„Cikkjelölt:Shaman” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Tegzes (vitalap | szerkesztései)
stilizálás
Sykes01 (vitalap | szerkesztései)
63. sor: 63. sor:
*Dalaiban nincsenek utalások a hatóságokra, Vlagyimir Putyinra, vagy az ún. különleges hadműveletre. Ehelyett sokkal inkább tartalmaznak általános frázisokat, úgymint "Mi nagyok vagyunk" és "Az oroszok előre mennek", amelyek számos értelmezési lehetőséget nyitnak meg, akár még azt is, hogy valójában "protest song-ok" (tiltakozó dalok) lennének. Például az ''Álljunk fel!'' című dal akár betölthetné egy ellenzéki himnusz szerepét is, amennyiben másként érzékelnék/értelmeznék. (Oleg Karmunyin zenekritikus)
*Dalaiban nincsenek utalások a hatóságokra, Vlagyimir Putyinra, vagy az ún. különleges hadműveletre. Ehelyett sokkal inkább tartalmaznak általános frázisokat, úgymint "Mi nagyok vagyunk" és "Az oroszok előre mennek", amelyek számos értelmezési lehetőséget nyitnak meg, akár még azt is, hogy valójában "protest song-ok" (tiltakozó dalok) lennének. Például az ''Álljunk fel!'' című dal akár betölthetné egy ellenzéki himnusz szerepét is, amennyiben másként érzékelnék/értelmeznék. (Oleg Karmunyin zenekritikus)


*Shaman dalai nem teljesen mentesek a hazafias propagandakliséktől, mint például "Az Isten velünk van", illetve a "Nem élhetünk tovább szolgasorban", amely arra szólít fel, hogy Oroszország törjön ki a rákényszerített alárendelt szerepből. De hasonló hasonló gondolatok és érzések bármely olyan országban léteznek, mely büszke önmagára, a történelmére. A propagandisztikus elemek tehát nem annyira Shaman dalszövegeiben, mint inkább a videóiban látható gesztusaiban érhetők tetten. (Denisz Bojarinov zenekritikus)
*Shaman dalai nem teljesen mentesek a hazafias propagandakliséktől, mint például "Az Isten velünk van", illetve a "Nem élhetünk tovább szolgasorban", amely arra szólít fel, hogy Oroszország törjön ki a rákényszerített alárendelt szerepből. De hasonló gondolatok és érzések bármely olyan országban léteznek, mely büszke önmagára, a történelmére. A propagandisztikus elemek tehát nem annyira Shaman dalszövegeiben, mint inkább a videóiban látható gesztusaiban érhetők tetten. (Denisz Bojarinov zenekritikus)


==Díjai==
==Díjai==

A lap 2024. február 4., 17:46-kori változata

Shaman
Életrajzi adatok
Születési névJaroszlav Dronov
Született1991. november 22. (32 éves)
Novomoszkovszk, Oroszország
Pályafutás
MűfajokPop-rock
Aktív évek2013
Híres dalЯ русский (Orosz vagyok)
Hangszerének
Tevékenységénekes, dalszerző
SablonWikidataSegítség

Shaman, születési nevén: Jaroszlav Dronov (Novomoszkovszk, 1991, november 22.-) orosz pop- és rockzenész, énekes, dalszövegíró és producer. Az orosz popzene hazafias (egyesek szerint nacionalista) irányzatának legismertebb képviselője.

Dalai az orosz folklór és romantika különféle elemeit tartalmazzák, amelyek a nemzeti identitás bizonyos aspektusaira játszanak rá.

Népszerűségét jelzi, hogy a 2. legjobb orosz énekes lett egy 2022-ben az orosz állami közvéleménykutató intézet által tartott szavazáson. Jevgenyij Babicsev zenekritikus Shamant egyenesen egy új generáció hangjának nevezi.

Életútja

Már négyévesen színpadra lépett. A népzene iránt már gyermekkorától különös vonzalmat érző fiatalember 2011-ben a Gnesin Zeneakadémia hallgatója lett, beiratkozott a pop-jazz ének szakra. Gitározni és zongorázni is tanult.

Pályája kezdetén tehetségkutatókban próbált szerencsét. Az A-faktorban (az X-faktor orosz verziójában) tűnt föl 2013-ban, itt 3. helyezést ért el, de még ennél is nagyobb elismerés volt, hogy Alla Pugacsova, Oroszország egyik legnagyobb előadóművésze már akkor fényes jövőt jósolt neki.

A The Voice orosz változatában 2014-ben 2. helyezett lett. Már ekkor komoly rajongótáborra tett szert, különösen a fiatal lányok körében.

Karrierjében nagy áttörést jelentett, hogy 2022. február 23-án az orosz-ukrán háború előestéjén elénekelte a lírai, érzelmes hangütésű Álljunk fel! (oroszul: Встанем) című dalát, mely a haza védelmében elesett katonákat dicsőíti.[1] Shaman a Russia-1 csatornán adott interjújában azt mondta, hogy ezt a Nagy Honvédő Háború hőseinek szentelt dalt "felülről diktálták nekem." (Kislemezét 46 millióan nézték meg a YouTube-on.)

Még nagyobb sikert aratott az ugyancsak a 2022-es esztendőben lemezre énekelt Orosz vagyok című dala. (Oroszul: Я русский) A dalt csak a YouTube-on 49 millióan tekintették meg,[2] s egyfajta himnusszá vált.

Shaman támogatja az orosz inváziót Ukrajnában,[3] vagy ahogy az orosz kormányzat és az állami média nevezi: az Ukrajna elleni "különleges hadműveletet". Gyakran lép fel a kormány által szervezett rendezvényeken. Nemegyszer közvetlenül Vlagyimir Putyin orosz elnök pódiumra lépése előtt énekelhetett. 2022. szeptember 22-én az orosz fennhatóság alá került Krím-félszigeten megrendezett az Állami Zászló Napján ő adta elő az orosz nemzeti himnuszt. 2023 januárjában pedig az orosz katonákat buzdította a megszállt Luhanszk tartományban és Mariupolban.[4] Bírálói ezért azt vetik Shaman szemére, hogy a Kreml háborús propagandagépezetének részese lett.[5]

A Mi című, 2023. áprilisában megjelent klipjében arról énekel, hogy mi vagyunk az erő, amely ezer éven át egyesítette ezt az országot.[6] [7]2023 júliusában szintén kiadott egy, a Harcom című dalát tartalmazó klipet (oroszul: Мой бой); a klipet már az első órában több mint egymillióan nézték meg.[8]

Kanada 2023. júliusában ­– több más vezető orosz művésszel együtt ­– Shamant is szankciók alá vonta.[9] A popsztár a TASSZ orosz állami hírügynökségnek ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy "nincs időm ilyen apróságokkal foglalkozni, zajlik a turném, és több mint száz koncertet tervezek". Kifejtette továbbá, hogy a jövőjét hazájával: Oroszországgal és nem más országokkal köti össze.

2023 decemberében kiderült, hogy Shaman Vlagyimir Putyin mellett fog kampányolni a 2024-ben tartandó elnökválasztáson.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus 2024. januárjában elpanaszolta a nemzetközi sajtónak, hogy börtönében a pszichikai hadviselés új, nehezen elviselhető szintjeként minden reggel 5 órakor úgy ébresztik, hogy meg kell hallgatnia Shaman Orosz vagyok című dalát, természetesen csak az orosz himnusz után.[10]

A Shaman-jelenség

A Nyugattól elforduló orosz identitást megtestesítő Shaman már a külsejével is igyekszik kihangsúlyozni az általa fontosnak tartott értékeket. A nyakában gyakran hord keresztet, a karján pedig fehér-kék-piros, tehát az orosz nemzeti színekben játszó karszalagot. (Sokakban élénk nemtetszést váltott ki az a Mi című dalát bemutató videó, ahol az énekes fekete bőrdzsekit, fekete katonai bakancsot és karszalagot visel; megjelenésének ezek a szimbolikus elemei ugyanis a hitleri Harmadik Birodalom kulturális kódjaira emlékeztetnek.)

Tehetségét bírálói se vitatják. Hangja jól képzett, nagy hangkiterjedésű, tiszta intonációjú.

Karizmatikus jelenség, aki nemcsak a hangjával és a külsejével, de a tánctudásával és a dinamikus előadásmódjával is képes meghódítani a közönséget.

Magánélete

Hat évvel idősebb zenetanárnőjével, Marina Roszcsupkinával kötött házassága 2012-2016-ig tartott. A kapcsolatból egy kislány, Varvara született (2014), aki a válás után édesanyjával él.

2017 óta Elena Martirova a házastársa. (Martirova 2018-tól a Megafon stratégiai kommunikációért és márkapromócióért felelős vezérigazgató-helyettese.)

Róla írták

  • Dalaiban nincsenek utalások a hatóságokra, Vlagyimir Putyinra, vagy az ún. különleges hadműveletre. Ehelyett sokkal inkább tartalmaznak általános frázisokat, úgymint "Mi nagyok vagyunk" és "Az oroszok előre mennek", amelyek számos értelmezési lehetőséget nyitnak meg, akár még azt is, hogy valójában "protest song-ok" (tiltakozó dalok) lennének. Például az Álljunk fel! című dal akár betölthetné egy ellenzéki himnusz szerepét is, amennyiben másként érzékelnék/értelmeznék. (Oleg Karmunyin zenekritikus)
  • Shaman dalai nem teljesen mentesek a hazafias propagandakliséktől, mint például "Az Isten velünk van", illetve a "Nem élhetünk tovább szolgasorban", amely arra szólít fel, hogy Oroszország törjön ki a rákényszerített alárendelt szerepből. De hasonló gondolatok és érzések bármely olyan országban léteznek, mely büszke önmagára, a történelmére. A propagandisztikus elemek tehát nem annyira Shaman dalszövegeiben, mint inkább a videóiban látható gesztusaiban érhetők tetten. (Denisz Bojarinov zenekritikus)

Díjai

  • 2022 áprilisában Music Box Gold Award díjat kapott a "Golden Hit" kategóriában a Встанем (Álljunk fel) című daláért.
  • 2022 decemberében megkapta a Russian Creative Awards Nemzeti Díját a kreatív területek speciális kategóriájában.
  • Ugyancsak 2022 decemberében az "Év dala" orosz televíziós fesztivál díjazottja lett a Встанем című dal szerzőjeként.

Jegyzetek

Források

Az Academic Accelerator Enclyclopediájának Shamanról szóló szócikke

További információk

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap