„Hidrogén-klorid” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
→‎Jellemzői: relatív sűrűség
a (Százalék- és ezrelékjelek, valamint Celsius- és mindenféle fokok körüli rendezés)
(→‎Jellemzői: relatív sűrűség)
 
==Jellemzői==
A tömény sósav 38 [[Koncetráció|tömegszázalékos]], [[levegő]]n füstölög, mert az oldatból távozó HCl a levegő nedvességtartalmában oldódik és ködöt képez. A hidrogén-klorid-gázt igen alacsony hőmérsékletre lehűtve, nagyobb nyomáson színtelen [[folyadék]]ká sűríthető. A hidrogén-klorid-gáz levegőre vonatkoztatott relatív [[sűrűség]]e: ''ρ''<sub>rel</sub> = 1,278 (levegő = 1) és [[víz]]ben rendkívül könnyenjól oldódik; 1 [[térfogat]] víz 0 °C-on 505 térfogat (0,825 g) és 20 °C-on 440 térfogat (0,721 g) hidrogén-klorid-gázt abszorbeál; ezért hidrogén-klorid-gázzal telt palack víz alatt kinyitva egy pillanat alatt megtelik vízzel.
 
A ''savtartalom''sósavoldat savtartalma tömegszázakban kifejezve közelítőleg a sűrűség két első tizedesének kétszeresével egyenlő. (Pl.: az 1,12 g/cm<sup>3</sup> sűrűségű sósavoldat kb. 24 tömrgszázalékos[[Koncentráció| %(''m''/''m'')]]-os.)
 
A sósav igen erős egybázisú sav; a negatív standardpotenciálú fémeket hidrogénfejlődés közben feloldja és kloridokká alakítja át, a pozitív standarpotenciálú fémekkel (pl.: [[réz]]) nem lép reakcióba. A speciális [[oxidáló anyag]]ok (pl. mangán-peroxid, [[kálium-klorát]] stb.) a sósavat elbontják és ekkor [[klórgáz]] fejlődik belőle. A sósavat nemcsak a laboratóriumban, hanem az iparban is igen sokféle célra (klórfejlesztésre, kloridok előállítására stb.) alkalmazzák és ezenkívül [[gyógyszer]]ként is használják.
748

szerkesztés

Navigációs menü