Sonia Rykiel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sonia Rykiel
Sonia Rykiel 2009-ben
Sonia Rykiel 2009-ben
Született
1930. május 25. (85 éves)
Párizs
Foglalkozása formatervező
Kitüntetései Commander of the Legion of Honour

Sonia Rykiel, született Fils (Párizs, 1930. május 25. –) francia divattervező.

Rykiel Párizs külvárosában Neuilly-ben született lengyel anya és román apa 5 lánya közül a legidősebbikként[1]. 17 éves korában kirakatrendezőként dolgozott egy párizsi textiláruházban. 1953-ban ment férjhez Sam Rykielhez, aki egy elegáns ruhákat forgalmazó butik tulajdonosa volt. 1962-ben, amikor gyereket várt, nem talált egyetlen eléggé lágy pulóvert sem, ezért férje egyik velencei beszállítójának segítségével tervezett magának pulóvereket és kismama-ruhákat. A pulóver szimbólumává vált, és 1967-ben már a "kötés királynőjének" nevezték. Első kreációjának a neve Poor boy Sweater (a szegény fiú pulóvere) volt, és férje Laura márkájának neve alatt kezdték forgalmazni. A ruhadarab az Elle magazin címlapjára is felkerült, ezzel hírnevet szerezve magának. A kötés mellett illatokat is tervezett.

Kötött darabjainak jellegzetessége volt a szegélyek elhagyása, a varrások pedig nem a ruhadara visszáján, hanem a színén voltak. Ő volt az első aki pulóverekre betűket, szavakat applikált. Általában véve kedveli a hosszú, testhezálló pulóvereket, a nagy felhajtható kézelőket és a hosszú sálakat. Színei rendszerint a bézs, szürke, sötétkék és a szénfekete.

Rykiel több könyvet is írt, többek között egy Divatmindentudót, és gyerekmeséket is. Az 1980-as években a 10 legelegánsabb nő között tartották számon. Bebizonyította, hogy a kötöttáruval mindenféle trendet lehet követni.

1995-ben Malcolm McLaren dalában működött közre, melynek címe Ki az ördög az a Sonia Rykiel?, a dal McLaren Paris című albumán jelent meg.

Rykiel és lánya Nathalie 2005 februárjában megnyitották első New York-i üzletüket, azóta újabbat nyitottak Bostonban és Guamon is. 2009 decemberében Rykiel és a H&M üzletlánc közös kollekciót mutatott be, a "Sonia Rykiel pour H&M"-et. 2010-ben rövid időre feltűnt a Bill Cunnungham's New York című filmben is. Fia Jean-Philippe Rykiel zeneszerző.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. All About Sonia Rykiel: Fashion And Style. essortment.com. (Hozzáférés: 2010. április 21.)

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sonia Rykiel című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]