„Szekszárdi evangélikus templom” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
a (Magyarország evangélikus templomai kategória hozzáadva (a HotCattel))
}}
 
A '''szekszárdi evangélikus templom''' [[Szekszárd]] Bajcsy-Zsilinszky utcájában található. Neoklasszicista stílusban épült 1928-ban.
 
Építtetője és első lelkésze, Németh Gyula 83 évesen halt meg. A templomot [[1928]]. [[december 16]]-án [[Kapi Béla]] szentelte fel. Orgonája a 19. századból származik, [[Marschall József]], [[Marcz Ádám]] műhelye alkotta meg 1800 körül, és a [[bonyhád]]i templomból került Szekszárdra az orgona 130 éves korában. 1800 körül készített orgonát 1989-91-ben restaurálta az Aquincum Orgonaépítő Kft. Több hangversenyen is használták. A restaurálás során [[Theisz Lőrinc György]], [[Pászner Jenő]] vett részt a munkálatokban.
 
A templom oltárát katolikus hívő készítette. A szószék díszítése megjeleníti a ''[[Hegyi beszéd]]'' történetét, Wigand Edit, Wigand Jánosné készítették. A Szekszárdi Evangélikus templom [[keresztelőmedence|keresztelő medencéje]] márványból készült, hozzá [[vörösréz|vörösrez]]et használtak.<ref>[http://www.kektura.click.hu/keret.cgi?/ddk-album-01/01-04.htm Szekszárd Evangélikus templomról fotóval]</ref>

Navigációs menü