„Űrdongó” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
36. sor: 36. sor:


A film végén a csata után először szólal meg, amikor javasolja, hogy maradjanak a [[Föld]]ön, ő pedig hadd maradjon továbbra is "védencével", Sammel. Ekkorra már igaz ember-gép barátság alakult ki közöttük, a rajzfilmekből ismert emberközeliség a filmbeli Űrdongóra is jellemző.
A film végén a csata után először szólal meg, amikor javasolja, hogy maradjanak a [[Föld]]ön, ő pedig hadd maradjon továbbra is "védencével", Sammel. Ekkorra már igaz ember-gép barátság alakult ki közöttük, a rajzfilmekből ismert emberközeliség a filmbeli Űrdongóra is jellemző.

Nincs rá magyarázat, hogy - bár hangprocesszora az első rész végén megjavulni látszik - mi az oka, hogy a további epizódokban is csak rádión keresztül beszél.


== Képességek ==
== Képességek ==

A lap 2012. augusztus 6., 13:05-kori változata

Űrdongó (Bumblebee)
Aranybogár (Goldbug)
Állampolgárságautobot
SorozatG1, Transformers Armada, Transformers: Energon, Transformers Cybertron, Transformers (film), Transformers mozifilm, Transformers: A bukottak bosszúja, Transformers 3. - A hold sötétsége
Űrdongó első autó alakja a mozifilmben

Űrdongó vagy más néven Aranybogár egy kitalált autobot szereplő a Transformers univerzumban.

Jellemzése

G1

A képregényben Űrdongó a legkisebb és leggyengébb autobot, magassága robot alakban 190 cm, súlya 1 tonna. (Transformers 16. sz.) Egy hagyományos sárga Volkswagen bogárrá alakul át, később súlyosan megsérül, és egy Volkswagen Beetle formájában születik újjá, Aranybogár néven. Üstökös elpusztítja, majd Racsni újra a régi formájában építi újjá.

Az első Transformers rajzfilmsorozatban a Bumblebee, avagy Űrdongó nevet viselte, itt ismét egy sárga VolksWagen Beetle gépkocsi volt az álcája. A razfilmsorozatban is ő a legkisebb és leggyengébb autobot, aki a legjobban szereti az emberek társaságát. Mindazonáltal bátor felderítő, aki nagyon hasznos tagja az autobot csapatnak. Funkciója miatt gyakran esik fogságba, vagy kényszerül erejét meghaladó harcokba bocsátkozni, ilyenkor gyorsaságára hagyatkozik, s általában kivágja magát.

A Transformers Armada, Transformers: Energon, Transformers Cybertron sorozatokban egy Hotshot (a fordításban Tűzgolyó) névre hallgató Autobot került helyére, aki általában "kilométer-hiányos". A Tűzgolyó figura mindig valamilyen sportkocsivá alakult át.

Prime

A Transformers: Prime razjfilmsorozatban alakja, jelleme, némasága (sérülés miatt), de még harc közbeni mozgásának akrobatikus koreográfiája is, hasonlít a mozifilmekbeli Űrdongóéhoz. Ő az autobotok felderítője. A G1 képregénytől és rajzfilmtől eltérően a legtöbbet szereplőből a legkevesebbet szereplő autobottá változik, a sorozat szívesebben koncentrál Arcee és Bulkhead tetteire.

A sorozatban csak rádión (ritka) vagy sérült hangképző szervének sípjelekké és hasonló zörejekké degradálódott hangjaival tud kommunikálni, amit csak emberi barátja, a hat-hétéves számítógépzseni Raf tud rejtélyes módon megérteni. Űrdongó sérülését Megatron okozta bosszúból, amikor elfogta és kivallatta az autobotot, de az nem mondott neki semmit. Rachet (Racsni) képtelen megjavítani ezt a sérülést, mivel az alakváltók hangképző szerve biomechanikus szerv, így a sérülése több, mint puszta alkatrészprobléma.

Transformers - Animated

Utoljára a Transformers: Animated-ben jelent meg. Személye nem emlékeztet rá, a rajzfilmben egy autobot újonc. Egy fiatal robot, akit ügyetlensége miatt sokszor gúnyoltak, vagy bezártak. Rajzfilmbeli szerepében hanyag és gyerekes viselkedése miatt különbözik leginkább a többi szereplésétől. Sorozatbeli ellensége egy Darázs (Wasp) nevű volt autobot, akinek külseje és álcája hasonlít Űrdongóéra. A különbség, hogy Darázs színe zöld és az arca is más.

Transformers film

A 2007-es Transformers című élőszereplős filmben ismét találkozunk vele. A film elején fontos szereplő, mivel a főszereplő ember védelmezője, de sokáig álcáznia kell magát. A legutóbbi harcban megsérült, súlyos károsodást szenvedett a hang-processzora, így a film elejétől kezdve nem szólal meg, csak az autó rádiójával tud kommunikálni.

Először egy 1980-as évekbeli Camaro Z28-as alakjában férkőzött Sam Witwicky közelébe, amikor a fiú megvette élete első autóját. Amikor Sam barátnője, Mikaela megkérdezte, hogy egy szuper intelligens űr-robot miért egy régi, lepukkant roncs alakját veszi fel, Űrdongó kidobja őket az utastérből, majd oldalsó kerekein gurulva lemásolta az első szembejövő stílusos jármű alakját. Ezután egy 2007-es Chevrolet Camaro formájában tért vissza a csodálkozó gazdájához és barátnőjéhez.

A film végén a csata után először szólal meg, amikor javasolja, hogy maradjanak a Földön, ő pedig hadd maradjon továbbra is "védencével", Sammel. Ekkorra már igaz ember-gép barátság alakult ki közöttük, a rajzfilmekből ismert emberközeliség a filmbeli Űrdongóra is jellemző.

Nincs rá magyarázat, hogy - bár hangprocesszora az első rész végén megjavulni látszik - mi az oka, hogy a további epizódokban is csak rádión keresztül beszél.

Képességek

Űrdongó egy Autobot "kém".Ő Optimus fővezér felderítője, de emellett kitűnő harcos. A sorozat kezdete óta egy laza, de kötelességtudó tiszt. A jobb karjába be van építve egy nagy teljesítményű fegyver. A hátán helyezkedik el a kocsi két ajtaja, amelyen a fegyveréhez tartozó napkollektorok vannak.

Érdekességek

  • Űrdongó hátán találhatóak a kocsi ajtók, amelyek a vállak fele nyílnak, valamint szárnyakra emlékeztetnek. Arca pedig a többi autobottól eltérően kerekdedebb, szemei nagyobbak, a sisakjából kiáll két alkatrész. Ezek együtt az egész robotot egy hatalmas, mechanikus "dongóra" emlékeztetik, ezzel utalva a robot eredeti nevére: Bumblebee / Dongó.
  • Amikor Sam és apja bemennek a használt-autó kereskedésbe, Űrdongó egy sárga Volkswagen bogár gépkocsi mellé parkol. Ez a sárga gépkocsi volt Űrdongó G1-es képregénybeli álcája.

Külső hivatkozások

Commons:Category:Bumblebee (Transformers)
A Wikimédia Commons tartalmaz Űrdongó témájú médiaállományokat.