Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication
SWIFT 2021 logo.svg
Rövid név SWIFT
Típus
  • nemzetközi szervezet
  • payment system
Alapítva 1973
Székhely La Hulpe
Iparág telekommunikációs ipar
Forma cooperative with limited liabilities
Alkalmazottak száma 2000
é. sz. 50° 44′ 04″, k. h. 4° 28′ 43″Koordináták: é. sz. 50° 44′ 04″, k. h. 4° 28′ 43″
A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication weboldala

A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFTNemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság) egy 1973-ban, Brüsszelhez közel fekvő La Hulpe helységben alapított belga jogi személyiségű szövetkezet, melyet a csatlakozó tagok, köztük óriás transznacionális bankok birtokolnak és tartanak ellenőrzés alatt. A társaság 1977-ben ugyanezen a néven egy bankközi ügyintéző számítógép-hálózatot is létesített.

Leírása[szerkesztés]

A résztulajdonosok között 2006-ban több mint 200 jogi személy volt található, köztük nagy, világot behálózó kereskedelmi bankok. A SWIFT naponta több mint 11 millió banki ügyletet bonyolít le.

A SWIFT-hálózat[szerkesztés]

A SWIFT-hálózat bankközi hálózat, amely a szolgáltatások rendkívül széles palettáját biztosítja: számláról számlára történő átutalások, elszámolások, devizapiaci- és értékpapír-ügyletek, beszedési megbízások (inkasszó) stb.

1977-ben hozták létre a túlságosan lassúnak és megbízhatatlannak ítélt telex-hálózat kiváltására. Üzemeltetését először BSC protokoll biztosította, majd 1991-ben, a SWIFT II hálózat indításával, áttértek az X-25 protokollra. 2004 óta IP alapú hálózatot használnak, a SwiftNet-et.

Az adatátvitel kódolt és használata során nagyon szigorú azonosítási eljárást kell követni. A biztonságos kommunikációt rejtjelző eszközök biztosítják.

A hálózat mintegy 200 ország, kb. 7 000 pénzintézetének szolgáltatásait látja el.

Működési szabályai[szerkesztés]

A SWIFT-megbízások a bankközi ügyletek fejlett rendezési módja, célja az ügyletek lehető legnagyobb fokú automatizálása és ezzel a lehető legrövidebb idő alatti ügyintézés. Egy banki átutalás klasszikus adatai, mint a feladó és a címzett fél banki azonosítói, az átutalás jogcíme, a szolgálati jelzések (átutalási díj, üzenettípus stb.), mind kódolva kerülnek rögzítésre és továbbításra. Például: a bankokat a részükre kiosztott SWIFT-kóddal azonosítják.

Aktualitás[szerkesztés]

2006 júniusában, vezető amerikai lapok nemzetközi felháborodást kiváltó cikkei nyomán, az Amerikai Egyesült Államok kormánya elismerte, hogy a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után – a terrorizmus elleni háború ürügyén – a CIA egy titkos művelet keretében kutakodott a belgiumi székhelyű SWIFT banki adatbázisban is, hogy több feltételezett terrorista személy nemzetközi átutalásait ellenőrizze.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Banki adatokba tekintett be az USA (SG, 2006. június 23.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]