Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication
SWIFT logo.svg
Típus üzleti vállalkozás
Alapítva 1973
Székhely La Hulpe
Iparág telecommunications industry
Forma cooperative with limited liabilities
Alkalmazottak száma 2000
é. sz. 50° 44′ 04″, k. h. 4° 28′ 43″Koordináták: é. sz. 50° 44′ 04″, k. h. 4° 28′ 43″
A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication weboldala

A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFTNemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság) egy 1973-ban, Brüsszelhez közel fekvő La Hulpe helységben alapított belga jogi személyiségű szövetkezet, melyet a csatlakozó tagok, köztük óriás transznacionális bankok birtokolnak és tartanak ellenőrzés alatt. A társaság 1977-ben ugyanezen a néven egy bankközi ügyintéző számítógép-hálózatot is létesített.

Leírása[szerkesztés]

A résztulajdonosok között 2006-ban több mint 200 jogi személy volt található, köztük nagy, világot behálózó kereskedelmi bankok. A SWIFT naponta több mint 11 millió banki ügyletet bonyolít le.

A SWIFT-hálózat[szerkesztés]

A SWIFT-hálózat bankközi hálózat, amely a szolgáltatások rendkívül széles palettáját biztosítja: számláról számlára történő átutalások, elszámolások, devizapiaci- és értékpapír-ügyletek, beszedési megbízások (inkasszó) stb.

1977-ben hozták létre a túlságosan lassúnak és megbízhatatlannak ítélt telex-hálózat kiváltására. Üzemeltetését először BSC protokoll biztosította, majd 1991-ben, a SWIFT II hálózat indításával, áttértek az X-25 protokollra. 2004 óta IP alapú hálózatot használnak, a SwiftNet-et.

Az adatátvitel kódolt és használata során nagyon szigorú azonosítási eljárást kell követni. A biztonságos kommunikációt rejtjelző eszközök biztosítják.

A hálózat mintegy 200 ország, kb. 7 000 pénzintézetének szolgáltatásait látja el.

Működési szabályai[szerkesztés]

A SWIFT-megbízások a bankközi ügyletek fejlett rendezési módja, célja az ügyletek lehető legnagyobb fokú automatizálása és ezzel a lehető legrövidebb idő alatti ügyintézés. Egy banki átutalás klasszikus adatai, mint a feladó és a címzett fél banki azonosítói, az átutalás jogcíme, a szolgálati jelzések (átutalási díj, üzenettípus stb.), mind kódolva kerülnek rögzítésre és továbbításra. Például: a bankokat a részükre kiosztott SWIFT-kóddal azonosítják.

Aktualitás[szerkesztés]

2006. júniusában, vezető amerikai lapok nemzetközi felháborodást kiváltó cikkei nyomán, az Amerikai Egyesült Államok kormánya elismerte, hogy a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után – a terrorizmus elleni háború ürügyén – a CIA egy titkos művelet keretében kutakodott a belgiumi székhelyű SWIFT banki adatbázisban is, hogy több feltételezett terrorista személy nemzetközi átutalásait ellenőrizze.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Banki adatokba tekintett be az USA (SG, 2006. június 23.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]