„Munkanélküliség” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
már nincs alkotmány, csak alaptörvény
a (már nincs alkotmány, csak alaptörvény)
Különbséget kell tennünk a ''regisztrált'' és a ''nem regisztrált'' munkanélküliek között. Előbbiek az illetékes állami hatóságnál – [[Magyarország]]on a lakóhelyükhöz tartozó [[munkaügyi hivatal]]nál – bejelentkezve, egyrészt az [[állam]] számára is figyelemmel kísérhetőek, másrészt jogosultak az úgynevezett munkanélküli-ellátás(ok) igénybevételére. Utóbbiak ezzel szemben nem regisztráltatják magukat sehol, így támogatást sem vehetnek igénybe és számuk sem határozható meg pontosan.
 
A munkanélküliség mind az állástalan személy, mind pedig az egész [[Gazdasági rendszer|gazdaság]] és a [[társadalom]] szempontjából súlyos probléma, ami ellen küzdeni kell, piaci és állami eszközökkel egyaránt. [http://wikisource.org/wiki/A_Magyar_Köztársaság_Alkotmánya A Magyar Köztársaság Alkotmánya] 70/E. §-ának (1) bekezdése rögzíti, hogy:
[http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_alapt%C3%B6rv%C3%A9nye Magyarország Alaptörvényének] XII. cikk rögzíti hogy:
''„A Magyar Köztársaság állampolgárainak joguk van a szociális biztonsághoz; […] önhibájukon kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén a megélhetésükhöz szükséges ellátásra jogosultak.”''
''„(2) Magyarország törekszik megteremteni annak feltételeit, hogy minden munkaképes ember, aki dolgozni akar, dolgozhasson.”'' Továbbá a XVIII. cikkben az áll, hogy:
''„(2) Magyarország külön intézkedésekkel biztosítja a fiatalok és a szülők munkahelyi védelmét.”''
Valamint a XIX. cikk szerint: ''„(1)Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson. Anyaság, betegség, rokkantság, fogyatékosság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult.”''
 
== A munkanélküliség gazdasági okai ==
4

szerkesztés

Navigációs menü