„Konzervativizmus” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
clean up AWB
a (clean up AWB)
[[Fájl:Edmund Burke2 c.jpg|bélyegkép|jobbra|180px|[[Edmund Burke]] ([[1729]]–[[1797]])]]
 
A '''konzervativizmus''' szociális és politikai eszmerendszer. A szó a [[latin nyelv|latin]] ''conservare''-ből származik, jelentése megőrizni, megmenteni. Ezt mi sem tükrözi jobban, mint Roger Scruton által megfogalmazott definíció, mely így szól: ''<ref>[[Roger_Scruton|Roger Scruton]] Hír TV-nek adott interjújában hangzott el. </ref>"A konzervativizmus nem más, mint a megteremtett értékek megőrzése, annak az alapnak a megóvása, melyre építeni lehet."'' Mindennapi szóhasználatban a [[status quo]] fenntartását jelenti. Politikai eszmerendszerként a [[francia forradalom]] után alakult ki, először a [[Franciaország|francia]] politikus [[François-René de Chateaubriand|Chateaubriand]] alkalmazta a kifejezést [[1819]]-ben.<ref>[http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Khah/0/32575/1 http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Khah/0/32575/1]</ref> Egyik legfontosabb alapvetésének [[Edmund Burke]] ''[[Töprengések a francia forradalomról]]'' című műve tekinthető. [[Russel Kirk]] a konzervativizmust az [[ideológia]] ellentéteként definiálta.
 
== Mint politikai ideológia ==
 
== Konzervatív politikai filozófusok ==
* [[Edmund Burke]], [[John Kekes]], [[Michael Oakeshott]], [[Jan Patočka]], [[Roger Scruton]], [[Carl Schmitt]], [[Leo Strauss]].
 
=== Magyarországon ===
* [[Gyurgyák János]] (szerk.): ''Mi a politika?'' (Osiris, [[2004]]) ISBN 963-389-593-6
* [http://www.katolikusradio.hu/?m_id=4&m_op=viewmusor&id=117935&k_kat=musorok&kulcsszo=konzervativizmus ''Mi a konzervativizmus''?] – ''Délutáni találkozás''; (beszélgetés Egedy Gergellyel, a Corvinus Egyetem Államigazgatási karának tanárával ); Magyar Katolikus Rádió.
* Antal János: ''[http://www.krater.hu/krater.php?do=3&action=a&pp=841 Konzervativizmus és modernitás]''. (Polisz cikk).
 
== Jegyzetek ==
270 088

szerkesztés

Navigációs menü

Személyes eszközök

Névterek

Változatok

Több