„Nyelvészet” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
→‎Alkalmazott nyelvészet: A csonk sablon és a Nyelvtechnológia - bővebben beszúrása
(A Terminológiaelmélet szócikkbe átmozgatott szöveg törlése. Irreleváns szöveg törtlése.)
(→‎Alkalmazott nyelvészet: A csonk sablon és a Nyelvtechnológia - bővebben beszúrása)
 
== Alkalmazott nyelvészet ==
{{Csonk-szakasz}}
 
[[Nyelvtechnológia]]
Az alkalmazott nyelvészet egyik szakága (területe) a '''nyelvfeldolgozás''' (Human Language Processing vagy HLT). Lényegében az emberi vagy [[természetes nyelv]]nek gépi (számítógépes eszközökkel való) feldolgozását jelenti. A feldolgozás vagy kutatás/alkalmazás témája vagy közelebbi célja a megrendelőtől függ. Főbb megrendelőnek számítanak az egyes nemzeti egyetemek és kutatóintézetek, a kormányok, nemzetközi hatalmi csoportosulások, az Európai Unió, az iparvállalatok stb.
{{Bővebben|Nyelvtechnológia}}
AzA alkalmazott nyelvészetnyelvtechnológia egyik szakága (területe) a '''nyelvfeldolgozás''' (Human Language Processing vagy HLT). Lényegében az emberi vagy [[természetes nyelv]]nek gépi (számítógépes eszközökkel való) feldolgozását jelenti. A feldolgozás vagy kutatás/alkalmazás témája vagy közelebbi célja a megrendelőtől függ. Főbb megrendelőnek számítanak az egyes nemzeti egyetemek és kutatóintézetek, a kormányok, nemzetközi hatalmi csoportosulások, az Európai Unió, az iparvállalatok stb.
 
A terület nem válik élesen el önálló ágakra, sok az átfedés a hasonló névvel jelölt tevékenységek vagy témák közös, kategória jellegű elnevezése között. További széles körű elnevezések e területről: '''nyelvtechnológia''', '''természetes-nyelv feldolgozás''' (Natural Language Processing vagy NLP), illetve '''számítógépes nyelvészet''' (computational linguistics) stb.

Navigációs menü