Skáld (együttes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Skáld
Információk
EredetFranciaország
Alapítva2018
Aktív évek2018 - napjainkig
Műfajneofolk
KiadóDecca Records
Tagok
Justine Galmiche (ének)

Pierrick Valence (ének)

Mattjö Haussy (ének)

A Skáld weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Skáld témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Skáld egy északi ihletésű dalokat játszó francia tercett.

A zenekar története[szerkesztés]

A résztvevő három énekest a zeneszerző és producer Christophe Voisin-Boisvinet hozta össze egy együttesbe 2018-ban.[1] Még abban az évben megjelent debütáló daluk Rún címmel. A klip azóta elérte a 20 millió megtekintést a Youtube-on.

Az együttes megalakulása óta már fellépett a Wacken Open Air, a Hellfest, a Castle Party Festival, a Rock Oz'Arènes és az Imandra Viking Fest színpadán.

2019. szeptember 20-án jelent meg első albumuk, a Vikings Chant az Universal Music gondozásában Németországban. A lemez Németországban és Franciaországban is felkerült a toplistákra.

2021-ben közös dalt adtak ki a The Longest Johns együttessel Santiano címmel.

Műfaj és stílus[szerkesztés]

Az együttes stílusa az ősi skáldok előadásmódját utánozza, ezért a szövegek rendszerint norvég és ónorvég nyelven íródnak. A skáldok hagyományos hangszereit, például törzsi ütőhangszereket, dobokat, állati csontokat, lírát, talharpát, citolét, jouhikkót és különféle hárfákat használnak.

Az együttes feldolgozott már olyan ismertebb dalokat is, mint a Seven Nation Army a White Stripes-tól, a Riders on the Storm a Doors-tól és a High Hopes a Pink Floyd-tól. [2]

Noha "egyedi skandináv mitológiából inspirált projektként" ismeretesek, zenéjük mégis hasonlít olyan előadókra, mint a korai Faun, a Wardruna, Einar Selvik és a Kaunan. [3]

Diszkográfia[szerkesztés]

  • 2019: Le Chant des Vikings (Franciaország, Decca Records)
  • 2019: Vikings Chant (nemzetközi verzió, Universal Music)
  • 2020: Vikings Memories (Franciaország, Decca Records)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. SKÁLD - Vikings - Site officiel (francia nyelven). SKÁLD - Vikings - Site officiel du groupe. [2021. szeptember 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. március 19.)
  2. Das neue Album “Vikings Chant” von SKÁLD — Ab jetzt!. Universal Music. (Hozzáférés: 2019. szeptember 27.)
  3. Skáld - Vikings Chant. metal.de. (Hozzáférés: 2019. szeptember 27.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Skáld (Band) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.