„Theatinusok temploma (München)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
link
Címke: HTML-sortörés
kripta
14. sor: 14. sor:
| szöveg pozíciója= center
| szöveg pozíciója= center
}}
}}
A [[Thienei Szent Kajetán]]nak szentelt templom eredete egy fogadalmon alapszik, amelyet [[Henrietta Adelheid savoyai hercegnő]] (1636–1676), [[Ferdinánd Mária bajor választófejedelem]] hitvese tett [[1659]]-ben, amelynek értelmében a trónörökös megszületését akarta egy udvari templom építésével meghálálni. Ez egyben a [[theatinus rend|theatinus szerzetesek]] rendi temploma is lett volna.
A [[Thienei Szent Kajetán]]nak szentelt templom eredete egy fogadalmon alapszik, amelyet [[Henrietta Adelheid savoyai hercegnő]] (1636–1676), [[Ferdinánd Mária bajor választófejedelem]] hitvese tett [[1659]]-ben, amelynek értelmében a trónörökös megszületését akarta egy udvari templom építésével meghálálni. Ez egyben a [[theatinus rend|theatinus szerzetesek]] rendi temploma is lett volna. A templom a müncheni Theatinerstraße 22. szám alatt található.


[[II. Miksa Emánuel bajor választófejedelem|Miksa Emánuel]] trónörökös herceg megszületése után [[Agostino Barelli]] olasz építész kapta meg Ferdinand Máriától a megbízást, amely minden eddigit elhomályosító templom építésre szólt.
[[II. Miksa Emánuel bajor választófejedelem|Miksa Emánuel]] trónörökös herceg megszületése után [[Agostino Barelli]] olasz építész kapta meg Ferdinand Máriától a megbízást, amely minden eddigit elhomályosító templom építésre szólt. A templom alapkövét 1663-ben fektették le. Mintája a római [[Sant’Andrea della Valle]] templom volt.

1675-ben szentelték fel. Ez lett az első olasz későbarokk stílusú templom, amelyet az Alpoktól északra építettek fel. Felszentelése után udvari templomi funkciót is betöltött, kriptája a [[Wittelsbach-ház|Wittelsbachok]] egyik fontos temetkezőhelye lett (a Szent Mihály-templom, a Frauendom mellett). A korabeli szokások szerint az elhunytaknak csak a testét helyezték el a kriptában, szívüket máshol, általában a Altöttingi kegykápolnában helyezték el, külön szívurnákban. Jelenleg (2012) a kriptában a Wittelsbach uralkodócsalád 47 tagja nyugszik, köztük több bajor választófejedelem és király.


==Irodalom==
==Irodalom==

A lap 2014. február 4., 18:28-kori változata

Theatinusok temploma
Szent Kajetán-templom
Theatinerkirche
A Theatinusok temploma
A Theatinusok temploma
TelepülésMünchen
CímMünchen, Bajorország
Megnyitás1675. június 11.
Építési stílusbarokk építészet
Építész(ek)
  • Agostino Barelli
  • Lorenzo Perti
Hasznosítása
Felhasználási területtemplom
Tulajdonos
Elhelyezkedése
Theatinusok temploma (Bajorország)
Theatinusok temploma
Theatinusok temploma
Pozíció Bajorország térképén
é. sz. 48° 08′ 31″, k. h. 11° 34′ 35″Koordináták: é. sz. 48° 08′ 31″, k. h. 11° 34′ 35″
Térkép
Theatinusok temploma weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Theatinusok temploma témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Thienei Szent Kajetánnak szentelt templom eredete egy fogadalmon alapszik, amelyet Henrietta Adelheid savoyai hercegnő (1636–1676), Ferdinánd Mária bajor választófejedelem hitvese tett 1659-ben, amelynek értelmében a trónörökös megszületését akarta egy udvari templom építésével meghálálni. Ez egyben a theatinus szerzetesek rendi temploma is lett volna. A templom a müncheni Theatinerstraße 22. szám alatt található.

Miksa Emánuel trónörökös herceg megszületése után Agostino Barelli olasz építész kapta meg Ferdinand Máriától a megbízást, amely minden eddigit elhomályosító templom építésre szólt. A templom alapkövét 1663-ben fektették le. Mintája a római Sant’Andrea della Valle templom volt.

1675-ben szentelték fel. Ez lett az első olasz későbarokk stílusú templom, amelyet az Alpoktól északra építettek fel. Felszentelése után udvari templomi funkciót is betöltött, kriptája a Wittelsbachok egyik fontos temetkezőhelye lett (a Szent Mihály-templom, a Frauendom mellett). A korabeli szokások szerint az elhunytaknak csak a testét helyezték el a kriptában, szívüket máshol, általában a Altöttingi kegykápolnában helyezték el, külön szívurnákban. Jelenleg (2012) a kriptában a Wittelsbach uralkodócsalád 47 tagja nyugszik, köztük több bajor választófejedelem és király.

Irodalom

Külső hivatkozások

Commons:Category:Theatinerkirche (München)
A Wikimédia Commons tartalmaz Theatinusok temploma (München) témájú médiaállományokat.