„Zichy-kastély (Zsámbék)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
4. sor: 4. sor:


== Története ==
== Története ==
[[III. Béla magyar király|III. Béla király]] (1148-1196) második feleségének, a francia [[Capet Margit magyar királyné|Capet Margit]]nak kíséretével 1186-ban érkezett Aynard francia lovag kapta ajándékba Zsámbékot. A lovag a [[Aynard vára#Az Aynard család|család más tagjaival]] letelepedvén itt építette meg kővárát, Később a [[Maróthy család|Maróthy]]ak birtokába került, majd királyi birtok lett. Mátyás fiának ([[Corvin János|Corvin Jánosnak]]) adományozta, aki 1504-ig volt földesura. A törökök kiűzése után a lepusztult várat és a birtokot Zichy István vásárolta meg a királytól és az 1710-es években építtetett kastélyt, korai-barokk stílusban. A kastélyban kápolna is épült, Xavéri Szent Ferenc tiszteletére avatták fel 1716-ban. Éveken át itt tartották a községi istentiszteleteket is. A Zichyektől ismét a Koronára visszaszármazott kastélyt 1904-ben a svájci Szent Keresztről elnevezett Irgalmas Nővérek vásárolták meg, akik az egyemeletes épületet négyzetes épülettömbbé alakították. 1924-ben a kastélyt kétemeletesre bővítették. A kastélyban már ekkortól leányiskola, majd tanítóképző működött, és a következő nyolc évtizedben az oktatást szolgálta. 2003-ban a kastély tetőszerkezetének nagy része leégett és jelentősen károsodott a felső szint is. Ekkor a tanítóképző iskola Vácra költözött. A felújítás után ismét iskola, gimnázium lett.
[[III. Béla magyar király|III. Béla király]] (1148-1196) második feleségének, a francia [[Capet Margit magyar királyné|Capet Margit]]nak kíséretével 1186-ban érkezett Aynard francia lovag kapta ajándékba Zsámbékot. A lovag a [[Aynard vára#Az Aynard család|család más tagjaival]] letelepedvén itt építette meg kővárát, [[Premontrei kolostor (Zsámbék)| kolostort és bazilikát]] A vár ésőbb a [[Maróthy család|Maróthy]]ak birtokába került, majd királyi birtok lett. Mátyás fiának ([[Corvin János|Corvin Jánosnak]]) adományozta, aki 1504-ig volt földesura. A törökök kiűzése után a lepusztult várat és a birtokot Zichy István vásárolta meg a királytól és az 1710-es években építtetett kastélyt, korai-barokk stílusban. A kastélyban kápolna is épült, Xavéri Szent Ferenc tiszteletére avatták fel 1716-ban. Éveken át itt tartották a községi istentiszteleteket is. A Zichyektől ismét a Koronára visszaszármazott kastélyt 1904-ben a svájci Szent Keresztről elnevezett Irgalmas Nővérek vásárolták meg, akik az egyemeletes épületet négyzetes épülettömbbé alakították. 1924-ben a kastélyt kétemeletesre bővítették. A kastélyban már ekkortól leányiskola, majd tanítóképző működött, és a következő nyolc évtizedben az oktatást szolgálta. 2003-ban a kastély tetőszerkezetének nagy része leégett és jelentősen károsodott a felső szint is. Ekkor a tanítóképző iskola Vácra költözött. A felújítás után ismét iskola, gimnázium lett.


== Források ==
== Források ==

A lap 2021. augusztus 17., 18:14-kori változata

A Zichy kastély Zsámbék legnagyobb, a távolból is jól látszódó épület-együttese. Zichy család 1689-ben vásárolta meg Zsámbék birtokot, ahol a kővár helyére barokk kastélyt építettek. Az 1800-as évek végén örökös hiányában a koronára szállt a tulajdon, majd 1924-től oktatási intézmény működik falai között.

Zsámbéki várkastély légi képe
Zsámbéki várkastély

Története

III. Béla király (1148-1196) második feleségének, a francia Capet Margitnak kíséretével 1186-ban érkezett Aynard francia lovag kapta ajándékba Zsámbékot. A lovag a család más tagjaival letelepedvén itt építette meg kővárát, kolostort és bazilikát A vár ésőbb a Maróthyak birtokába került, majd királyi birtok lett. Mátyás fiának (Corvin Jánosnak) adományozta, aki 1504-ig volt földesura. A törökök kiűzése után a lepusztult várat és a birtokot Zichy István vásárolta meg a királytól és az 1710-es években építtetett kastélyt, korai-barokk stílusban. A kastélyban kápolna is épült, Xavéri Szent Ferenc tiszteletére avatták fel 1716-ban. Éveken át itt tartották a községi istentiszteleteket is. A Zichyektől ismét a Koronára visszaszármazott kastélyt 1904-ben a svájci Szent Keresztről elnevezett Irgalmas Nővérek vásárolták meg, akik az egyemeletes épületet négyzetes épülettömbbé alakították. 1924-ben a kastélyt kétemeletesre bővítették. A kastélyban már ekkortól leányiskola, majd tanítóképző működött, és a következő nyolc évtizedben az oktatást szolgálta. 2003-ban a kastély tetőszerkezetének nagy része leégett és jelentősen károsodott a felső szint is. Ekkor a tanítóképző iskola Vácra költözött. A felújítás után ismét iskola, gimnázium lett.

Források