„Rabszolgapart” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
A '''Rabszolgapart''' [[Nyugat-Afrika|Nyugat-Afriká]]ban, [[Ghána]] keleti részén, továbbá [[Togo|Togo]], [[Benin]] és [[Nigéria]] nyugati részén húzódó tengerpart történelmi neve. A [[Guineai-öböl]] partján kb. 450 km hosszan húzódik a [[Volta]] és [[Niger (folyó)|Niger]] folyók között. Elnevezése a gyarmatosítás idejéből ered, amikor a vidék fő ''"árucikkei"'' a rabszolgák voltak (hasonlóan aza szomszédos Aranyparthoz, éstovábbá az Elefántcsontparthoz és a Borsparthoz).
{{építés alatt}}
A '''Rabszolgapart''' [[Nyugat-Afrika|Nyugat-Afriká]]ban, [[Ghána]] keleti részén, továbbá [[Togo|Togo]], [[Benin]] és [[Nigéria]] nyugati részén húzódó tengerpart történelmi neve. A [[Guineai-öböl]] partján kb. 450 km hosszan húzódik a [[Volta]] és [[Niger (folyó)|Niger]] folyók között. Elnevezése a gyarmatosítás idejéből ered, amikor a vidék fő ''"árucikkei"'' a rabszolgák voltak (hasonlóan az Aranyparthoz és az Elefántcsontparthoz).
 
[[Amerika felfedezése|Amerika felfedezésének]] időszakában még a portugálok voltak az afrikai partok egyedüli európai látogatói. [[Bartolomeu Dias]], [[Vasco da Gama]] és a többiek történelmi jelentőségű felfedező útjai egyengették a kereskedők behatolását, akik főként a partvidéken létesítettek cserekereskedelmi központokat, aranyat és fűszereket kerestek. Nemsokára a hollandok, az angolok és a franciák is megjelentek és megkezdték a gyarmatosítást. Amikor az európai vállalkozók kereskedni kezdtek a Benin Birodalommal, azt tapasztalták, hogy ott minden különösebb nehézség nélkül vásárolhatnak foglyokat. Az ottani szokás és íratlan törvények alapján rabszolgák csak azok lehettek, akiket a szomszédos népek közül ejtettek foglyul, tehát ''kívülállók'', ''hitetlenek'' voltak. Ezt a törvényt gyakran megszegték és a benini emberkereskedők saját országuk lakosságát adták el rabszolgának. A [[16. század]]ban a rabszolgák iránti szükséglet még korlátozott volt. Sem Anglia, sem Franciaország nem mutatott komolyabb érdeklődést irántuk. A [[Nyugat-India|nyugat-india]]i szigeteken gazdálkodó legelső telepesek még a kubai piacról is beszerezhették rabszolga-szükségletüket.

Navigációs menü