„Tisza-tó turisztikai régió” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
 
==Turisztikai látnivalók==
[[Abádszalók]]on Babamúzeum és faluház található. Egy hatalmas ókori védrendszer maradványa a [[Csörsz árka]], mely [[Ároktő]] egyik turisztikai látnivalója.
 
===Épített örökség===
[[Átány]]i Kakas-ház, mely tájházként mutatja a község lakóinak közelmúltbéli életét. [[Hortobágy]]on a Nyugati Fogadóház, mely a Hortobágyra jellemző kézműves mesterségek élőképszerű megjelenítését teszi lehetővé. [[Karcag]]on található a [[Nagykunsági Tájház]], Györffy István Nagykun Múzeum, Orvos- és Patika történeti kiállítás, a Szélmalmi Fogadóház és a szélmalom.
* [[Abádszalók]]on Babamúzeum és faluház található. Egy hatalmas ókori védrendszer maradványa a [[Csörsz árka]], mely [[Ároktő]] egyik turisztikai látnivalója.
* [[Átány]]i Kakas-ház, mely tájházként mutatja a község lakóinak közelmúltbéli életét. [[Hortobágy]]on a Nyugati Fogadóház, mely a Hortobágyra jellemző kézműves mesterségek élőképszerű megjelenítését teszi lehetővé. [[Karcag]]on található a [[Nagykunsági Tájház]], Györffy István Nagykun Múzeum, Orvos- és Patika történeti kiállítás, a Szélmalmi Fogadóház és a szélmalom.
* [[Karcag]]on található a [[Nagykunsági Tájház]], Györffy István Nagykun Múzeum, Orvos- és Patika történeti kiállítás, a Szélmalmi Fogadóház és a szélmalom.
* [[Mezőcsát]]on két tájház és a [[kazettás mennyezet]]ű református templom is megtekinthető.
* [[Tiszabura]] sok látnivalója közül néhány: Bárczay kúria, Emlékpark, Erzsébet liget, Református templom, Tájház, Szapáry-kápolna. [[Tiszafüred]]en a fazekas, kosárfonó és bőrműves műhelyekbe és múzeumokba tehetnek látogatást a turisták.
* [[Tiszafüred]]en a fazekas, kosárfonó és bőrműves műhelyekbe és múzeumokba tehetnek látogatást a turisták.
 
===Természeti örökség===
[[Mezőcsát]]on két tájház és a [[kazettás mennyezet]]ű református templom is megtekinthető.
'''[[Hortobágyi Nemzeti Park]]''' (Észak-Alföld és Tisza-tó turisztikai régiók) - 1973. január 1-jén hozta létre az Országos Természetvédelmi Hivatal hazánk első nemzeti parkjaként. Területe 82 000 ha. 1999. november 30-án Marrakeshben, az UNESCO Világörökség Bizottságának ülésén felvették a Hortobágyi Nemzeti Park egész területét a Világ Kulturális és Természeti Örökségének listájára. Bemutatóhelyei: a Hortobágyi-Halastavi Bemutatóterület, a Hortobágyi Pásztormúzeum (Hortobágy falu), a Mátai ménes (Hortobágy falu), a Pusztai Állatpark (Hortobágy 2 km), a Körszín (Hortobágy falu), a Nyugati Fogadóház (33-as út leágazás), a Szálkahalmi Őrház (33-as főút 79.km), a Tájház (Nagyiván), a Meggyes Csárdamúzeum (33-as főút 60.km), a Szélmalmi Fogadóház (Karcag). A bemutatóhelyek egy része az Észak-Alföld turisztikai régió területén fekszik.
 
A régió legsekélyebb észak-keleti területen, a tiszavalki medencében alakult ki a Tisza-tavi Madárrezervátum, amely - a [[Hortobágyi Nemzeti Park]] részeként - szerepel az [[UNESCO]] [[Világörökség]] listájánrésze. A mintegy 200 madárfaj csaknem fele költésre érkezik a területre, 81 faj átvonul, s nagyjából 20 faj itt telel.
[[Tiszabura]] sok látnivalója közül néhány: Bárczay kúria, Emlékpark, Erzsébet liget, Református templom, Tájház, Szapáry-kápolna. [[Tiszafüred]]en a fazekas, kosárfonó és bőrműves műhelyekbe és múzeumokba tehetnek látogatást a turisták.
 
===Rendezvények===
A kulturális rendezvényekből is bőséges a választék. A teljesség igénye nélkül néhány népszerű rendezvény: Tiszafüredi Halasnapok, Tisza-tavi vízikarnevál, Nemzetközi Rock Pódium, lovasnapok, "1000 év hagyományai - európai régió" nevű rendezvény, Tisza-tó szépe választás.
 
A legsekélyebb észak-keleti területen, a tiszavalki medencében alakult ki a Tisza-tavi Madárrezervátum, amely - a [[Hortobágyi Nemzeti Park]] részeként - szerepel az [[UNESCO]] [[Világörökség]] listáján. A mintegy 200 madárfaj csaknem fele költésre érkezik a területre, 81 faj átvonul, s nagyjából 20 faj itt telel.
 
==Külső hivatkozások==

Navigációs menü