása is volt. Társulata [[1851]]-re felépítette a Flórián-aknát, majd később széntelepet is vásárolt.
 
[[1859]]-ben kezdte meg a pezsgőgyártást. Littke Lőrinc valóban impozáns létesítmény együttest alkotott és hagyott hátra utódainak. Látványos külső, zöld pázsit, fehér utak, vízsugarat lövellő kutak, délvidéki pompát sugárzó trópusi növények, valóságos kis sziget jellemezte a birodalmat. Lőrinc a kezdetektől arra törekedett, hogy különleges ízű, extra zamatú pezsgőkkel lepje meg a piacot. Olyanokkal, amelyek idehaza és külföldön egyaránt figyelemre számíthattak. Kísérletei során növényi kivonatok és párlatok egész sorát próbálta ki, [[zeller]]t, [[hársfa]]virágot, de próbálkozott [[bodza]]virággal és [[cseresznye]]virággal is.
Névtelen felhasználó

Navigációs menü